Türkiye Klinikleri Gerontoloji Dergisi Dergi Hakkında
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
KAPSAM: Türkiye Klinikleri Gerontoloji Dergisi "peer-review" ve "çift-kör" sistemi ile makaleleri değerlendiren, önyargısız ve bağımsız, bilimsel bir dergidir.
Türkiye Klinikleri Gerontoloji Dergisi yayım dili İngilizce ve Türkçe'dir. Dergi yılda 2 sayı (Haziran, Aralık) yayımlanır. Dergi gerontoloji alanında araştırma makaleleri ile kurumlarınca kabul edilen uzmanlık tezleri ve projelerden üretilen makaleler, derleme, olgu sunumu, editöryal yorum/tartışma, editöre mektup, kitap değerlendirmeleri yayınlamaktadır.
ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ İLKELERİ
Türkiye Klinikleri Gerontoloji Dergisi’ne gönderilen bilimsel yazılarda, Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği ile ilişkili yönergeler, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) önerileri ve COPE (Committee on Publication Ethics) “Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları” dikkate alınmalıdır.
Etik Sorumluluk: Türkiye Klinikleri Gerontoloji Dergisi, “İnsan” öğesinin içinde bulunduğu tüm çalışmalarda Helsinki Deklerasyonu Prensiplerine uygunluk (http://www.wma.net/en/30publications/10policies/b3/ index.html) ilkesini kabul eder. Bu tip çalışmaların varlığında yazarlar, makalenin “gereç ve yöntemler” bölümünde bu prensiplere uygun olarak çalışmayı yaptıklarını, kurumlarının etik kurullarından ve çalışmaya katılmış insanlardan "Bilgilendirilmiş olur(informed consent)" aldıklarını belirtmek zorundadır.
Çalışmada “Hayvan” öğesi kullanılmış ise yazarlar, makalenin “gereç ve yöntemler” bölümünde Guide for the Care and Use of Laboratory Animals (www.nap. edu/catalog/5140.html) prensipleri doğrultusunda çalışmalarında hayvan haklarını koruduklarını ve kurumlarının etik kurullarından onay aldıklarını belirtmek zorundadır.
Olgu sunumlarında hastanın kimliğinin ortaya çıkmasına bakılmaksızın hastalardan “Bilgilendirilmiş olur (informed consent)”b> alınmalıdır.
İntihal
İntihal pek çok şekilde yapılabilir: Başkasının makalesi yazarın kendisininmiş gibi sunulabilir, başka bir makalenin ciddi bir bölümü kopyalanabilir veya başka sözcüklerle mealen aktarılabilir (atıfta bulunmadan) veya başkalarının gerçekleştirdiği araştırmaların sonuçları söz konusu araştırmaya aitmiş gibi makalede sunulabilir. İntihalin tüm biçimleri etik dışı davranıştır ve kabul edilemez. Yazarlar orijinal çalışmalar sunmalı ve kaynaklar için uygun atıf veya alıntılama yapılmalıdır.
Gönderilen tüm eserler iThenticate kullanılarak intihal açısından kontrol edilir ve sonrasında dergi bünyesinde yayınlanmak için uygunlukları değerlendirilir. İntihal oranı yüksek, orijinalliği yetersiz, ciddi bilimsel veya teknik hatalar içeren eserler reddedilir.
Mükerrer gönderim
Yazarlar; aynı eseri ya da aynı veritabanına dayalı, aynı veya farklı dilde yazılmış benzer bir eseri, tek seferde birden fazla dergiye göndermemelidir.
Sahte veri veya verilerin tahrifi
Araştırma ve araştırma olmayan yayınlardaki bilimsel suistimal sahte veri, veri tahrifi, görüntülerin yanıltıcı şekilde değiştirilmesi, çıkar çatışmasının bilinçli olarak açıklanmaması ve intihali içerir ancak bunlarla sınırlı olmayabilir. Klinik deneylerin ve diğer insan çalışmalarının sonuçlarının yayınlanmaması bazıları tarafından bir tür bilimsel suistimal olarak değerlendirilmektedir.
Bilimsel suistimal iddiası olduğunda veya sunulan ya da yayınlanan bir makalede açıklanan çalışmanın bütünlüğü veya yürütülmesi ile ilgili endişeler dile getirildiğinde, dergi COPE Yönergelerine göre hareket eder.
Alıntıların manipülasyonu
Bir eser yalnızca ilgili alıntıları içermelidir. Çalışmayla ilgili olmayan alıntıların dâhil edilmesi kesinlikle önerilmez. Benzer şekilde kişinin alıntı sayısını artırmak için ilgisiz şekilde kendisine atıfta bulunması da etik dışıdır.
YAZARLIK
Tüm yazarlar makaleye akademik veya bilimsel olarak doğrudan katkı sağlamış olmalıdır.
Eser sahipliği aşağıdaki 4 kritere dayalıdır:
1.Çalışma tasarımının gerçekleşmesi veya çalışma verilerinin elde edilmesi, analizi veya yorumlanması konusunda büyük katkı sağlamak VE
2.Çalışmanın taslağını hazırlamak veya önemli entelektüel içerik açısından revize etmek;
3.Yayınlanacak versiyonun nihai onayını vermek; VE
4.Çalışmanın herhangi bir kısmına yönelik doğruluk veya bütünlük sorularının uygun şekilde araştırılması ve çözülmesi için çalışmanın tüm unsurlarından sorumlu olmayı kabul etmek.
Yazar olarak gösterilen herkesin eser sahipliği için bu dört kriteri karşılaması ve bu dört kriteri karşılayan herkesin de yazar olarak tanınması gerekir. Dört kriterin hepsini karşılamayan kişilerin katkılarına yer verilmelidir.
Yazar olarak belirlenen tüm kişilerin dört kriterin tamamını karşıladığını belirlemek yazarların kolektif sorumluluğudur; çalışmanın gönderildiği derginin değil.
Bilimsel kriterleri karşılayan bir eser hazırlamak yazarların sorumluluğudur.
Yazar değişikliği
Telif hakkı devir formunda belirtilen yazarların isimleri ve yerleri, kayıt süreci başladıktan sonra değerlendirilecektir.
Bu aşamadan sonra;
- Yayın hakkı devir formunu imzalayan yazarlar hariç başka bir yazar ismi makaleye eklenemez.
- Yazar isimlerinin sırası değiştirilemez.
- Yazar ismi silinemez.
Teşekkür
Katkıda bulunan kişilerden yukarıdaki 4 kriterin tamamını karşılamayanlar yazar olarak listelenmemeli ancak katkıları belirtilmelidir.
Varsa çıkar çatışması, finansal destek, hibe ve diğer tüm editoryal (istatistiksel analiz, dil düzenlemesi) ve/veya teknik destekler metnin sonunda sunulmalıdır.
Çıkar Çatışması
WAME'ye göre "Kişinin özel çıkarları (rakip çıkarlar) ile bilimsel ve yayımcılık faaliyetlerine karşı sorumlulukları arasında, gözlemciye bu kişinin davranışına veya muhakemesine rakip çıkarlarının yön verdiğini düşündürtebilecek bir ayrım olması halinde Çıkar Çatışması (COI) vardır."
Potansiyel çıkar çatışmaları en erken safhada dergiye bildirilmelidir.
TELİF HAKKI POLİTİKASI
1976 Telif Hakkı Yasası uyarınca tüm yayınlanan makalelerin telif hakkı yayıncıya aittir. Burada bahsi geçen yayınlanmış eserin içerisinde ifade edilen beyanlar ve görüşler yazar ve/veya yazarlara aittir.
Eser yazarları, makaleleri için hiçbir yolla herhangi bir ödeme yapılmaz.
Tüm eserler derginin web sitesinde bulunan "TRANSFER OF COPYRIGHT AGREEMENT" (https://www.turkiyeklinikleri.com/upload/copyright_form/journal_copyright.pdf) ile birlikte gönderilmelidir.
Türkiye Klinikleri Gerontoloji Dergisi bünyesinde yayınlanan hiçbir makale, çizim, şekil ve tablo; yayıncının önceden yazılı izni olmaksızın kısmi veya bütünüyle çoğaltılamaz. Yalnızca bilimsel amaç için ve referans olarak doğru atıf verildiği sürece özetleme ve alıntılama yapılabilir.
Makalelerin, şekillerin ve fotoğrafların sorumluluğu yazarlara aittir.
Telifli eserde görünen doğrudan alıntılar, tablolar veya çizimler için telif hakkı sahibinin ve yazarların kullanıma ilişkin yazılı izni belirtilmelidir.
REKLAM POLİTİKASI
Dergi, matbu ve elektronik baskıları için reklam desteği almaktadır ve Editör/Reklam veren ilişkisini tanımlayan politikalar aracılığıyla yazı ve yayıncılık ilkesini korur:
Matbu ve elektronik reklamcılık, editör kararlarını etkilemez ve reklamlar; Yayıncı, Editör veya Yazı İşleri Kurulu tarafından bir onaylama ya da destekleme değildir.
Dergi, sağlık yayıncılığına ilişkin yüksek standartlarını koruyarak herhangi bir sebeple herhangi bir reklamı reddetme hakkını saklıdır.
Basılı reklamlar dergi boyunca farklı yerlerde bulunmaktadır ancak makalelerin akışını bozmazlar. Derginin web sitesinde çevrimiçi reklam bandı yer almaktadır.
Dergi, makale veya makalenin yazarları tarafından onaylandığı izlenimini vermemek için reklamlar, ürünü veya hastalık durumunu ele alan makalelerin yanına koyulmaz.
Editör ve/veya editörler ya da yayıncı, bu yayında reklamı yapılan hiçbir ürün ya da hizmet için garanti, taahhüt veya onay vermez.
Reklamların tüm sorumluluğu reklamı veren taraflarındır.
Yayıncı, okuyucunun reklam ile makaleleri birbirinden kolayca ayırt etmesi için ayrımın çok net olmadığı durumlarda herhangi bir reklamın üzerine "Reklam" ifadesini basma hakkını saklı tutar.
YAYIN HAKKI: Türkiye Klinikleri Gerontoloji Dergisi'nde yayınlanan yazılar, resim, şekil ve tablolar yayıncının yazılı izni olmadan kısmen veya tamamen herhangi bir vasıta ile basılamaz, çoğaltılamaz. Bilimsel amaçlarla (kaynak göstermek kaydıyla) özetleme ve alıntı yapılabilir. Dergide yayınlanan yazı, şekil ve resimlerden yazarları, ilan ve reklamlardan firmaları sorumludur.
Türkiye Klinikleri dergileri halka açık yerlerde satılmaz. Sağlıkla ilgili kişi ve kurumlara abonelik usulü gönderilir.
YAYIMCI: Türkiye Klinikleri (Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.)
AÇIK ERİŞİM: İnternet aracılığıyla Türkiye Klinikleri Gerontoloji Dergisi içeriğine, tüm araştırmacılar ücretsiz olarak erişebilir.
Türkiye Klinikleri Gerontoloji Dergisi makale değerlendirme ve yayınlama işlemleri için herhangi bir ücret almaz.
Yeni kayıt olmak için; tıklayınız.
Türkiye Klinikleri Dergilerine makale göndermek için; tıklayınız. (Yalnızca bu yolla gönderilen makaleler işleme alınmaktadır.)
Türkiye Klinikleri Dergilerine abone olmak ve yayımlanmış diğer sayılarına ulaşmak için; tıklayınız.
.: İşlem Listesi