COVID - 19 Pandemisi: Pandemi Dönemlerinde Üreme Sağlığı

.: ÖN SÖZ
Ön Söz
Preface
Prof. Dr. Gülcihan AKKUZU
Çankırı Karatekin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Ebelik Bölümü, Çankırı
Makale Dili: TR
Ücretsiz Erişim
Hastalıkların dünya çapında çok sayıda insanı etkileyip birkaç ülkeye ya da kıtaya yayılmasına pandemi denilmektedir. İnsanlık, tarih boyunca toplumları çok boyutlu olarak olumsuz yönde etkileyen birçok pandemi ile karşı karşıya kalmıştır. Son 100 yılda görülen pandemiler genellikle influenza virüsünün değişime uğramış formları ile ortaya çıkmış, yakın geçmişte HIV gibi bazı virüsler pandemi ile başlamış, epidemi hâlinde devam etmiş, endemik olarak sürmüştür. 2020 yılına gelindiğinde dünyada yeni bir pandemi ile karşı karşıya kalınmıştır.

8 Aralık 2019'da Çin'in Wuhan şehrinde ilk kez görülen, ciddi akut solunum yolu sendromuyla (Severe Acute Respiratory Syndrome) seyreden bir enfeksiyon, kısa sürede yayılmış, birçok ülkede görülmeye başlamış, hastalık ve ölüm vakalarında hızla artışa neden olmuştur. Koronavirüs ailesinden olan enfeksiyon ajanına, 'Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2)' ve başladığı yıl esas alınarak COVID-19 adı verilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Mart 2020'de COVID-19 salgınının Uluslar arası Kamu Sağlığı Acil Durumu hâlini aldığını ve pandemi olduğunu ilan etmiştir.

Pandemiyi kontrol altına almak için ulusal ve uluslararası yoğun önlemlere, sağlık alanındaki gelişmelere ve teknolojik ilerlemelere rağmen, vaka ve ölüm sayısı trajedik biçimde artışını sürdürmekte, pandemi dalgası tüm dünya ülkelerini, sağlığın yanı sıra psikolojik, sosyal ve en çok da ekonomik yönden tehdit etmektedir. Daha önceki pandemi tecrübelerinde görüldüğü gibi, salgın kotrolünde uygulanan izolasyon önlemleri, yeni bir dalga ya da dalgaların görülme olasılığı, kaynakların salgınla mücadeleye sevkedilmiş olması ve belirsizlik süreci ülkelerin geleceğini olumsuz olarak etkilemektedir.

DSÖ, 22 Mayıs 2020 tarihinde dünyada doğrulanmış toplam yeni vaka sayısını 4.993.470, ölüm kaydını 327.738 olarak bildirmiştir. COVID-19 nedeniyle ölüm oranı 5 Mayıs 2020 tarihi itibariyle %3,8 olarak hesaplanmıştır. Sağlık Bakanlığı resmi verilerine göre, 22 Mayıs 2020 itibariyle Türkiye'de toplam vaka sayısı 154.500, ölüm sayısı 4.276, iyileşen vaka sayısı da 116.111'dir.

Savaş, göç gibi insan iradesiyle ortaya çıkan veya kuraklık, pandemi, doğal felaketler gibi diğer olağanüstü durumlar, toplumlarda çoğunlukla kadın ve çocuk sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Geçmiş pandemi deneyimleri, sağlık hizmetlerinde koruyucu, önleyici hizmetlerin dolayısıyla üreme sağlığı problemlerinin ikinci planda kalacağını göstermiştir. Kısa vadede zorunlu olarak, lojistik ve üretim sektörleri de dâhil üreme sağlığı hizmetlerindeki aksama ve erteleme şeklinde değişen öncelikler, orta ve uzun vadede üreme sağlığı problemlerinin artmasına, sonuç olarak toplumların olumsuz etkilenmesine yol açacaktır.

Olağanüstü durumlarda stres altındaki insanların biyo-psiko-sosyolojik olarak fertilite davranışında değişiklik görülmektedir. Strese biyolojik yanıt olarak olarak üremenin durdurulduğu, ertelendiği ve biyolojik kaynakların stresle başetmeye ayrıldığı bilinmektedir. Psiko-sosyolojik ve davranışsal olarak ise izolasyonda çiftlerin birarada uzun zaman geçirmesinin ve kontraseptif yöntemlere ulaşmadaki aksamaların etkisiyle doğurganlığın, istenmeyen gebeliklerin ve düşüklerin artacağı öngörülmektedir.

Üreme sağlığının önemli bir bölümünü maternal, antenatal ve yenidoğan sağlığı oluşturmaktadır. COVID-19 açısından, hastalığın gebelik sürecinde geçirildiği taktirde fetal teratojenik ve uzun dönemde istenmeyen etkilerinin olup olmayacağı, hastalığın gebe kadınlarda daha ağır bir seyri olup olmadığı, vertikal bulaş ile gebelik ya da doğum sürecinde bebeğe geçiş olup olmadığı, kadının sonraki gebeliklerini etkileyebilecek kalıcı ve olumsuz etkilerin olup olmayacağı, emzirme sürecinde bebeğe bulaşın mümkün olup olmadığı, dolayısıyla perinatal olumsuz sonuçların görülüp görülmeyeceği tartışılmaktadır. Dünya'da COVID-19 enfekte gebe vaka sayıları net olarak bilinmemekte, bildirilen vaka çalışmaları bulunmakta, genellenebilir net sonuçlara henüz varılamamaktadır. Şu ana kadar bildirilen vakalar genel olarak geç gebelik dönemindedir. Konu ile ilgili çalışmalar devam etmekte ve bilgiler sürekli güncellenmektedir. Daha önceki pandemilerde, gebelikte enfeksiyon daha ağır seyretmiş, erken doğum oranlarında, özellikle termde maternal ve fetal ölüm oranlarında artış olmuştur. Gebelikteki immün sistem değişiklikleri, enfeksiyonların ve COVID-19'un gebe olmayanlara göre farklı seyredip seyretmediği konusu bu kitabın bir bölümü olarak okuyuculara sunulmuştur.

Rutin yürütülen sağlık hizmetlerinin uygulanmasında ve erişiminde güçlüklerin sonucu olarak, aile planlaması hizmetlerinin, cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesinin, güvenli gebelik sonlandırılmasının, infertilite tedavisinin, kadına yönelik ve aile içi şiddetin önlenmesinin, istenmeyen gebeliklerin, düşüklerin ve komplikasyonlarının, gebelik komplikasyonlarının önlenmesinin, zamanında ve etkili yönetilmesinin geri planda kalacağı, ilişkili sağlık sorunlarının ve komplikasyonlarının artacağı, adölesanlar gibi toplumun dezavantajlı/ incinebilir gruplarına erişimin aksayacağı dolayısıyla son yıllarda üreme sağlığında katedilen iyileşmenin gerileyeceği öngörülmektedir.

DSÖ tüm kadınların, doğrulanmış bir COVID-19 enfeksiyonuna sahip olup olmadıklarına bakılmaksızın, güvenli ve pozitif bir doğum deneyimi yaşama hakkına sahip olduğunu, psikolojik sağlık hizmetlerini kapsayan anne ve yenidoğan hizmetlerinin sürekliliğinin önemini vurgulamıştır.

Obezite, diyabet, astım, hipertansiyon gibi hastalığın daha ağır geçirildiği bilinen sağlık sorunlarıyla seyreden riskli gebeliklerde COVID-19'un etkilerinin daha fazla yaşanması söz konusu olabilir. Riskli gebelerin pandemi sürecindeki yönetimi bu bakımdan ayrıca önemlidir.

COVID-19 pandemisinin yenidoğan sağlığı üzerindeki etkisi çok fazla bilinmemektedir. Yenidoğanların immün sistemleri yeteri kadar gelişmemiş olduğundan daha büyük risk altında oldukları düşünülmektedir. Türkçe hemşirelik ve ebelik literatüründe rastlanmayan yenidoğan immün sistemi değişiklikleri bu kitapta ele alınmıştır.

Olağanüstü yaşam koşullarında, bireylerin ve toplumların yaşam kaliteleri derinden etkilenmektedir. Yaşam kalitesinin önemli bileşenlerinden biri olan sağlıklı iletişim, bu durumlarda kesintiye uğramaktadır. COVID-19 pandemisinde uluslararası ve bireysel salgın önlemleri uygulamaları, yeni, alışılmadık, kısıtlanmış bir yaşam düzeninin ortaya çıkmasına, yaşam kalitesinin etkilenmesine yol açmıştır. Yaşam kalitesi bileşenlerinden biri, çiftler arasındaki özel bir iletişim şekli ve üreme faaliyetinin temeli olan cinsellik, diğer tüm alanlar gibi etkilendiğinden, bir bölümde cinsel sağlık ve yaşam kalitesi konusuna yer verilmiştir.

Koruyucu, erken tanı ve zamanında müdahale girişimlerinin öncelikli olduğu perinatal ve yenidoğana yönelik sağlık hizmetleri yanı sıra tedavi edici ve rehabilite edici üreme sağlığı hizmetlerinin ağırlıklı olduğu infertil çiftlerin yardımcı üreme teknikleri ile tedavi süreçleri ve jinekolojik kanserlerdeki tedavi süreçlerinin pandemiden etkilenip etkilenmediği, bu alanlarda Türkiye'de ve dünyada alınan bekleme, erteleme ve tedaviye devam etme yaklaşımları iki bölümde tartışılmıştır. Erkek olmak hastalığın risk faktörleri arasındadır. Bununla birlikte olağanüstü koşullarda toplumsal cinsiyet eşitliği kadın aleyhine değişmekte, aile içi şiddet vd. yoğunluğu artan sorunlar, kadınları her yönden etkilemektedir. COVID- 19'un kadın yüzü başlığında bu konu ele alınmıştır.

Cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerinin salgın süresince sürdürülmesi için tele sağlık başta olmak üzere yenilikçi yöntemlerin kullanılması önerilmektedir. Güncel teknolojik araçlar, COVID-19'un kontrolünde, sürveyans çalışmasında başarı ile kullanılmaktadır. Sağlık hizmetlerinde, geniş kitlelere ulaşmada, ulusal ve uluslararası yazılı ve görsel medya kanalları aktif kullanılmalıdır. Salgının kontrol altına alınması yanırısa güvenli annelik ve yenidoğan hizmetlerinin, üreme sağlığı eğitimi, danışmanlık ve sevk sisteminin optimum seviyede yürütülebilmesinde telefon görüşmeleri, video veya telekonferans gibi alternatif yollarla danışmanlık ve takipler, gerektiğinde sağlık kurumuna zamanında başvurunun sağlanması noktasında hemşire ve ebelerin uzaktan hizmetlerin de odağında olacağı öngörülebilir. Pandemı izolasyonu, uzaktan sağlık eğitimi ve destek programlarının öneminin ve gerekliliğinin, sağlık sistemine nasıl entegre edilebileceğinin daha fazla tartışılmasına ve kullanımının hızla yaygınlaşmasına vesile olmuştur. Bu nedenle bu kitapta bir bölümle konuya yer verilmiştir.

2019 yılında Dünya Sağlık Asamblesi'nde sağlık hizmetlerinde hemşirelerin hayati önemlerine dikkat çekilerek '2020 yılı Hemşire ve Ebe Yılı' olarak ilan edilmiştir. 2020 yılına girerken beklenmedik biçimde salgınla mücadelede en önde yer alan hemşirelerin ve ebelerin fiziksel ve duygusal sağlığı, sağlık ekibinin tüm üyeleri gibi önem kazanmış, sosyal, mesleki ve ekonomik koşulları salgınla birlikte daha fazla görünür ve tartışılır hâle gelmiştir. Bilim kurullarında yer almaları gibi üstlenmeyi istedikleri kapsamlı rolleri de bu süreçte tartışılmıştır. Meslektaşların daha çok kutlama ve etkileşimle, mesleki onurlandırma ile normal koşullarda geçirmeyi planladığı bu yıl, ironik olarak, belki de gerçek bir ebehemşire yılı olmuştur.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Mart 2020 Teknik Rapor'unda, dünya genelinde kadınların, sağlık ve sosyal hizmet alanlarında çalışan kişilerin %70'ini oluşturduğunu bildirmektedir. Ebeler, hemşireler ve toplum sağlığı çalışanları; salgın hastalıklara müdahale etmek ve bunları kontrol etmek için yürütülen mücadelelerin ön saflarında yer almakta ve kişisel koruyucu ekipmana ihtiyaç duymaktadırlar. Enfekte sağlık çalışanlarının sayısına ve dağılımına ilişkin veriler oldukça sınırlı olmakla birlikte, DSÖ 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü'nde 35 bin sağlık çalışanının enfekte olduğunu bildirmiştir. Uluslararası Hemşireler Konseyi 6 Mayıs 2020'de en az 90 bin sağlık çalışanının enfekte olduğunu, en az 260 hemşirenin kaybedildiğini duyurmuştur. COVID-19 pandemisinde sağlık çalışanlarının sağlığı, bu kitapta son bölümde yerini almıştır.

Mayıs 2020 itibariyle mevcut bilgi ışığında, tıp, sağlık ve insanlık tarihine not düşmek; üreme sağlığında yaşanan sağlık sorunlarını tespit etmek; geçmiş tecrübelere dayalı yapılan çıkarımları sunarak yakın gelecekte ilgili planlamaların yapılmasına katkıda bulunmak; halk sağlığı, kadın hastalıkları ve doğum, psikiyatri hemşireleri ve ebeler başta olmak üzere sağlık çalışanlarına bilgi kaynağı olmanın yanısıra, çalışan sağlığını ve iyiliğini korumaya dönük temel bilgileri paylaşmak; geleceğin sağlık hizmeti sunumunda aslında çok önceden başlamış teknolojik gelişmelerin hızlanmasına da vesile olacağı anlaşılan pandemi sürecinde, değişime uyum konusunda farkındalık yaratmak amaçları ile hazırlanmış bu kitabın herkese yararlı olmasını dilerim.

Kendi alanında uzman sayın yazarlara, oluşturulan konu başlıklarını hazırlamayı kabul etmeleri yanısıra kısa süre verilmesine karşın zamanında hazırlayıp ilettikleri muhteşem çalışmalarından dolayı teşekkür ederim.

Sayın Başeditörün nezdinde Türkiye Klinikleri'ne, bu seride bize yer vermelerinden ve desteklerinden ötürü, çalışmanın hazırlanmasında emeği geçen tüm ekibe emeklerinden dolayı yazarlar ve kendi adıma saygılarımı ve şükranlarımı sunarım.

Prof. Dr. Gülcihan AKKUZU
Editör
Diseases that affect a large number of people worldwide and spread to several countries or continents are called pandemics. Humanity has faced many pandemics throughout history, which negatively affected societies in many dimensions. The pandemics seen in the last 100 years have generally appeared with altered forms of influenza virus, some viruses, such as HIV, have started with pandemics, continued as epidemics and continued endemically. By 2020, a new pandemic encountered in the World.

An infection that first appeared in Wuhan, China, with severe acute respiratory syndrome (SARS) in December 2019, spread in a short time, started to occur in many countries, causing a rapid increase in cases of illness and death. The infection agent from the Coronaviruses was named Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) also was called COVID-19 based on the year it started. The World Health Organization (WHO) announced in March 2020 that the COVID-19 outbreak became an International Public Health Emergency and was a pandemic. Despite national and international intensive measures, health advances and techological advances to control, the number of cases and deaths contiunes to increase tragically, and the pandemic wave threatens all countries of the World, in addition to health, psychologically, socially and most economically. As seen in previous pandemic experiences, isolation measures applied in epidemic control, the probability of seeing a new wave or waves, the fact that resources have been dispatched to combat the outbreak and the uncertainty process negatively affect the future of the countrie. On the May 22, 2020, the World Health Organization reported that total number of new cases in the world 4,993,470 and the number of death 327,738. The mortality rate due to COVID-19 was calculated as 3.8% as of May 5, 2020. According to official data from the Ministry of Health on 22 May 2020 the total cases number was 154.500, deaths 4276, healed 116.111 in Turkey.

Extraordinary situations such as war, migration, drought, pandemic generally negatively affect women's and children's health in societies. Past pandemic experiences have shown that preventive services in health care services and reproductive health problems will remain secondary. In the short term, necessarily changing priorities and delays in reproductive health services, including the logistics and production sectors, will lead to increased reproductive health problems in the medium and long term, resulting in a negative impact on communities.

In extraordinary situations, biopsycho-sociologically changes in the fertility behavior of people under stress are seen. It is known that reproduction is stopped, delayed and biological resources devoted to coping with stress. Psycho-sociologically and behaviorally, it is predicted that fertility, unwanted pregnancies and miscarriages will increase with the effect of couples spending long time together in isolation and disruptions in reaching contraceptive methods.

An important part of reproductive health is maternal, antenatal and newborn health. In terms of COVID-19, the following issues related to the perinatal period are discussed: fetal teratogenic effects, long-term effects, course of the disease in pregnant women, vertical transmission, transition to baby during pregnancy or childbirth, effect on subsequent pregnancies, whether it is possible to infect the baby during breastfeeding, as a consequences whether perinatal negative consequences will be seen. The issue of immune system changes during pregnancy, whether infections and COVID-19 proceed differently than non-pregnant women are presented as part of this book.

Difficulties in the implementation and access of routine healthcare services will be occurred. Family planning services, prevention of sexually transmitted diseases, safe pregnancy termination, infertility treatment, prevention of domestic and family violence, prevention of unwanted pregnancies, miscarriages and complications, pregnancy complications not be reached timely and effective, management of these health stuation will be slow and associated health problems and complications will increase. Access to disadvantaged / vulnerable groups of society such as adolescents will be impaired. As a results, improvements in reproductive health in recent years may fall.

WHO declares that all women have the right to have a safe and positive delivery experience, regardless of whether they have a confirmed COVID-19 infection and emphasized the importance of continuity of mother and newborn services, including psychological health services. The effects of COVID-19 may be more experienced in risky pregnancies that progress with health problems known as obesity, diabetes, asthma and hypertension. The management of risky pregnant women in the pandemic process is also important in this regard.

The effect of COVID-19 pandemic on newborn health is not known much. Since the immunological systems of the newborns have not developed completely, it may be considered that their risks are larger. Neonatal immune system changes not found in Turkish nursing and midwifery literature are discussed in this book.

The implementation of international and individual outbreak measures in the COVID-19 pandemic has led to the emergence of a new, unusual, limited life order. In these extraordinary living conditions, the quality of life of individuals and communities is deeply affected. Healthy communication, which is one of the important components of quality of life, is interrupted in these situations. Sexuality, which is one of the components of quality of life, a special form of communication between couples, and the basis of reproductive activity, is influenced like all other areas. So, in a part the book, the issue of sexual health and quality of life is included.

As well as perianatal and neonatal services, assited reproductive health services gynecological cancers are discussed in two chapters. Treatment and rahabilitative services are dominant in these areas compared the perinatal issues. Whether the assisted reproductive techniques and treatment processes in gynecological cancers are affected by pandemic was presented.

In order to continue sexual and reproductive health services during the epidemic, it is recommended to use innovative methods, especially tele health. Current technological tools are successfully used in the surveillance study under the control of COVID-19.

National and international written and visual media tools should be used actively in health services, reaching large masses. It can be predicted that nurses and midwives will be the focus of remote services in order to ensure safe motherhood and neonatal services, reproductive health education, counseling and referral system in order to carry out the control of the epidemic, and through alternative means such as telephone calls, video or teleconference, and timely application to the health institution when necessary. Pandemic isolation has led to further discussion of the importance and necessity of distance health education and support programs, how it can be integrated into the health system, and the widespread use of it. For this reason, this book covers the subject with a chapter.

In 2019, in the World Health Assembly, attention was paid to the vital importance of nurses in health services, and the year 2020 was declared as the Year of Nurse and Midwife. As of 2020, the physical and emotional health of nurses and midwives, which took the leading position in combating the epidemic, gained importance like all members of the healthcare team, and their social, professional and economic conditions became more visible and discussed with the epidemic. The extensive roles they wanted to undertake, such as being on scientific boards, were also discussed in this process. The colleagues planned to spend with more celebration, professional interaction and giving honor, under normal conditions. Ironically, this year was a real nurse-midwife year.

The United Nations Population Fund (UNFPA) reports in the March 2020 Technical Report that women make up 70% of people working in the fields of health and social work worldwide. Midwives, nurses and community health workers; They are at the forefront of the struggles to deal with and control epidemics and need personal protective equipmen. Although data on the number and distribution of infected healthcare workers are quite limited, WHO reported that 35,000 healthcare workers were infected on April 28, World Occupational Health and Safety Day. The International Nurses Council announced on 6 May 2020 that at least 90 thousand health workers were infected and at least 260 nurses were lost. The health of healthcare professionals in the COVID-19 pandemic has taken its place in the last chapter of this book.

In the light of current information as of May 2020 this book is prepared; to make a note the history of the medicine, health and humanity, to identify health problems in reproductive health, to contribute to the planning in the near future by presenting the inferences made based on past experiences, to be a source of information to healthcare professionals especially public health, gynecology and obstetrics, psychiatric nurses and midwives besides to share basic knowledge to protect employee health and well-being, to raise awareness about adaptation to change in the pandemic process, which seems to be a means of accelerating the technological developments that have already begun in the healthcare delivery of the future. I wish it will be useful for everyone.

I would like to thank the authors who are experts in their own field, for accepting to prepare the created topics, but for the great work they prepared and conveyed on time, despite the short time.

I present my respects and gratitude to Türkiye Klinikleri for including us in this series and for their support, also to all the team who contributed to the preparation of the study due to their labor on behalf of the editor-in-chief, the authors and myself.

Prof. Dr. Gülcihan AKKUZU
Editor

.: Güncel

Giriş



İletişim


Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.

.: Adres

Türkocağı Caddesi No:30 06520 Balgat / ANKARA
Telefon: +90 312 286 56 56
Faks: +90 312 220 04 70
E-posta: info@turkiyeklinikleri.com

.: Yazı İşleri Servisi

Telefon: +90 312 286 56 56/ 2
E-posta: yaziisleri@turkiyeklinikleri.com

.: İngilizce Dil Redaksiyonu

Telefon: +90 312 286 56 56/ 145
E-posta: tkyayindestek@turkiyeklinikleri.com

.: Reklam Servisi

Telefon: +90 312 286 56 56/ 142
E-posta: reklam@turkiyeklinikleri.com

.: Abone ve Halkla İlişkiler Servisi

Telefon: +90 312 286 56 56/ 118
E-posta: abone@turkiyeklinikleri.com

.: Müşteri Hizmetleri

Telefon: +90 312 286 56 56/ 118
E-posta: satisdestek@turkiyeklinikleri.com

1. KULLANIM KOŞULLARI

1.1. http://www.turkiyeklinikleri.com alan adından veya bu alan adına bağlı alt alan adlarından ulaşılan internet sayfalarını (Hepsi birden kısaca "SİTE" olarak anılacaktır) kullanmak için lütfen aşağıda yazılı koşulları okuyunuz. Bu koşulları kabul etmediğiniz takdirde "SİTE"yi kullanmaktan vazgeçiniz. "SİTE" sahibi bu "SİTE"de yer alan veya alacak olan bilgileri, formları, içeriği, "SİTE"'yi, "SİTE" kullanma koşullarını dilediği zaman değiştirme hakkını saklı tutmaktadır.

1.2. Bu "SİTE"'nin sahibi Türkocağı cad. No:30, 06520 Balgat Ankara adresinde ikamet eden Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'dir (bundan böyle kısaca "Türkiye Klinikleri" olarak anılacaktır). "SİTE"'de sunulan hizmetler "Türkiye Klinikleri" tarafından sağlanmaktadır.

1.3. Bu "SİTE"'de sunulan hizmetlerden belirli bir bedel ödeyerek ya da bedelsiz olarak yararlananlar veya herhangi bir şekilde "SİTE"ye erişim sağlayan her gerçek ve tüzel kişi aşağıdaki kullanım koşullarını kabul etmiş sayılmaktadır. İşbu sözleşme içinde belirtilen koşulları "Türkiye Klinikleri" dilediği zaman değiştirebilir. Bu değişiklikler periyodik olarak "SİTE"'da yayınlanacak ve yayınlandığı tarihte geçerli olacaktır. "Türkiye Klinikleri" tarafından işbu sözleşme hükümlerinde yapılan her değişikliği "SİTE" hizmetlerinden yararlanan ve "SİTE"ye erişim sağlayan her gerçek ve tüzel kişi önceden kabul etmiş sayılmaktadır.

1.4. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" 30.03.2014 tarihinde en son değişiklik yapılarak ve web sitesi üzerinden yayınlanarak; "SİTE"yi kullanan her kişi tarafından erişimi mümkün kılınıp yürürlülüğe konmuştur. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" ayrıca, "Türkiye Klinikleri" hizmetlerinden belli bir bedel ödeyerek veya ödemeden yararlanacak olan kullanıcılarla yapılmış ve/veya yapılacak olan her türlü "KULLANICI Sözleşmesi"nin de ayrılmaz bir parçasıdır.

2. TANIMLAR

2.1. "SİTE" : "Türkiye Klinikleri" tarafından belirlenen çerçeve içerisinde çeşitli hizmetlerin ve içeriklerin sunulduğu çevrimiçi (on-line) ortamdan http://www.turkiyeklinikleri.com alan adından ve/veya bu alan adına bağlı alt alan adlarından erişimi mümkün olan web sitesi.

2.2. KULLANICI : "SİTE"ye çevrimiçi (on-line) ortamdan erişen her gerçek ve tüzel kişi.

2.3. LİNK : "SİTE" üzerinden bir başka web sitesine, dosyalara, içeriğe veya başka bir web sitesinden "SİTE"ye, dosyalara ve içeriğe erişimi mümkün kılan bağlantı.

2.4. İÇERİK : "Türkiye Klinikleri" "SİTE"yi ve/veya herhangi bir web sitesinden yayınlanan veya erişimi mümkün olan her türlü bilgi, dosya, resim, rakam, fiyat v.b görsel, yazınsal ve işitsel imgeler.

2.5. "KULLANICI SÖZLEŞMESİ" : "Türkiye Klinikleri"nin sunacağı özel nitelikteki hizmetlerden yararlanacak olan gerçek ve/veya tüzel kişilerle "Türkiye Klinikleri" arasında elektronik ortamda akdedilen sözleşme.

3. HİZMETLERİN KAPSAMI

3.1. "Türkiye Klinikleri", "SİTE" üzerinden sunacağı hizmetlerin kapsamını ve niteliğini belirlemekte tamamen serbesttir.

3.2. "Türkiye Klinikleri" "SİTE" bünyesinde sunulacak servislerden yararlanabilmek için, "KULLANICI"nın "Türkiye Klinikleri" tarafından belirlenecek özellikleri taşıması gereklidir. "Türkiye Klinikleri", bu gerekliliği tek taraflı olarak dilediği zaman değiştirebilir.

3.3. "Türkiye Klinikleri"nin "SİTE" üzerinden belirli bir ücret karşılığı veya ücretsiz olarak vereceği hizmetler sınırlı sayıda olmamak üzere;

- Sağlık sektörüne yönelik bilimsel makaleler, kitaplar ve bilgilendirici yayınları sağlamak.

- - Bilimsel dergilere yönelik makale hazırlama aşamasında biçimsel, istatistikî ve editöryal destek sağlamak.

4. GENEL HÜKÜMLER

4.1. "Türkiye Klinikleri", "SİTE" dâhilinde erişime açtığı hizmetler ve içeriklerden hangisinin ücrete tabi olacağını belirlemekte tamamen serbesttir.

4.2. "Türkiye Klinikleri"'nin sunduğu hizmetlerden yararlananlar ve siteyi kullananlar, yalnızca hukuka uygun ve şahsi amaçlarla "SİTE" üzerinde işlem yapabilirler. Kullanıcıların, "SİTE" dâhilinde yaptığı her işlem ve eylemdeki hukuki ve cezai sorumluluk kendilerine aittir. Her KULLANICI, "Türkiye Klinikleri"nin ve/veya başka bir üçüncü şahsın haklarına tecavüz teşkil edecek nitelikteki herhangi bir iş ve eylemde bulunmayacağını; yazılı, görsel ve işitsel bilgileri açıklamayacağını, "Türkiye Klinikleri"ne açıkladığı ve/veya "SİTE"ye gönderdiği her türlü yazılı, görsel ve işitsel bilginin "Türkiye Klinikleri"ne açıkladığı ve/veya "SİTE"ye gönderdiği sırada her türlü biçimde kullanılması, işlenmesi, saklanması, açıklanması ve üçüncü kişilere karşı ifşa edilmesi konusunda münhasır hak sahibi olduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder. "KULLANICI" "SİTE" dâhilinde bulunan resimleri, metinleri, görsel ve işitsel imgeleri, video klipleri, dosyaları, veritabanları, katalogları ve listeleri çoğaltmayacağı, kopyalamayacağı, dağıtmayacağı, işlemeyeceğini, gerek bu eylemleri ile gerekse de başka yollarla "Türkiye Klinikleri" ile doğrudan ve/veya dolaylı olarak rekabete girmeyeceğini kabul ve taahhüt etmektedir.

4.3. "SİTE" dâhilinde üçüncü kişiler tarafından sağlanan hizmetlerden ve yayınlanan içeriklerden dolayı "Türkiye Klinikleri"nin, işbirliği içinde bulunduğu kurumların, "Türkiye Klinikleri" çalışanlarının ve yöneticilerinin, "Türkiye Klinikleri" yetkili satıcılarının sorumluluğu bulunmamaktadır. Herhangi bir üçüncü kişi tarafından sağlanan ve yayınlanan bilgilerin, içeriklerin, görsel ve işitsel imgelerin doğruluğu ve hukuka uygunluğunun taahhüdü bütünüyle bu eylemleri gerçekleştiren üçüncü kişilerin sorumluluğundadır. "Türkiye Klinikleri", üçüncü kişiler tarafından sağlanan hizmetlerin ve içeriklerin güvenliğini, doğruluğunu ve hukuka uygunluğunu taahhüt ve garanti etmemektedir.

4.4. "KULLANICI"lar, "SİTE"yi kullanarak, "Türkiye Klinikleri"nin, diğer "KULLANICI"ların ve üçüncü kişilerin aleyhine hiçbir faaliyette bulunamazlar. "KULLANICI"ların işbu "SİTE Kullanım Koşulları" hükümlerine ve hukuka aykırı olarak gerçekleştirdikleri "SİTE" üzerindeki faaliyetler nedeniyle üçüncü kişilerin uğradıkları veya uğrayabilecekleri zararlardan dolayı "Türkiye Klinikleri"nin doğrudan ve/veya dolaylı hiçbir sorumluluğu yoktur.

4.5. "KULLANICI"lar, "SİTE" dâhilinde kendileri tarafından sağlanan bilgilerin ve içeriklerin doğru ve hukuka uygun olduğunu kabul ve taahhüt etmektedirler. "Türkiye Klinikleri", "KULLANICI"lar tarafından "Türkiye Klinikleri"ne iletilen veya "SİTE" üzerinden kendileri tarafından yüklenen, değiştirilen ve sağlanan bilgilerin ve içeriklerin doğruluğunu araştırma; bu bilgi ve içeriklerin güvenli, doğru ve hukuka uygun olduğunu taahhüt ve garanti etmekle yükümlü ve sorumlu değildir.

4.6. "KULLANICI"lar, "SİTE" dâhilinde Türk Ticaret Kanunu hükümleri uyarınca haksız rekabete yol açacak faaliyetlerde bulunmayacağını, "Türkiye Klinikleri"nin ve üçüncü kişilerin şahsi ve ticari itibarı sarsacak, kişilik haklarına tecavüz ve taarruz edecek fiilleri gerçekleştirmeyeceğini kabul ve taahhüt etmektedir.

4.7. "Türkiye Klinikleri", "SİTE" dâhilinde sunulan hizmetleri ve içerikleri her zaman değiştirebilme hakkını saklı tutmaktadır. "Türkiye Klinikleri", bu hakkını hiçbir bildirimde bulunmadan ve önel vermeden kullanabilir. "KULLANICI"lar, "Türkiye Klinikleri"nin talep ettiği değişiklik ve/veya düzeltmeleri ivedi olarak yerine getirmek zorundadırlar. "Türkiye Klinikleri" tarafından talep edilen değişiklik ve/veya düzeltme istekleri gerekli görüldüğü takdirde "Türkiye Klinikleri" tarafından yapılabilir. "Türkiye Klinikleri" tarafından talep edilen değişiklik ve/veya düzeltme taleplerinin, "KULLANICI"lar tarafından zamanında yerine getirilmemesi sebebiyle doğan veya doğabilecek zararlar, hukuki ve cezai sorumluluklar tamamen kullanıcılara aittir.

4.8. "SİTE" üzerinden, "Türkiye Klinikleri"nin kendi kontrolünde olmayan ve başkaca üçüncü kişilerin sahip olduğu ve işlettiği başka web sitelerine ve/veya "İÇERİK"lere ve/veya dosyalara link verebilir. Bu link'ler sadece referans kolaylığı nedeniyle sağlanmış olup ilgili web sitesini veya işleten kişiyi desteklemek amacıyla veya web sitesi veya içerdiği bilgilere yönelik herhangi bir türde bir beyan veya garanti niteliği taşımamaktadır. "SİTE" üzerindeki linkler vasıtasıyla erişilen web siteleri, dosyalar ve içerikler, bu linkler vasıtasıyla erişilen web sitelerinden sunulan hizmetler veya ürünler veya bunların içeriği hakkında "Türkiye Klinikleri"nin herhangi bir sorumluluğu yoktur.

4.9. "Türkiye Klinikleri", "SİTE" üzerinden "KULLANICILAR" tarafından kendisine iletilen bilgileri "Gizlilik Politikası" ve "KULLANICI Sözleşmesi" hükümleri doğrultusunda kullanabilir. Bu bilgileri işleyebilir, bir veritabanı üzerinde tasnif edip muhafaza edebilir. "Türkiye Klinikleri" aynı zamanda; KULLANICI veya ziyaret edenin kimliği, adresi, elektronik posta adresi, telefonu, IP adresi, "SİTE"nin hangi bölümlerini ziyaret ettiği, domain tipi, tarayıcı (browser) tipi, tarih ve saat gibi bilgileri de istatistiki değerlendirme ve kişiye yönelik hizmetler sunma gibi amaçlarla kullanabilir.

5. FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI

5.1. Bu "SİTE" dâhilinde erişilen veya hukuka uygun olarak kullanıcılar tarafından sağlanan bilgiler ve bu "SİTE"nin (sınırlı olmamak kaydıyla tasarım, metin, imge, html kodu ve diğer kodlar) tüm elemanları (Hepsi birden "Türkiye Klinikleri"nin telif haklarına tabi çalışmaları olarak anılacaktır) "Türkiye Klinikleri"ne aittir. Kullanıcılar, "Türkiye Klinikleri" hizmetlerini, "Türkiye Klinikleri" bilgilerini ve "Türkiye Klinikleri"nin telif haklarına tabi çalışmalarını yeniden satmak, işlemek, paylaşmak, dağıtmak, sergilemek veya başkasının "Türkiye Klinikleri"nin hizmetlerine erişmesi veya kullanmasına izin vermek hakkına sahip değildirler. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" dâhilinde "Türkiye Klinikleri" tarafından sarahaten izin verilen durumlar haricinde "Türkiye Klinikleri"nin telif haklarına tabi çalışmalarını çoğaltamaz, işleyemez, dağıtamaz veya bunlardan türemiş çalışmalar yapamaz veya hazırlayamaz.

5.2. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" dâhilinde "Türkiye Klinikleri" tarafından sarahaten yetki verilmediği hallerde "Türkiye Klinikleri"; "Türkiye Klinikleri" hizmetleri, "Türkiye Klinikleri" bilgileri, "Türkiye Klinikleri" telif haklarına tabi çalışmaları, "Türkiye Klinikleri" ticari markaları, "Türkiye Klinikleri" ticari görünümü veya bu SİTE vasıtasıyla sağladığı başkaca varlık ve bilgilere yönelik tüm haklarını saklı tutmaktadır.

6. SİTE KULLANIM KOŞULLARINDA DEĞİŞİKLİKLER

"Türkiye Klinikleri", tamamen kendi takdirine bağlı olarak işbu "SİTE Kullanım Koşulları"nı herhangi bir zamanda "SİTE"'da ilan ederek değiştirebilir. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları"nın değişen hükümleri, ilan edildikleri tarihte geçerlilik kazanacaktır. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" kullanıcının tek taraflı beyanları ile değiştirilemez.

7. MUCBİR SEBEPLER

Hukuken mücbir sebep sayılan tüm durumlarda, "Türkiye Klinikleri" işbu "SİTE Kullanım Koşulları", gizlilik politikası ve "KULLANICI Sözleşmesi"nden herhangi birini geç ifa etme veya ifa etmeme nedeniyle yükümlü değildir. Bu ve bunun gibi durumlar, "Türkiye Klinikleri" açısından, gecikme veya ifa etmeme veya temerrüt addedilmeyecek veya bu durumlar için "Türkiye Klinikleri"nin herhangi bir tazminat yükümlülüğü doğmayacaktır. "Mücbir sebep" terimi, ilgili tarafın makul kontrolü haricinde ve "Türkiye Klinikleri"nin gerekli özeni göstermesine rağmen önleyemediği olaylar olarak yorumlanacaktır. Bunu yanında sınırlı olmamak koşuluyla, doğal afet, isyan, savaş, grev, iletişim sorunları, altyapı ve internet arızaları, elektrik kesintisi ve kötü hava koşulları gibi durumlar mücbir sebep olaylarına dâhildir.

8. UYGULANACAK HUKUK VE YETKİ

İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" uygulanmasında, yorumlanmasında ve bu "SİTE Kullanım Koşulları" dâhilinde doğan hukuki ilişkilerin yönetiminde yabancılık unsuru bulunması durumunda Türk kanunlar ihtilafı kuralları hariç olmak üzere Türk Hukuku uygulanacaktır. İşbu sözleşmeden dolayı doğan veya doğabilecek her türlü ihtilafın hallinde Ankara Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.

9. YÜRÜRLÜLÜK VE KABUL

İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" "Türkiye Klinikleri" tarafından "SİTE" içersinde ilan edildiği tarihte yürürlülük kazanır. Kullanıcılar, işbu sözleşme hükümlerini "SİTE"yi kullanmakla kabul etmiş olmaktadırlar. "Türkiye Klinikleri", dilediği zaman iş bu sözleşme hükümlerinde değişikliğe gidebilir ve değişiklikler sürüm numarası ve değişiklik tarihi belirtilerek "SİTE" üzerinde yayınlandığı tarihte yürürlülüğe girer.

30.03.2014

Gizlilik Bildirimi

  Sitemizi ziyaret etmeden önce aşağıda yazılı kullanım ilkelerini mutlaka okumanızı öneririz. Bu şartları kabul etmeniz halinde sitemizden faydalanırken kurallarımıza uymanız yararınıza olacaktır. Lütfen Kullanım İlkelerimizin tamamını okuyunuz.

  www.turkiyeklinikleri.com Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye ait hekimleri sağlık alanında bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış bir web sitesidir.

  www.turkiyeklinikleri.com kullanıcılarının kimliklerine, adreslerine, hizmet sağlayıcılarına ve benzeri bilgilerine erişemez. Bu bilgileri kullanıcılar isterse formlar yoluyla siteye gönderebilirler. Ancak, www.turkiyeklinikleri.com donanım ve yazılım bilgilerinizi toplayabilir. Bu bilgiler arasında şunlar yer alır: IP adresiniz, tarayıcı türü, işletim sistemi, etki alan adı, erişim süreleri ve ilgili web adresleri. www.turkiyeklinikleri.com kullanıcılardan aldığı kişisel bilgileri (isminiz, elektronik posta adresiniz, ev ve iş adresiniz, telefon numaranız, vb.) üçüncü bir kuruma satamaz, kamuoyuna yayınlayamaz, site içinde tutamaz. Alınan bilgiler sitenin ziyaretçi profili, raporlama ve hizmetlerin tanıtımına kaynak olması için yönlendirici özellik taşır.

  www.turkiyeklinikleri.com sizden aldığı bilgileri şu amaçlar için kullanır:

-Web sitesini iyileştirmek,geliştirmek ve kaliteyi korumak,

-Ziyaretçi profili ve genel istatistik veriler oluşturmak,

-Ziyaretçilerin sitemizi nasıl kullandığı ile ilgili eğilimlerini belirlemek,

-Asılı yayınlar/yazışmalar göndermek,

-Elektronik posta yoluyla basın bültenleri veya bildirimler göndermek,

-Etkinlik ya da yarışma için liste oluşturmak.

  www.turkiyeklinikleri.com adresini kullanmakla;

-Herhangi bir kullanıcının yasal ve ahlaki olmayan davranışlarından Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin sorumlu tutulamayacağını,

-Kullanım ilkelerinin zaman zaman değiştirebileceğini,

-Diğer bağlantı sağladığı ama denetleyemediği sitelerin içeriklerinden veya bilgisayarınıza verecek zararlardan sorumlu olmadığını kabul etmiş sayılırsınız.

  Aşağıda belirtilen durumlarda Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. sitesini kullanıcılara kapatabilir:

-Yanlış, eksik, yanıltıcı ve genel ahlak kurallarına uygun olmayan ifadeleri içeren bilgilerin siteye kaydedilmesi durumunda,

-İstenilen bilgilerin içine ilan, reklam, duyuru, özel veya tüzel kişiliklere hakaret içeren ifadeler kullanıldığında,

-Çeşitli yollarla siteye yapılan saldırılar sırasında

-Virüs nedeniyle sitenin yapısının bozulması durumunda.

  Kod ve yazılım da dahil, sitede yer alan yazılı, görüntülü ve sesli fikir ürünleri Telif Hakları ile ilgili yasal mevzuat uyarınca güvence altındadır.

  Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.in yazılı izni olmadığı sürece sitede yer alan bilgiler; başka bir bilgisayara yüklenemez, değiştirilemez, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yeniden yayınlanamaz, postalanamaz, dağıtılamaz.

  Sitede bulunan yazılım ve tasarımların her hakkı Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye aittir.

  Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. kullanım ilkelerimizle ilgili yorumlarınızı almaktan memnuniyet duyacaktır. Sitemizi zenginleştirebileceğini düşündüğünüz konuları ya da sitemizle ilgili yaşadığınız bir problem olursa lütfen bizimle paylaşın.

info@turkiyeklinikleri.com

04.04.2014