Aile Psikopatolojisi

.: ÖN SÖZ
ÖN SÖZ
PREFACE
Prof. Dr. Erdinç ÖZTÜRK
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü, Sosyal Bilimler ABD, İstanbul, Türkiye
Makale Dili: TR
Değerli Bilim İnsanları,

Normallikten psikopatolojiye olan uzamda yakın ilişki dinamiklerini değerlendirebilmek adına 'normal aile modeli', 'disfonksiyonel aile modeli' ve 'patolojik aile modeli' olmak üzere üç aile modeli bulunmaktadır ki bu üç aile modeli, klinik psikoloji ve psikiyatri uygulamalarındaki hem bireysel psikoterapilerin hem de aile psikoterapilerinin asıl çalışma odaklarını oluşturmaktadır. Bunlardan ilki 'normal aile modeli' olarak adlandırılmış olup psikiyatrik tanısı olmayan normal bireylerden oluşur. Normal ve ruhsal açıdan entegre bir yeni nesil ancak ve ancak normal aile modeline sahip ebeveynlerce yetiştirilebilir. İkincisi 'görünürde normal aile modeli' ya da 'disfonksiyonel aile modeli' olarak adlandırılmış olup tanı alan bir çocuk ve genellikle tanı almayan ancak eşik altı tanı kriterlerinin görüldüğü ebeveynlerden oluşur. Sonuncusu ise 'patolojik aile modeli' olarak adlandırılmış olup bu modelde neredeyse tüm aile üyelerinin en az bir psikiyatrik tanısı bulunmaktadır.

Disfonksiyonel ve patolojik aile modelleri bir toplumda psikopatolojinin kuşaklararası geçişine ya da aktarımına hizmet etmektedir. Ancak disfonksiyonel aile modeline sahip bireylerin patolojik aile modeline sahip olanlardan sayıca oldukça fazla olması nedeniyle kuşaklararası psikopatoloji geçişinde en majör rolü bu disfonksiyonel aile modeline sahip ebeveynler oynarlar. Kuşaklararası travma geçişinde de en majör rol yine bu disfonksiyonel aile modeline sahip olan ebeveynlerindir. Disfonksiyonel aile modeli, tutarsız ve kaotik ilişki dinamikleriyle karakterize bir 'yanlış çocuk yetiştirme stili' olarak fonksiyon göstermekte olup çocukluk çağı travmalarına neden olan bu model, kendi içerisinde oldukça katı, sağlıksız, inisiyatifsiz ve patolojik bir yapılanmaya sahiptir. Bu yapı köklerini, kuşaklararası bir tarihten almaktadır ve adeta psikotarihsel bir perspektif yöneliminde görünürde normal aile iletişim dinamikleriyle psikopatolojinin kuşaklararası geçişi ya da aktarımı gerçekleşmektedir. Disfonksiyonel aileler, ebeveynlerinden öğrendikleri ve farkında bile olmadan kendi çocuklarına uyguladıkları çelişkili ve psikopatojen dinamiklerin kuşaklararası geçişi ile karakterizedir. Disfonksiyonel aileler şiddet odaklı ve empatiden uzak yanlış çocuk yetiştirme stillerini kendi öz çocuklarına bir cezalandırma yöntemi olarak kullanmakta ve aslında travmatize edilmiş hatta 'kurban' edilmiş birey, hem kendi ailesi hem de aile dışındakiler tarafından 'hasta' olarak etiketlenip kolaylıkla kontrol edilmektedir.

Gelişim odaklı ve ruhsal açıdan entegre bireylerden oluşan ailelerin ortalamaya oranı arttığında toplumda yeni bir insan ve aile tipinin varlık göstermesi olanaklı kılınır. Aile, kuşaklararası gelişimde bilginin, tecrübenin, merhametin, adaletin, sadakatin, geleneğin ve travmatik yaşantılarla baş edebilme stratejilerinin ebeveynden çocuğa aktarıldığı toplumun hem en önemli hem de en değerli ajanıdır. Bu aktarımda pozitif donatılar kadar negatif donatılar da yer alabilmektedir ki ku şaklararası değişim; 'kuşaklararası gelişim' ve 'kuşaklararası fosilleşim' olmak üzere iki zıt yönde varlanışını sürdürmektedir. Toplumun en değerli ve en önemli ajanı olan bu ailelerin bütünsel hareketi, bir ülkeyi bilimin, sanatın ve insani değerlerin ön planda olduğu bir yörüngeye taşıyabileceği gibi o ülkeyi bir öfke ve intikam sarmalında hatta savaşların kapsama alanında kuşatıcı travmatik yaşam deneyimleriyle karşı karşıya bırakabilmektedir. Bu eksende aile psikopatolojileri, 'kuşaklararası gelişim' ile negatif, 'kuşaklararası travma geçişi' ve 'kuşaklararası psikopatoloji geçişi' yani 'kuşaklararası fosilleşim' ile pozitif bir ilişki dinamiği hâlinde varoluşuna devam etmektedir. Kuşaklararası fosilleşim, geçmişten günümüze olan devir aşımlarında kadın ve çocuklara değer vermeyen çoğu ülke ve toplumların nihayetinde tarih sayfalarından silinmesini sağlamıştır ve sağlamaya devam etmektedir.

Adeta bir cezalandırma aracı olarak fonksiyon gören ya da yarı bilinçli veya 'kesintili bilinçli' olarak dissosiyojen bir aile atmosferinde tercih edilen çocukluk çağı ruhsal travmaları ve empatiden uzak şiddet odaklı çocuk yetiştirme stilleri ile büyütülen ilkel bir neslin kendilerine ve liderlerine merhamet ve adalet duyguları asla öğretilemez ki zaten merhamet ve adalet duygularından yoksun biri hem gerçek bir lider olamaz hem de toplumunu 'kuşaklararası fosilleşim' sürecine sürükler. Öztürk fosilleşimi, yanlış çocuk yetiştirme stillerini benimseyen ailelerdeki çocuk ve kadın düşmanlığının, hem eşlenik bir ilkel eksende varlanması hem de bireylerden topluma yayılım göstermesi sonrasında ortaya çıkan bütünleşik ve geçişken 'şiddet dolanımı' olarak tanımlamıştır. Öztürk'e göre,'kuşaklararası fosilleşim'; yanlış çocuk yetiştirme stillerini hem benimseyen hem de uygulayan disfonksiyonel ailelerin, bir 'çağ ve insanlık dışı bilinç birliği' yaratarak şiddet odaklı ve gelişim karşıtı vandalist toplumlara transforme olması ve bu şiddet odaklı ve gelişim karşıtı vandalist toplumların kuşaklararası eksende hüküm sürmesidir. Dünyanın bütün zamanlarında fosilleşim süreçlerindeki toplumlarda bilim, sanat ve medeniyet kadar merhamet, adalet ve sadakat de yokluk göstermeye başlar ki bu toplumların kendi içinden yetişen ileri bir kesimin ortalamayı aşarak gelişim yönelimli kırılma yaratabilmesi ancak devir aşımları sonrasında ortaya çıkan devrimler ya da göç yoluyla gerçekleşebilir.

Fonksiyonel ailelerin bütünselinde büyük oranlarda var olan pozitif iletişim dinamikleri ve empati odaklı çocuk yetiştirme stilleri, o toplumun bütün bireyleri adına hem ulusal hem de uluslararası platformlardaki barışı, gelişimi ve huzuru beraberinde getirmektedir. Savaşların ve terörizmin varlanışında ise, 'şiddet odaklı ve gelişim karşıtı disfonksiyonel aileler' ile 'kuşaklararası fosilleşim', süreci etken bir rol oynar. Aile içi istismar döngülerindeki dinamikler, savaş ve terörizm süreçlerinde de toplumsal olarak yeniden eylem bulur. Bu yeniden eylemler ise, psikotravmatoloji ve psikotarih açıdan savaş ve terörizm yanlısı insanların aile psikopatolojilerinin ve çocukluk çağı ruhsal travmalarının net bir göstergeleridir. Çünkü sadece ruhsal açıdan sağlıklı ve entegre olan bireyler ya da toplumlar; gelişim yönelimlidir, çocuklarına öncelikle doğayı sevmeyi, merhametli ve adil olmayı öğretirler; hem öz çocuklarını hem de diğer insanları travmatize etmezler ve ettirmezler.

Prof. Dr. Erdinç ÖZTÜRK
Editör
Dear Scientists,

There are three family models, namely the 'normal family model', 'dysfunctional family model' and 'pathological family model' to evaluate the intimate relationship dynamics from normality to psychopathology. These three family models constitute the study focus of both individual psychotherapies and family psychotherapies in clinical psychology and psychiatric practice. The first one of these, named the 'normal family model', consists of normal individuals without a psychiatric diagnosis. A normal and psychologically integrated new generation can only be raised by parents with a normal family model. The second one, named the 'apparently normal family model' or 'dysfunctional family model', consists of a child diagnosed and parents who are usually not diagnosed, however meet sub-diagnostic criteria. The last one, named the 'pathological family model', in which almost all family members have at least one psychiatric diagnosis.

Dysfunctional and pathological family models serve for the intergenerational transmission of psychopathology in a society. However, parents with dysfunctional family model play the vital role in the intergenerational psychopathology transmission since individuals with a dysfunctional family model are considerably more in number than those with a pathological family model. The dysfunctional family model, which functions as a 'negative child-rearing style' characterized by inconsistent and chaotic relationship dynamics, and causes childhood traumas, has a rather rigid, unhealthy, non-initiative and pathological structure within itself. This structure takes its roots from an intergenerational history and with the apparently normal family communication dynamics the intergenerational transmission of psychopathology takes place in an almost psychohistorical perspective. The dysfunctional families are characterized by the intergenerational transmission of contradictory and psychopathogenic dynamics which are learned from their parents and are later applied to their children unwittingly. The dysfunctional families use violence-focused and non-empathetic negative child-rearing styles as a punishment method for their own children and indeed the traumatized or even 'victimized' individual is easily controlled by labeling as 'sick' by both his/her own family and people outside his/her family.

When the rato of families consisting of development-oriented and psychologically integrated individuals increases to the average, the existence of a new type of person and family in the society becomes possible. In intergenerational development, family is both the most important and the most valuable agent of the society where knowledge, experience, compassion, justice, loyalty, tradition, and strategies for coping with traumatic experiences are transferred from parent to child. In this transmission, negative reinforcement can take place as well as positive reinforcement so that intergenerational change continues to exist in two opposite directions namely 'intergenerational development' and 'intergenerational fossilization'. The holistic movement of these families, which are the most important and the most valuable agent of the society, may take a country to a trajec tory where science, art and human values are at the forefront as well as expose this country to encompassing traumatic life experiences in the impasse of anger and revenge even in the scope of wars. At this point, family psychopathologies continue to exist in a negative relationship dynamic with 'intergenerational development' and positive relationship dynamic with 'intergenerational transmission of trauma' and 'intergenerational transmission of psychopathology' which is called 'intergenerational fossilization'. From past to the present, intergenerational fossilization has finally made and continues to make most of the countries and societies that do not value women and children disappear from the pages of history.

Childhood traumas functioning as a mean of punishment or semi-conscious or 'discrete conscious' preferred in a dissociogenic family atmosphere and a primitive generation raised with violently oriented child-rearing styles without empathy can never be taught the feelings of compassion and justice to themselves and to their leaders, as, in any case, someone who lacks the feelings of compassion and justice cannot be a true leader and also leads his/her society to the process of 'intergenerational fossilization'. Öztürk described the fossilization as the integrated and transitional 'circulation of violence' that emerges hatred of children and women in families that adopt empathetic negative child-rearing styles both after existing on a mapped primitive axis and spreading from individuals to society. According to Öztürk, 'intergenerational fossilization' is the transformation of dysfunctional families, who both adopt and practice negative child-rearing styles, into vandal societies which are violent and opposed to development by creating an 'era and the unity of inhuman consciousness'. In all times of the world, in societies in the process of fossilization, compassion, justice and loyalty as well as science, art and civilization begin to disappear so that the ability of an advanced segment of these societies to create a development-oriented fracture by exceeding the average ones can only happen through revolutions or migration which occur over eras.

Positive communication dynamics and empathy-oriented child-rearing styles, which are present substantially in most functional families, bring about peace, development and tranquility in both national and international platforms on behalf of all members of the society. In the existence of wars and terrorism, 'dysfunctional families which are violently oriented and opposed to development' and the process of 'intergenerational fossilization' have an essential role. Additionally, the dynamics in the cycles of domestic abuse have social re-action in the processes of war and terrorism. From the perspective of psychotraumatology and psychohistory, these re-actions are clear manifestations of the family psychopathologies and childhood traumas of people who support war and terrorism. Because, just and only psychologically healthy and integrated individuals or societies are development-oriented, they teach their children to love nature, to be compassionate and to be fair, and they don't traumatize and let others traumatize both their own children and other people.

Prof. Dr. Erdinç ÖZTÜRK
Editor

.: Güncel

Giriş



İletişim


Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.

.: Adres

Türkocağı Caddesi No:30 06520 Balgat / ANKARA
Telefon: +90 312 286 56 56
Faks: +90 312 220 04 70
E-posta: info@turkiyeklinikleri.com

.: Yazı İşleri Servisi

Telefon: +90 312 286 56 56/ 2
E-posta: yaziisleri@turkiyeklinikleri.com

.: İngilizce Dil Redaksiyonu

Telefon: +90 312 286 56 56/ 145
E-posta: tkyayindestek@turkiyeklinikleri.com

.: Reklam Servisi

Telefon: +90 312 286 56 56/ 142
E-posta: reklam@turkiyeklinikleri.com

.: Abone ve Halkla İlişkiler Servisi

Telefon: +90 312 286 56 56/ 118
E-posta: abone@turkiyeklinikleri.com

.: Müşteri Hizmetleri

Telefon: +90 312 286 56 56/ 118
E-posta: satisdestek@turkiyeklinikleri.com

1. KULLANIM KOŞULLARI

1.1. http://www.turkiyeklinikleri.com alan adından veya bu alan adına bağlı alt alan adlarından ulaşılan internet sayfalarını (Hepsi birden kısaca "SİTE" olarak anılacaktır) kullanmak için lütfen aşağıda yazılı koşulları okuyunuz. Bu koşulları kabul etmediğiniz takdirde "SİTE"yi kullanmaktan vazgeçiniz. "SİTE" sahibi bu "SİTE"de yer alan veya alacak olan bilgileri, formları, içeriği, "SİTE"'yi, "SİTE" kullanma koşullarını dilediği zaman değiştirme hakkını saklı tutmaktadır.

1.2. Bu "SİTE"'nin sahibi Türkocağı cad. No:30, 06520 Balgat Ankara adresinde ikamet eden Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'dir (bundan böyle kısaca "Türkiye Klinikleri" olarak anılacaktır). "SİTE"'de sunulan hizmetler "Türkiye Klinikleri" tarafından sağlanmaktadır.

1.3. Bu "SİTE"'de sunulan hizmetlerden belirli bir bedel ödeyerek ya da bedelsiz olarak yararlananlar veya herhangi bir şekilde "SİTE"ye erişim sağlayan her gerçek ve tüzel kişi aşağıdaki kullanım koşullarını kabul etmiş sayılmaktadır. İşbu sözleşme içinde belirtilen koşulları "Türkiye Klinikleri" dilediği zaman değiştirebilir. Bu değişiklikler periyodik olarak "SİTE"'da yayınlanacak ve yayınlandığı tarihte geçerli olacaktır. "Türkiye Klinikleri" tarafından işbu sözleşme hükümlerinde yapılan her değişikliği "SİTE" hizmetlerinden yararlanan ve "SİTE"ye erişim sağlayan her gerçek ve tüzel kişi önceden kabul etmiş sayılmaktadır.

1.4. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" 30.03.2014 tarihinde en son değişiklik yapılarak ve web sitesi üzerinden yayınlanarak; "SİTE"yi kullanan her kişi tarafından erişimi mümkün kılınıp yürürlülüğe konmuştur. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" ayrıca, "Türkiye Klinikleri" hizmetlerinden belli bir bedel ödeyerek veya ödemeden yararlanacak olan kullanıcılarla yapılmış ve/veya yapılacak olan her türlü "KULLANICI Sözleşmesi"nin de ayrılmaz bir parçasıdır.

2. TANIMLAR

2.1. "SİTE" : "Türkiye Klinikleri" tarafından belirlenen çerçeve içerisinde çeşitli hizmetlerin ve içeriklerin sunulduğu çevrimiçi (on-line) ortamdan http://www.turkiyeklinikleri.com alan adından ve/veya bu alan adına bağlı alt alan adlarından erişimi mümkün olan web sitesi.

2.2. KULLANICI : "SİTE"ye çevrimiçi (on-line) ortamdan erişen her gerçek ve tüzel kişi.

2.3. LİNK : "SİTE" üzerinden bir başka web sitesine, dosyalara, içeriğe veya başka bir web sitesinden "SİTE"ye, dosyalara ve içeriğe erişimi mümkün kılan bağlantı.

2.4. İÇERİK : "Türkiye Klinikleri" "SİTE"yi ve/veya herhangi bir web sitesinden yayınlanan veya erişimi mümkün olan her türlü bilgi, dosya, resim, rakam, fiyat v.b görsel, yazınsal ve işitsel imgeler.

2.5. "KULLANICI SÖZLEŞMESİ" : "Türkiye Klinikleri"nin sunacağı özel nitelikteki hizmetlerden yararlanacak olan gerçek ve/veya tüzel kişilerle "Türkiye Klinikleri" arasında elektronik ortamda akdedilen sözleşme.

3. HİZMETLERİN KAPSAMI

3.1. "Türkiye Klinikleri", "SİTE" üzerinden sunacağı hizmetlerin kapsamını ve niteliğini belirlemekte tamamen serbesttir.

3.2. "Türkiye Klinikleri" "SİTE" bünyesinde sunulacak servislerden yararlanabilmek için, "KULLANICI"nın "Türkiye Klinikleri" tarafından belirlenecek özellikleri taşıması gereklidir. "Türkiye Klinikleri", bu gerekliliği tek taraflı olarak dilediği zaman değiştirebilir.

3.3. "Türkiye Klinikleri"nin "SİTE" üzerinden belirli bir ücret karşılığı veya ücretsiz olarak vereceği hizmetler sınırlı sayıda olmamak üzere;

- Sağlık sektörüne yönelik bilimsel makaleler, kitaplar ve bilgilendirici yayınları sağlamak.

- - Bilimsel dergilere yönelik makale hazırlama aşamasında biçimsel, istatistikî ve editöryal destek sağlamak.

4. GENEL HÜKÜMLER

4.1. "Türkiye Klinikleri", "SİTE" dâhilinde erişime açtığı hizmetler ve içeriklerden hangisinin ücrete tabi olacağını belirlemekte tamamen serbesttir.

4.2. "Türkiye Klinikleri"'nin sunduğu hizmetlerden yararlananlar ve siteyi kullananlar, yalnızca hukuka uygun ve şahsi amaçlarla "SİTE" üzerinde işlem yapabilirler. Kullanıcıların, "SİTE" dâhilinde yaptığı her işlem ve eylemdeki hukuki ve cezai sorumluluk kendilerine aittir. Her KULLANICI, "Türkiye Klinikleri"nin ve/veya başka bir üçüncü şahsın haklarına tecavüz teşkil edecek nitelikteki herhangi bir iş ve eylemde bulunmayacağını; yazılı, görsel ve işitsel bilgileri açıklamayacağını, "Türkiye Klinikleri"ne açıkladığı ve/veya "SİTE"ye gönderdiği her türlü yazılı, görsel ve işitsel bilginin "Türkiye Klinikleri"ne açıkladığı ve/veya "SİTE"ye gönderdiği sırada her türlü biçimde kullanılması, işlenmesi, saklanması, açıklanması ve üçüncü kişilere karşı ifşa edilmesi konusunda münhasır hak sahibi olduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder. "KULLANICI" "SİTE" dâhilinde bulunan resimleri, metinleri, görsel ve işitsel imgeleri, video klipleri, dosyaları, veritabanları, katalogları ve listeleri çoğaltmayacağı, kopyalamayacağı, dağıtmayacağı, işlemeyeceğini, gerek bu eylemleri ile gerekse de başka yollarla "Türkiye Klinikleri" ile doğrudan ve/veya dolaylı olarak rekabete girmeyeceğini kabul ve taahhüt etmektedir.

4.3. "SİTE" dâhilinde üçüncü kişiler tarafından sağlanan hizmetlerden ve yayınlanan içeriklerden dolayı "Türkiye Klinikleri"nin, işbirliği içinde bulunduğu kurumların, "Türkiye Klinikleri" çalışanlarının ve yöneticilerinin, "Türkiye Klinikleri" yetkili satıcılarının sorumluluğu bulunmamaktadır. Herhangi bir üçüncü kişi tarafından sağlanan ve yayınlanan bilgilerin, içeriklerin, görsel ve işitsel imgelerin doğruluğu ve hukuka uygunluğunun taahhüdü bütünüyle bu eylemleri gerçekleştiren üçüncü kişilerin sorumluluğundadır. "Türkiye Klinikleri", üçüncü kişiler tarafından sağlanan hizmetlerin ve içeriklerin güvenliğini, doğruluğunu ve hukuka uygunluğunu taahhüt ve garanti etmemektedir.

4.4. "KULLANICI"lar, "SİTE"yi kullanarak, "Türkiye Klinikleri"nin, diğer "KULLANICI"ların ve üçüncü kişilerin aleyhine hiçbir faaliyette bulunamazlar. "KULLANICI"ların işbu "SİTE Kullanım Koşulları" hükümlerine ve hukuka aykırı olarak gerçekleştirdikleri "SİTE" üzerindeki faaliyetler nedeniyle üçüncü kişilerin uğradıkları veya uğrayabilecekleri zararlardan dolayı "Türkiye Klinikleri"nin doğrudan ve/veya dolaylı hiçbir sorumluluğu yoktur.

4.5. "KULLANICI"lar, "SİTE" dâhilinde kendileri tarafından sağlanan bilgilerin ve içeriklerin doğru ve hukuka uygun olduğunu kabul ve taahhüt etmektedirler. "Türkiye Klinikleri", "KULLANICI"lar tarafından "Türkiye Klinikleri"ne iletilen veya "SİTE" üzerinden kendileri tarafından yüklenen, değiştirilen ve sağlanan bilgilerin ve içeriklerin doğruluğunu araştırma; bu bilgi ve içeriklerin güvenli, doğru ve hukuka uygun olduğunu taahhüt ve garanti etmekle yükümlü ve sorumlu değildir.

4.6. "KULLANICI"lar, "SİTE" dâhilinde Türk Ticaret Kanunu hükümleri uyarınca haksız rekabete yol açacak faaliyetlerde bulunmayacağını, "Türkiye Klinikleri"nin ve üçüncü kişilerin şahsi ve ticari itibarı sarsacak, kişilik haklarına tecavüz ve taarruz edecek fiilleri gerçekleştirmeyeceğini kabul ve taahhüt etmektedir.

4.7. "Türkiye Klinikleri", "SİTE" dâhilinde sunulan hizmetleri ve içerikleri her zaman değiştirebilme hakkını saklı tutmaktadır. "Türkiye Klinikleri", bu hakkını hiçbir bildirimde bulunmadan ve önel vermeden kullanabilir. "KULLANICI"lar, "Türkiye Klinikleri"nin talep ettiği değişiklik ve/veya düzeltmeleri ivedi olarak yerine getirmek zorundadırlar. "Türkiye Klinikleri" tarafından talep edilen değişiklik ve/veya düzeltme istekleri gerekli görüldüğü takdirde "Türkiye Klinikleri" tarafından yapılabilir. "Türkiye Klinikleri" tarafından talep edilen değişiklik ve/veya düzeltme taleplerinin, "KULLANICI"lar tarafından zamanında yerine getirilmemesi sebebiyle doğan veya doğabilecek zararlar, hukuki ve cezai sorumluluklar tamamen kullanıcılara aittir.

4.8. "SİTE" üzerinden, "Türkiye Klinikleri"nin kendi kontrolünde olmayan ve başkaca üçüncü kişilerin sahip olduğu ve işlettiği başka web sitelerine ve/veya "İÇERİK"lere ve/veya dosyalara link verebilir. Bu link'ler sadece referans kolaylığı nedeniyle sağlanmış olup ilgili web sitesini veya işleten kişiyi desteklemek amacıyla veya web sitesi veya içerdiği bilgilere yönelik herhangi bir türde bir beyan veya garanti niteliği taşımamaktadır. "SİTE" üzerindeki linkler vasıtasıyla erişilen web siteleri, dosyalar ve içerikler, bu linkler vasıtasıyla erişilen web sitelerinden sunulan hizmetler veya ürünler veya bunların içeriği hakkında "Türkiye Klinikleri"nin herhangi bir sorumluluğu yoktur.

4.9. "Türkiye Klinikleri", "SİTE" üzerinden "KULLANICILAR" tarafından kendisine iletilen bilgileri "Gizlilik Politikası" ve "KULLANICI Sözleşmesi" hükümleri doğrultusunda kullanabilir. Bu bilgileri işleyebilir, bir veritabanı üzerinde tasnif edip muhafaza edebilir. "Türkiye Klinikleri" aynı zamanda; KULLANICI veya ziyaret edenin kimliği, adresi, elektronik posta adresi, telefonu, IP adresi, "SİTE"nin hangi bölümlerini ziyaret ettiği, domain tipi, tarayıcı (browser) tipi, tarih ve saat gibi bilgileri de istatistiki değerlendirme ve kişiye yönelik hizmetler sunma gibi amaçlarla kullanabilir.

5. FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI

5.1. Bu "SİTE" dâhilinde erişilen veya hukuka uygun olarak kullanıcılar tarafından sağlanan bilgiler ve bu "SİTE"nin (sınırlı olmamak kaydıyla tasarım, metin, imge, html kodu ve diğer kodlar) tüm elemanları (Hepsi birden "Türkiye Klinikleri"nin telif haklarına tabi çalışmaları olarak anılacaktır) "Türkiye Klinikleri"ne aittir. Kullanıcılar, "Türkiye Klinikleri" hizmetlerini, "Türkiye Klinikleri" bilgilerini ve "Türkiye Klinikleri"nin telif haklarına tabi çalışmalarını yeniden satmak, işlemek, paylaşmak, dağıtmak, sergilemek veya başkasının "Türkiye Klinikleri"nin hizmetlerine erişmesi veya kullanmasına izin vermek hakkına sahip değildirler. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" dâhilinde "Türkiye Klinikleri" tarafından sarahaten izin verilen durumlar haricinde "Türkiye Klinikleri"nin telif haklarına tabi çalışmalarını çoğaltamaz, işleyemez, dağıtamaz veya bunlardan türemiş çalışmalar yapamaz veya hazırlayamaz.

5.2. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" dâhilinde "Türkiye Klinikleri" tarafından sarahaten yetki verilmediği hallerde "Türkiye Klinikleri"; "Türkiye Klinikleri" hizmetleri, "Türkiye Klinikleri" bilgileri, "Türkiye Klinikleri" telif haklarına tabi çalışmaları, "Türkiye Klinikleri" ticari markaları, "Türkiye Klinikleri" ticari görünümü veya bu SİTE vasıtasıyla sağladığı başkaca varlık ve bilgilere yönelik tüm haklarını saklı tutmaktadır.

6. SİTE KULLANIM KOŞULLARINDA DEĞİŞİKLİKLER

"Türkiye Klinikleri", tamamen kendi takdirine bağlı olarak işbu "SİTE Kullanım Koşulları"nı herhangi bir zamanda "SİTE"'da ilan ederek değiştirebilir. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları"nın değişen hükümleri, ilan edildikleri tarihte geçerlilik kazanacaktır. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" kullanıcının tek taraflı beyanları ile değiştirilemez.

7. MUCBİR SEBEPLER

Hukuken mücbir sebep sayılan tüm durumlarda, "Türkiye Klinikleri" işbu "SİTE Kullanım Koşulları", gizlilik politikası ve "KULLANICI Sözleşmesi"nden herhangi birini geç ifa etme veya ifa etmeme nedeniyle yükümlü değildir. Bu ve bunun gibi durumlar, "Türkiye Klinikleri" açısından, gecikme veya ifa etmeme veya temerrüt addedilmeyecek veya bu durumlar için "Türkiye Klinikleri"nin herhangi bir tazminat yükümlülüğü doğmayacaktır. "Mücbir sebep" terimi, ilgili tarafın makul kontrolü haricinde ve "Türkiye Klinikleri"nin gerekli özeni göstermesine rağmen önleyemediği olaylar olarak yorumlanacaktır. Bunu yanında sınırlı olmamak koşuluyla, doğal afet, isyan, savaş, grev, iletişim sorunları, altyapı ve internet arızaları, elektrik kesintisi ve kötü hava koşulları gibi durumlar mücbir sebep olaylarına dâhildir.

8. UYGULANACAK HUKUK VE YETKİ

İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" uygulanmasında, yorumlanmasında ve bu "SİTE Kullanım Koşulları" dâhilinde doğan hukuki ilişkilerin yönetiminde yabancılık unsuru bulunması durumunda Türk kanunlar ihtilafı kuralları hariç olmak üzere Türk Hukuku uygulanacaktır. İşbu sözleşmeden dolayı doğan veya doğabilecek her türlü ihtilafın hallinde Ankara Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.

9. YÜRÜRLÜLÜK VE KABUL

İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" "Türkiye Klinikleri" tarafından "SİTE" içersinde ilan edildiği tarihte yürürlülük kazanır. Kullanıcılar, işbu sözleşme hükümlerini "SİTE"yi kullanmakla kabul etmiş olmaktadırlar. "Türkiye Klinikleri", dilediği zaman iş bu sözleşme hükümlerinde değişikliğe gidebilir ve değişiklikler sürüm numarası ve değişiklik tarihi belirtilerek "SİTE" üzerinde yayınlandığı tarihte yürürlülüğe girer.

30.03.2014

Gizlilik Bildirimi

  Sitemizi ziyaret etmeden önce aşağıda yazılı kullanım ilkelerini mutlaka okumanızı öneririz. Bu şartları kabul etmeniz halinde sitemizden faydalanırken kurallarımıza uymanız yararınıza olacaktır. Lütfen Kullanım İlkelerimizin tamamını okuyunuz.

  www.turkiyeklinikleri.com Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye ait hekimleri sağlık alanında bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış bir web sitesidir.

  www.turkiyeklinikleri.com kullanıcılarının kimliklerine, adreslerine, hizmet sağlayıcılarına ve benzeri bilgilerine erişemez. Bu bilgileri kullanıcılar isterse formlar yoluyla siteye gönderebilirler. Ancak, www.turkiyeklinikleri.com donanım ve yazılım bilgilerinizi toplayabilir. Bu bilgiler arasında şunlar yer alır: IP adresiniz, tarayıcı türü, işletim sistemi, etki alan adı, erişim süreleri ve ilgili web adresleri. www.turkiyeklinikleri.com kullanıcılardan aldığı kişisel bilgileri (isminiz, elektronik posta adresiniz, ev ve iş adresiniz, telefon numaranız, vb.) üçüncü bir kuruma satamaz, kamuoyuna yayınlayamaz, site içinde tutamaz. Alınan bilgiler sitenin ziyaretçi profili, raporlama ve hizmetlerin tanıtımına kaynak olması için yönlendirici özellik taşır.

  www.turkiyeklinikleri.com sizden aldığı bilgileri şu amaçlar için kullanır:

-Web sitesini iyileştirmek,geliştirmek ve kaliteyi korumak,

-Ziyaretçi profili ve genel istatistik veriler oluşturmak,

-Ziyaretçilerin sitemizi nasıl kullandığı ile ilgili eğilimlerini belirlemek,

-Asılı yayınlar/yazışmalar göndermek,

-Elektronik posta yoluyla basın bültenleri veya bildirimler göndermek,

-Etkinlik ya da yarışma için liste oluşturmak.

  www.turkiyeklinikleri.com adresini kullanmakla;

-Herhangi bir kullanıcının yasal ve ahlaki olmayan davranışlarından Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin sorumlu tutulamayacağını,

-Kullanım ilkelerinin zaman zaman değiştirebileceğini,

-Diğer bağlantı sağladığı ama denetleyemediği sitelerin içeriklerinden veya bilgisayarınıza verecek zararlardan sorumlu olmadığını kabul etmiş sayılırsınız.

  Aşağıda belirtilen durumlarda Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. sitesini kullanıcılara kapatabilir:

-Yanlış, eksik, yanıltıcı ve genel ahlak kurallarına uygun olmayan ifadeleri içeren bilgilerin siteye kaydedilmesi durumunda,

-İstenilen bilgilerin içine ilan, reklam, duyuru, özel veya tüzel kişiliklere hakaret içeren ifadeler kullanıldığında,

-Çeşitli yollarla siteye yapılan saldırılar sırasında

-Virüs nedeniyle sitenin yapısının bozulması durumunda.

  Kod ve yazılım da dahil, sitede yer alan yazılı, görüntülü ve sesli fikir ürünleri Telif Hakları ile ilgili yasal mevzuat uyarınca güvence altındadır.

  Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.in yazılı izni olmadığı sürece sitede yer alan bilgiler; başka bir bilgisayara yüklenemez, değiştirilemez, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yeniden yayınlanamaz, postalanamaz, dağıtılamaz.

  Sitede bulunan yazılım ve tasarımların her hakkı Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye aittir.

  Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. kullanım ilkelerimizle ilgili yorumlarınızı almaktan memnuniyet duyacaktır. Sitemizi zenginleştirebileceğini düşündüğünüz konuları ya da sitemizle ilgili yaşadığınız bir problem olursa lütfen bizimle paylaşın.

info@turkiyeklinikleri.com

04.04.2014