Türkiye Klinikleri Akciğer Arşivi Dergi Hakkında
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
AMAÇ ve KAPSAM:
Türkiye Klinikleri Akciğer Arşivi, bağımsız, ön yargısız ve çift-kör hakemlik ilkeleri ile yayımlanan uluslararası, bilimsel, açık erişimli ve süreli bir dergidir.
Derginin yayın dili Türkçe/İngilizcedir.
Dergi, bilimsel değişim ve eğitimin en yüksek standartlarını desteklemeyi taahhüt etmektedir. Mart, Temmuz ve Kasım aylarında 4 ayda 1 yayımlanmaktadır.
Türkiye Klinikleri Akciğer Arşivi Dergisi, göğüs hastalıkları alanında; öncelikle toraks hastalıkları konularında retrospektif, prospektif veya deneysel araştırma, derleme, olgu sunumu, editöryal yorum/tartışma, editöre mektup, bilimsel mektup, cerrahi teknik, ayırıcı tanı, orijinal görüntü, tanınız nedir?, tıbbi kitap değerlendirmeleri, soru-cevaplar ve tıp gündemini belirleyen güncel konuları ile okuyucular arası bilgi alışverişini sağlamayı ve bilimsel gelişime katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Yayımladığı yazıların uluslararası temsiline ve atıfına çalışarak ülkemizin bilimsel gelişimine katkıda bulunmak derginin yayımlanma amaçları arasındadır.
YAYIN POLİTİKALARI
Editöryal ve Yayın Süreci
Derginin editöryal ve yayın süreçleri, Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Konseyi [International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE)], Dünya Tıbbi Editörler Birliği [World Association of Medical Editors (WAME)], Bilim Editörleri Konseyi [Council of Science Editors (CSE)], Yayın Etiği Komitesi [Committee on Publication Ethics (COPE)], Avrupa Bilim Editörleri Birliği [European Association of Science Editors (EASE)] ve Ulusal Bilgi Standartları Örgütü [National Information Standards Organization (NISO)] yönergelerine göre şekillendirilmektedir. Dergi, Akademik Yayıncılıkta Şeffaflık İlkeleri ve En İyi Uygulama [Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing (doaj.org/bestpractice)] ve Uluslararası Bilimsel, Teknik ve Tıbbi Yayıncılar Birliği (International Association of Scientific, Technical & Medical Publishers) kuralları ile uyumludur.
● Editör(ler) veya yayıncı, bu yayında reklamı yapılan herhangi bir ürün veya hizmeti garanti veya tasdik etmemektedir.
● Makaleler, orijinal olmaları, başka bir dergi tarafından değerlendirilmemeleri veya daha önce yayımlanmamış olmaları şartıyla yayına kabul edilir.
● Telif hakkıyla korunan materyalde yer alan doğrudan alıntılar, tablolar veya resimler, kullanımları için telif hakkı sahibi ve yazarlarından alınan ilgili izinlerle birlikte verilmelidir.
Türkiye Klinikleri Akciğer Arşivi’nde yayımlanan yazılarda yer alan ifadeler veya görüşler, editörlerin, yayın kurulunun veya yayıncının görüşlerini değil, yazar(lar)ın görüşlerini yansıtmaktadır; editörler, yayın kurulu ve yayıncı bu türde materyaller için herhangi bir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmemektedir.
Yayımlanan içerikle ilgili nihai sorumluluk yazarlara aittir.
Hakem Değerlendirmesi
Türkiye Klinikleri Akciğer Arşivi’ne gönderilen makaleler, çift-kör hakemlik sürecinden geçecektir. Her gönderi, tarafsız bir değerlendirme sürecini sağlamak amacıyla alanlarında uzman en az 2 harici, bağımsız hakem tarafından incelenecektir.
Kabul, sunulan materyalin önemine ve özgünlüğüne bağlıdır.
Yayın kurulu, editörler veya derginin yayın kurulu üyeleri tarafından gönderilen yazıların değerlendirme süreçlerini yönetmesi amacıyla harici ve bağımsız bir editör davet eder. Baş editör, tüm gönderiler için karar verme sürecinde nihai yetkilidir.
Makale, yayımlanmaya kabul edildiği takdirde sunulan verileri değiştirmeden açıklığa ve anlamaya yardımcı olmak için editöryal revizyonlara tabi tutulabilir.
Makale değerlendirme süreciyle ilgili detaylı bilgileri Makale Değerlendirme Süreci Şeması;’nda görebilirsiniz.
Çıkar Çatışması
WAME’ye göre: “Kişinin özel çıkarları (rakip çıkarlar) ile bilimsel ve yayıncılık faaliyetlerine karşı sorumlulukları arasında gözlemciye, bu kişinin davranışına veya muhakemesine rakip çıkarlarının yön verdiğini düşündürmesine sebep olabilecek bir ayrım olması durumunda çıkar çatışması [conflict of interest (COI)] vardır.”
Potansiyel çıkar çatışmaları, en erken aşamada dergiye bildirilmelidir.
Etik Prosedürler
Deneysel, klinik ve ilaç/cihaz çalışmaları ve olgu sunumları için araştırma protokollerinin, uluslararası anlaşmalara (Dünya Tabipler Birliği Helsinki Bildirgesi “İnsan Denekleri İçeren Tıbbi Araştırmalar İçin Etik İlkeler”, son güncelleme: Ekim 2013, www.wma.net) uygun olarak etik komite tarafından onaylanması gerekmektedir.
İnsanlar üzerinde deneysel araştırmalarla ilgili yazılar için hastaların ve gönüllülerin, geçirebilecekleri prosedürlerin ayrıntılı bir açıklamasını takiben yazılı olarak bilgilendirilmiş onaylarının alındığını gösteren bir ifade eklenmelidir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, hayvanların ağrı ve acı çekmesini önlemek için alınan önlemler açıkça belirtilmelidir.
Hastanın onayı, etik kurul adı ve onay numarası ile ilgili bilgiler de yazının “Gereç ve Yöntemler” bölümünde belirtilmelidir. Hastaların gizliliğini dikkatli bir şekilde korumak, yazarların sorumluluğundadır.
Hastaların kimliğini ortaya çıkarabilecek fotoğraflar olması durumunda, hastanın veya yasal temsilcisinin imzalı izinleri eklenmeli ve yayın onayı “Gereç ve Yöntemler” bölümünde verilmelidir.
İntihal
Tüm gönderiler, hakem incelemesi ve/veya üretim süreci sırasında herhangi bir noktada benzerlik tespit yazılımı (CrossCheck tarafından iThenticate) tarafından taranır.
İntihal, alıntı manipülasyonu ve veri sahteciliği/uydurma gibi iddia edilen veya şüphelenilen araştırma suistimali durumunda Yayın Kurulu, COPE yönergelerini izleyecek ve bunlara göre hareket edecektir.
Yazarlık
“Yazar”, yayımlanmış bir çalışmaya bağımsız entelektüel katkı sağlayan kişi olarak kabul edilir ve aşağıda listelenen yazarlık indeksi olarak belirtilen 4 kriteri karşılaması gerekir:
1. Çalışmanın kavramsal veya tasarlanma aşamalarına ya da verilerin toplanması/işlenmesi, analizi veya yorumlanmasına önemli katkılar sunmalıdır.
2. Çalışma tasarımının hazırlanması veya içerik için önemli entelektüel/kavramsal eleştirel düzeltmeler yapmalıdır.
3. Yayına hazır hâle getirilmiş çalışmaya onay vermelidir.
4. Çalışmanın herhangi bir bölümünün doğruluğu ve bütünlüğü ile ilgili soruların uygun şekilde araştırıldığını ve çözüldüğünü garanti ederek, çalışmanın her şeyinden sorumlu olduğunu kabul etmelidir.
Gönderilerde yazar olarak belirtilen tüm isimler, yazar niteliği taşıyor olmalıdır ve bu özelliklere sahip olanlar da sırasıyla çalışmada listelenmelidir. Yazar olarak belirtilen tüm kişilerin 4 kriteri de karşılayıp karşılamadığının belirlenmesi, çalışmanın gönderildiği derginin değil yazarların ortak sorumluluğudur. Yazarlar, gerektiğinde yazarın listesini açıklamaya hazırlanmalıdır.
Yazarlık kriterlerine uygun olmayan katkılar “Teşekkür” bölümünde belirtilmelidir.
Sorumlu Yazar
Türkiye Klinikleri Akciğer Arşivi, tek bir yazarın, tüm yazışmalardan tek başına sorumlu olmasını şart koşmaktadır.
Teşekkür
Yazarlık için yukarıdaki 4 kriterin tamamından daha azını karşılayan katılımcılar, yazar olarak listelenmemelidir, ancak teşekkür edilmelidir.
Çıkar çatışması, mali destek, hibeler, diğer tüm başmakaleler (istatistiksel analiz, dil düzenleme) ve/veya varsa teknik yardım, metnin sonunda belirtilmelidir.
Çıkar Çatışması
1. Bu çalışma sırasında, yapılan araştırma konusu ile ilgili doğrudan bağlantısı bulunan herhangi bir ilaç firmasından, tıbbi alet, gereç ve malzeme sağlayan ve/veya üreten bir firma veya herhangi bir ticari firmadan, çalışmanın değerlendirme sürecinde, çalışma ile ilgili verilecek kararı olumsuz etkileyebilecek maddi ve/veya manevi herhangi bir destek alınıp/alınmadığı açıkça belirtilmelidir.
2. Bu çalışma ile ilgili olarak yazarların ve/veya aile bireylerinin, çıkar çatışması potansiyeli olabilecek bilimsel ve tıbbi komite üyeliği veya üyeleri ile ilişkisi, danışmanlık, bilirkişilik, herhangi bir firmada çalışma durumu, hissedarlık ve benzer durumlarının olup/olmadığı açıkça belirtilmelidir.
3. Çalışma hazırlanırken; veri toplanması, sonuçların yorumlanması ve makalenin yazılması aşamalarında herhangi bir çıkar çatışması alanının bulunup/bulunmadığı açık bir şekilde belirtilmelidir.
4. Önerilen yayın herhangi bir ticari ürünle ilgiliyse yazar(lar), yazar(lar)ın ürünle hiçbir mali veya başka bir çıkarı olmadığını belirten veya yazar(lar) ile ürünün üreticisi veya dağıtıcısı arasındaki herhangi bir ilişkinin (danışmanlıklar dâhil) niteliğini açıklayan bir beyan içermelidir.
5. Yazar formlarında bulunan “Çıkar Çatışması Beyanı”, tüm yazarlar tarafından imzalanmalıdır.
Telif Hakkı ve Lisanslama
Türkiye Klinikleri Akciğer Arşivi, her gönderiye bir Telif Hakkı Sözleşmesi eklenmesini şart koşmaktadır. Yazarlar, bu formu imzalayarak çalışmalarının telif hakkını saklı tutmakta ve makalenin, Türkiye Klinikleri Akciğer Arşivi tarafından yayımlanmak üzere kabul edilmesi hâlinde Creative Commons Attribution- No-Derivatives (CC BY-NC-ND) 4.0 International yapısında lisanslanacağını kabul etmektedir.
Yazar(lar), daha önce yayımlanmış basılı veya elektronik formattaki şekil, tablo ve benzeri içeriği kullanırken, telif hakkı sahibinden izin almış olmalıdır. Bu konudaki hukuki, mali ve cezai sorumluluk yazar(lar)a aittir.
Düzeltme ve Yayından Geri Çekme Talepleri
Türkiye Klinikleri Akciğer Arşivi tarafından yayımlanan makaleler nihai versiyondur. Bu nedenle yayımlandıktan sonra düzeltme talepleri, Yayın Kurulu tarafından COPE yönergelerine göre değerlendirilir.
Yazar isimleri, bağlantıları, makale başlıkları, özetler, anahtar kelimeler ve dijital nesne tanımlayıcılardaki [digital object identifier (DOI)] yazım hataları, bir “erratum” ile birlikte düzeltilebilir.
Yayından geri çekme talepleri de Yayın Kurulu onayına tabidir.
Sorumluluk Beyanı
Türkiye Klinikleri Akciğer Arşivi’nde yayımlanan yazılarda ifade edilen açıklamalar veya görüşler; editörlerin, yayın kurulunun veya yayıncının görüşlerini değil yazar(lar)ın görüşlerini yansıtmaktadır; editörler, yayın kurulu ve yayıncı, bu tür materyaller için herhangi bir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmemektedir.
Yayımlanan içerikle ilgili nihai sorumluluk yazarlara aittir.
Yayın Hakkı: Türkiye Klinikleri Akciğer Arşivi'nde yayınlanan yazılar, resim, şekil ve tablolar yayıncının yazılı izni olmadan kısmen veya tamamen herhangi bir vasıta ile basılamaz, çoğaltılamaz. Bilimsel amaçlarla (kaynak göstermek kaydıyla) özetleme ve alıntı yapılabilir. Dergide yayınlanan yazı, şekil ve resimlerden yazarları, ilan ve reklamlardan firmaları sorumludur.
Türkiye Klinikleri Dergileri halka açık yerlerde satılmaz. Sağlıkla ilgili kişi ve kurumlara abonelik usulü gönderilir.
Yayımcı: Türkiye Klinikleri (Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.)
Açık Erişim: İnternet aracılığıyla Türkiye Klinikleri Akciğer Arşivi içeriğine, tüm araştırmacılar ücretsiz olarak erişebilir.
Yeni kayıt olmak için; tıklayınız.
Türkiye Klinikleri Dergilerine makale göndermek için; tıklayınız. (Yalnızca bu yolla gönderilen makaleler işleme alınmaktadır.)
Türkiye Klinikleri Dergilerine abone olmak ve yayımlanmış diğer sayılarına ulaşmak için; tıklayınız.
.: İşlem Listesi