Türkiye Klinikleri Kulak Burun Boğaz - Özel Konular

İşitme Kayıpları ve Odyoloji Özel Sayısı
.: EDİTÖRDEN
Sayı Editöründen
Editorials
Prof. Dr. Yusuf K. KEMALOĞLU

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları AD, Odyoloji BD, ANKARA
Makale Dili: TR
Bu sayıda değişik başlıklar ile ele aldığımız 'işitme kayıpları' konusu, diğer pek çok tıbbi yetersizlik ve kronik hastalık gibi, sadece bireye ait bir sorun olmayıp, toplumun tamamını ilgilendiren bir konudur. Bu ilgiyi görememek ya da ilgilenmemek, bu gerçeği değiştirmez; sadece insan olmaktan gelen erdemimize, aldığımız eğitime ve görev sorumluluğumuza rağmen, çözümün değil sorunun tarafında yer aldığımız anlamına gelir. Ve elbette, eğer bu alışkanlık yaygınsa, bu durumda içinde yaşadığımız topluma etkili hizmet verebilmemiz için bizi kamu adına düzenleyen ve denetleyen kurumların da görevlerini tam yapmadığı anlamını beraberinde taşır.

Çağdaş toplumlardaki yaşam biçiminde iletişimin en önemli öğelerden birihaline geldiği ve mutlu ve üretken bir birey olmada eğitimin son derece önemli bir yer tutuyor olduğu tartışılmaz gerçeklerdir. Bu durum işitme kaybını, diğer yetersizlik alanlarından çok daha önemli bir hale getirmektedir. Çünkü işitme kaybı kesinlikle her yaşta iletişim sorununa yol açar, ama özellikle doğuştan ya da erken çocuklukta ortaya çıktığında, konuşma kadar öğrenme süreçlerini de doğrudan etkiler; yazılı dil (okuma-yazma) dâhil eğitim süreci de geri kalır. Bu bağlamda da farklı bir süreç, toplumda eşit şekilde yerini alma şansının kaybına giden bir sosyal farklılaşma süreci başlar.

Bu farklılaşma süreci bağlamında işitme kaybının en basit hali, presbiakuzi veya otitis media ile ilişkili iletim tipi işitme kayıplarıysa, en ağır hali de doğuştan ortaya çıkan, işitsel rehabilitasyon yapılmayan, konuşma öğrenemeyen, aile içindeki doğal öğrenme sürecini kaçıran ve örgün eğitim sisteminden faydalanamayarak sosyo-kültürel anlamda farklılaşan 'Sağır'lardır. Sağır vatandaşlarına işaret dilinde eğitim ve kamusal hayat sağlamayı henüz başaramamış bir ülke olduğumuzu da dikkate alırsak, işitme kaybının özellikle çocuklardaki erken tanısı ve (re)habilitasyonu son derece önemli bir husustur.

Bu süreçte en büyük sorumluluk; sağlık sistemine, yani KBB hekimine ve bağımsız alan uzmanı olan odyologlara düşmektedir. Ancak, ne yazık ki KBB alanının en önemli yakınmalarından olması gereken ve yukarıda bahsettiğimiz gibi sadece tıbbi değil sosyo-kültürel ve ekonomik boyutları olan işitme kaybı, KBB uzmanlarının eğitiminde hak ettiği yere ve öneme sahip değildir. Ülkemizdeki pek çok üst düzey eğitim kurumunda dahi, işitme kayıplı bir çocuğun tanısı, uluslararası kabul gören bilimsel standartlarda konamamakta, çağdaş demokratik bir hukuk devletinin saygın bir vatandaşı olmanın ilk adımı olan erken tanı ve doğru (re)habilitasyon şansını kaybetmektedirler. Ama aynı merkezler, örneğin kronik otit veya ses cerrahisini ya da endoskopik pek çok ameliyatı uluslararası standartlarda gerçekleştirebilmektedirler. Sorunun bir diğer boyutu da, işitme kaybı tanısı konan olgulara işitme cihazı verilmesi sürecidir ki yenidoğan taramasında saptanan, saptanması için ilgili kurumların binlerce lira harcadığı bebekler, kliniklerde cihaz uygulayacak uzman olmaması, ailelerin maddi sorunları ve satıcı firmalardaki uzman personel yetersizliği gibi nedenlerle vaktinde cihaz alamamakta, doğru cihazı alamamakta ya da doğru şekilde kullanamamaktadırlar. Görüleceği üzere, işitme kayıplı bireylerin (özellikle de bebeklerin) ve ailelerinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak uğradığı haksızlığın nedeni, kesinlikle öncelikle maddi, yani kamu kaynaklarının yetersizliği değildir.
Problemin büyüklüğünün anlaşılamaması ve alan uzmanlarına duyulan gereksinimin göz ardı edilmesi sorunun en önemli kaynağıdır.

İşitme kaybı bir tıbbi yakınma ve klinik tanıdır. Ancak, işitme kaybı olan bireylerin belli bir kısmı, işitme kaybı ve ona eklemlenmiş olan diğer yetersizlikler (konuşamama, kavrama bilgisi yetersizliği, öğrenme ve eğitim zorlukları, psikososyal problemler) ile birlikte işitme engelli haline gelirler. Engellilik (disability) kavramı neredeyse 30-40 yıldır, tıbbi bakış açısının ötesine geçmiş bir olgudur. Çünkü engelli, tıbbi bakışa göre 'normal'den farklı olan konumundadır. Ama çağdaş demokratik bir toplumda bize göre normal olsun ya da tamamen pek çok uzuv ve yeterliliğiyle eksik olsun, insandan doğan her insan, insandır; yani vatandaştır. Bu kavram daha 1940'larda, BM İnsan Hakları Beyannamesi'nde açıkça zikredilmiştir. Ama muhtemelen geçen 60 yılda yeterli anlaşılamadığının örnekleri çok sayıda görüldüğü için (özellikle Batı ülkelerinde gelişen engelli hakları hareketinin de bir tezahürü olarak) 2009 yılında BM Engelli Hakları Sözleşmesi (BMEHS)'yle hiçbir tereddüde yer bırakmayacak şekilde netlik kazandırılmıştır:
Engelliler de, görünür bir engeli olmayanlar kadar insandır ve kamu (sadece devlet değil, kamusal hayata katkıda bulunan bütün kurum ve kuruluşlar, özel sektör ve sivil toplum örgütleri dâhil) onlara eşitlenmiş olanaklar sunmak ve saygı göstermekle yükümlüdür. Engelliler bu haklarını ve doğal olarak da sorumluluklarını, yetersizliklerine uygun ve uyarlanmış şekilde yerine getirirler.

BMEHS 2009 yılında hükümetimiz tarafından imzalanmış, TBMM'de onaylanarak anayasa üstü bir hukuk belgesi haline gelmiştir. Ayrıca yeni TCK'da engellilere eşit/eşitlenmiş olanaklar sağlamamayı, onların haklarını görmezden gelmeyi 'ayrımcılık' suçu haline getirmiştir.

Bu bağlamda; karşımıza yaşla ortaya çıkan ya da travma ya da enfeksiyona bağlı işitme kaybı yakınmasıyla gelen bir erişkine, sadece hasta muamelesi yapma keyfiyetine devam edebiliriz; ama karşımıza doğuştan işitme kayıplı bir birey geliyorsa bu kişi, kesinlikle farklı bir sosyal statüye sahiptir: 'engelli'dir. Aslında, ileri yaşta işitme kaybına sahip olanlar da, eğer belirli bir seviyenin üzerinde işitme kayıpları varsa, toplumsal koşulların sınırlılıkları nedeniyle engelli statüsündedirler. Unutmamalıyız ki Dünya Sağlık Örgütü, ICF kapsamında her bireyin kendi özelinde değerlendirilmesini savunmaktadır. Ayrıca, unutmamamız gereken bir diğer gerçek de, hangi yaşta ortaya çıkmış olursa olsun, işitme cihazı ya da koklear implant kullanıyor olmak, bir işitme engelliyi engelli konumundan çıkarmaz; sadece engelli durumlarıyla ilgili tıbbi yardımlardan birisinin sağlandığı anlamına gelir.

Bu nedenle işitme kaybı, bir kulak ağrısı ya da geniz akıntısı yakınmasından farklı bir yakınmadır. Geldiği yaşa göre değişmekle birlikte acildir; ilerleyicidir; ilerlemesi sadece işitsel alanla sınırlı ve sadece tıbbi yönde değildir; konuşma, anlama-öğrenme ve hatta diğer sosyal-beşeri alanlara doğru ilerler. Eğer biz, örneğin tarama programı kapsamında daha yenidoğan döneminde işitme kaybı şüphesiyle bize sevk edilen bir bebeğin ya da 1,5 yaşına gelip de annesinin 'galiba duymuyor' şüphesiyle karşımıza getirdiği bir çocuğun işitme kaybını o kurum içinde tanılayamıyor ve gereğini yapamıyorsak (en azından bunu yakın bir iki il içinde sevk sağlayarak çözemiyorsak), Anayasa'mızın bariz hükümlerini çiğniyoruz demektir. Çünkü bu bebekler, hemen doğru çözümlere kavuşamazsa, 1-2 yıl sonra hem işitme kayıplı, hem konuşamayan ve belirli oranda öğrenme güçlüğü gelişmiş bir birey haline geleceklerdir. Çok daha zor bir tanı ve (re)habilitasyon süreci başlayacaktır. Ülkemizde işaret dilinde (re)habilitasyon ve eğitim olanağı olmadığı için de maalesef pratikte pek çok hak ve olanaktan faydalanamayacaklardır. İşitme cihazı ya da koklear implant kullanan bir öğretmen ya da hekim olmak yerine, işaret dilini dâhi hakkıyla kullanamayan sağır ve çoğunlukla da işsiz bireyler olarak toplumdaki yerlerini alacaklardır.

Şu anda 2012 yılının Türkiye'sinde yaşıyoruz. Sosyal bir hukuk devleti ve demokratik bir ülkeyiz. Milli gelirimiz hızla artıyor. Sadece yukarıdaki saydığım antlaşmaları imzalamakla kalmadık pek çok başka demokratik ve hukuki reformu yaptık. Öyleyse bu ülkede; her birisi on yılları geçkin bir tarihe sahip olan ve cihaz parkında en üst düzey lazer, radyofrekans, endoskopi vb. cihazları barındıran ve çok sayıda KBB uzmanın da çalıştığı hiçbir klinik (ilgili yasal mevzuatta belirtilen), 'makul tedbirler' bahanesine sığınarak, kliniğimize işitsel tanıyı sağlayacak bu cihazları bir türlü alamadık, gerekli yeri bulamadık ve hiç olmazsa bir alan uzmanı ve birkaç teknisyeni çalıştıramadık, bu nedenle bu çocuğa vaktinde tanı koymayı ya da sorumluluğumuz olan uygun cihaz vermeyi sağlayamadık, diyemez.
Bu alanda, ülkemizin gerçeklerine ve deneyimlerine uygun olarak yeterli uzman eleman yetiştirmek de Yükseköğrenim Kurumu'nun ve Sağlık Bakanlığı'nın görevidir; elbette bu konuda başta üniversiteler olmak üzere eğitim kurumlarını kullanacaktır; ama belirleyici olması gereken, kural koyması ve süreci özendirecek ve geliştirecek politikaları geliştirmesi gereken yine de bu iki kurumdur. Üniversite ve eğitim hastanelerinin gereksinim duyduğu uzman odyologları, odyologları ve yeterli donanıma sahip odyometristleri yetiştirmek ve onların istihdamını sağlamak, yukarıda bahsedilen bütün sorunların çözümünde anahtar rol oynayacaktır. Ancak, günlük çözümlerin neden olduğu kalıcı sorunlara yol açacak yanlışlara zemin hazırlamamaya da özen göstermek gerekir. Gelinen aşamada mükemmeliyetçi bakışın pratikte, kaçınılmaz olarak yol açtığı ihmal ise en olmaması gerekendir.

Bu sayı hazırlanırken, doğal olarak, yer sınırlaması nedeniyle pek çok başlığın dâhil edilmediğini ve içeriklerin kısıtlandığını belirtmek isterim. Ama sanırım, yine de işitme kayıplı bir çocuk ve erişkini değerlendirirken gereksinim duyacağımız temel bilgiyi sunarken ülkemizin bu alandaki geçmişine ve bugününe de ışık tutan bir kaynak yaratabildik.
Bütün yazar arkadaşlarım adına, bize bu olanağı sağlayan Türkiye Klinikleri Dergileri Yayın Yürütme Kurulu'na ve sekreteryamızı büyük bir özenle yürüten Sayın Ayfer Koç'a özellikle teşekkür etmek isteriz.
Bu sayıya katkıda bulunan ve her biri alanının önde gelen bilim insanları ve akademisyenleri olan değerli yazar arkadaşlarımıza emekleri, özverili çalışmaları ve değerli katkıları için ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Konuları ve yazarları belirlerken, işitme kaybının çok yönlü, çok disiplinli ve hatta 'çok kültürlü' bir alan olduğu gerçeğinden yola çıkarak her bir bölümün yazarlarını, bu alanda ekip çalışması kültürünün ülkemizdeki en iyi örnekleri arasından seçmeye ve bu ekip ruhunu bu sayfalara yansıtarak sadece içinde yer alan bilgiler ile değil, bu yönden de örnek olmasını sağlamayı amaçladık. Umarım bir nebze de olsa başarılı olmuşuzdur. Eksiklerimizin daha sonraki yıllarda yeni ekipler ve araştırmacılar tarafından kapatılacağını, geliştirileceğini ve elbette ki eleştirileceğini de bilerek bu sayıyı görüşlerinize sunuyoruz.

Son olarak da, asıl ilk söylememiz gerekeni söyleyelim:

Türkiye'nin bu gereksinimini yıllarca önce fark ederek odyoloji alanını ülkemize kazandıran Hacettepe Üniversitesi'nin kurucu hocalarına ve bir kısmı bu sayının yazarı olan ve her daim hocalarımız olacak olan ilk kuşak uzman odyologlarımıza hem kendim, hem diğer yazarlar hem de camiamız adına teşekkür ediyorum.

Ve izninizle, bu özel sayının editörü ve yazarları olarak, Türkiye Klinikleri Dergileri Yayın Yürütme Kurulu'nun bilgisi ve onayıyla, elinizdeki basılı eseri, ilk kuşak kurucu öğretim üyelerinden birisi olan ve hiç beklenmedik bir şekilde aramızdan ayrılan değerli hocamız Prof.Dr. Soner ÖZKAN'a ithaf etmek istiyoruz.

Ruhu şâd olsun; anıları, öğrettikleri ve öğrencileriyle hep aramızda olacak!

Saygı ve sevgilerimle.

Prof.Dr. Yusuf K. KEMALOĞLU
Sayı Editörü

.: Güncel

Giriş



İletişim


Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.

.: Adres

Türkocağı Caddesi No:30 06520 Balgat / ANKARA
Telefon: +90 312 286 56 56
Faks: +90 312 220 04 70
E-posta: info@turkiyeklinikleri.com

.: Yazı İşleri Servisi

Telefon: +90 312 286 56 56/ 2
E-posta: yaziisleri@turkiyeklinikleri.com

.: İngilizce Dil Redaksiyonu

Telefon: +90 312 286 56 56/ 145
E-posta: tkyayindestek@turkiyeklinikleri.com

.: Reklam Servisi

Telefon: +90 312 286 56 56/ 142
E-posta: reklam@turkiyeklinikleri.com

.: Abone ve Halkla İlişkiler Servisi

Telefon: +90 312 286 56 56/ 118
E-posta: abone@turkiyeklinikleri.com

.: Müşteri Hizmetleri

Telefon: +90 312 286 56 56/ 118
E-posta: satisdestek@turkiyeklinikleri.com

1. KULLANIM KOŞULLARI

1.1. http://www.turkiyeklinikleri.com alan adından veya bu alan adına bağlı alt alan adlarından ulaşılan internet sayfalarını (Hepsi birden kısaca "SİTE" olarak anılacaktır) kullanmak için lütfen aşağıda yazılı koşulları okuyunuz. Bu koşulları kabul etmediğiniz takdirde "SİTE"yi kullanmaktan vazgeçiniz. "SİTE" sahibi bu "SİTE"de yer alan veya alacak olan bilgileri, formları, içeriği, "SİTE"'yi, "SİTE" kullanma koşullarını dilediği zaman değiştirme hakkını saklı tutmaktadır.

1.2. Bu "SİTE"'nin sahibi Türkocağı cad. No:30, 06520 Balgat Ankara adresinde ikamet eden Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'dir (bundan böyle kısaca "Türkiye Klinikleri" olarak anılacaktır). "SİTE"'de sunulan hizmetler "Türkiye Klinikleri" tarafından sağlanmaktadır.

1.3. Bu "SİTE"'de sunulan hizmetlerden belirli bir bedel ödeyerek ya da bedelsiz olarak yararlananlar veya herhangi bir şekilde "SİTE"ye erişim sağlayan her gerçek ve tüzel kişi aşağıdaki kullanım koşullarını kabul etmiş sayılmaktadır. İşbu sözleşme içinde belirtilen koşulları "Türkiye Klinikleri" dilediği zaman değiştirebilir. Bu değişiklikler periyodik olarak "SİTE"'da yayınlanacak ve yayınlandığı tarihte geçerli olacaktır. "Türkiye Klinikleri" tarafından işbu sözleşme hükümlerinde yapılan her değişikliği "SİTE" hizmetlerinden yararlanan ve "SİTE"ye erişim sağlayan her gerçek ve tüzel kişi önceden kabul etmiş sayılmaktadır.

1.4. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" 30.03.2014 tarihinde en son değişiklik yapılarak ve web sitesi üzerinden yayınlanarak; "SİTE"yi kullanan her kişi tarafından erişimi mümkün kılınıp yürürlülüğe konmuştur. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" ayrıca, "Türkiye Klinikleri" hizmetlerinden belli bir bedel ödeyerek veya ödemeden yararlanacak olan kullanıcılarla yapılmış ve/veya yapılacak olan her türlü "KULLANICI Sözleşmesi"nin de ayrılmaz bir parçasıdır.

2. TANIMLAR

2.1. "SİTE" : "Türkiye Klinikleri" tarafından belirlenen çerçeve içerisinde çeşitli hizmetlerin ve içeriklerin sunulduğu çevrimiçi (on-line) ortamdan http://www.turkiyeklinikleri.com alan adından ve/veya bu alan adına bağlı alt alan adlarından erişimi mümkün olan web sitesi.

2.2. KULLANICI : "SİTE"ye çevrimiçi (on-line) ortamdan erişen her gerçek ve tüzel kişi.

2.3. LİNK : "SİTE" üzerinden bir başka web sitesine, dosyalara, içeriğe veya başka bir web sitesinden "SİTE"ye, dosyalara ve içeriğe erişimi mümkün kılan bağlantı.

2.4. İÇERİK : "Türkiye Klinikleri" "SİTE"yi ve/veya herhangi bir web sitesinden yayınlanan veya erişimi mümkün olan her türlü bilgi, dosya, resim, rakam, fiyat v.b görsel, yazınsal ve işitsel imgeler.

2.5. "KULLANICI SÖZLEŞMESİ" : "Türkiye Klinikleri"nin sunacağı özel nitelikteki hizmetlerden yararlanacak olan gerçek ve/veya tüzel kişilerle "Türkiye Klinikleri" arasında elektronik ortamda akdedilen sözleşme.

3. HİZMETLERİN KAPSAMI

3.1. "Türkiye Klinikleri", "SİTE" üzerinden sunacağı hizmetlerin kapsamını ve niteliğini belirlemekte tamamen serbesttir.

3.2. "Türkiye Klinikleri" "SİTE" bünyesinde sunulacak servislerden yararlanabilmek için, "KULLANICI"nın "Türkiye Klinikleri" tarafından belirlenecek özellikleri taşıması gereklidir. "Türkiye Klinikleri", bu gerekliliği tek taraflı olarak dilediği zaman değiştirebilir.

3.3. "Türkiye Klinikleri"nin "SİTE" üzerinden belirli bir ücret karşılığı veya ücretsiz olarak vereceği hizmetler sınırlı sayıda olmamak üzere;

- Sağlık sektörüne yönelik bilimsel makaleler, kitaplar ve bilgilendirici yayınları sağlamak.

- - Bilimsel dergilere yönelik makale hazırlama aşamasında biçimsel, istatistikî ve editöryal destek sağlamak.

4. GENEL HÜKÜMLER

4.1. "Türkiye Klinikleri", "SİTE" dâhilinde erişime açtığı hizmetler ve içeriklerden hangisinin ücrete tabi olacağını belirlemekte tamamen serbesttir.

4.2. "Türkiye Klinikleri"'nin sunduğu hizmetlerden yararlananlar ve siteyi kullananlar, yalnızca hukuka uygun ve şahsi amaçlarla "SİTE" üzerinde işlem yapabilirler. Kullanıcıların, "SİTE" dâhilinde yaptığı her işlem ve eylemdeki hukuki ve cezai sorumluluk kendilerine aittir. Her KULLANICI, "Türkiye Klinikleri"nin ve/veya başka bir üçüncü şahsın haklarına tecavüz teşkil edecek nitelikteki herhangi bir iş ve eylemde bulunmayacağını; yazılı, görsel ve işitsel bilgileri açıklamayacağını, "Türkiye Klinikleri"ne açıkladığı ve/veya "SİTE"ye gönderdiği her türlü yazılı, görsel ve işitsel bilginin "Türkiye Klinikleri"ne açıkladığı ve/veya "SİTE"ye gönderdiği sırada her türlü biçimde kullanılması, işlenmesi, saklanması, açıklanması ve üçüncü kişilere karşı ifşa edilmesi konusunda münhasır hak sahibi olduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder. "KULLANICI" "SİTE" dâhilinde bulunan resimleri, metinleri, görsel ve işitsel imgeleri, video klipleri, dosyaları, veritabanları, katalogları ve listeleri çoğaltmayacağı, kopyalamayacağı, dağıtmayacağı, işlemeyeceğini, gerek bu eylemleri ile gerekse de başka yollarla "Türkiye Klinikleri" ile doğrudan ve/veya dolaylı olarak rekabete girmeyeceğini kabul ve taahhüt etmektedir.

4.3. "SİTE" dâhilinde üçüncü kişiler tarafından sağlanan hizmetlerden ve yayınlanan içeriklerden dolayı "Türkiye Klinikleri"nin, işbirliği içinde bulunduğu kurumların, "Türkiye Klinikleri" çalışanlarının ve yöneticilerinin, "Türkiye Klinikleri" yetkili satıcılarının sorumluluğu bulunmamaktadır. Herhangi bir üçüncü kişi tarafından sağlanan ve yayınlanan bilgilerin, içeriklerin, görsel ve işitsel imgelerin doğruluğu ve hukuka uygunluğunun taahhüdü bütünüyle bu eylemleri gerçekleştiren üçüncü kişilerin sorumluluğundadır. "Türkiye Klinikleri", üçüncü kişiler tarafından sağlanan hizmetlerin ve içeriklerin güvenliğini, doğruluğunu ve hukuka uygunluğunu taahhüt ve garanti etmemektedir.

4.4. "KULLANICI"lar, "SİTE"yi kullanarak, "Türkiye Klinikleri"nin, diğer "KULLANICI"ların ve üçüncü kişilerin aleyhine hiçbir faaliyette bulunamazlar. "KULLANICI"ların işbu "SİTE Kullanım Koşulları" hükümlerine ve hukuka aykırı olarak gerçekleştirdikleri "SİTE" üzerindeki faaliyetler nedeniyle üçüncü kişilerin uğradıkları veya uğrayabilecekleri zararlardan dolayı "Türkiye Klinikleri"nin doğrudan ve/veya dolaylı hiçbir sorumluluğu yoktur.

4.5. "KULLANICI"lar, "SİTE" dâhilinde kendileri tarafından sağlanan bilgilerin ve içeriklerin doğru ve hukuka uygun olduğunu kabul ve taahhüt etmektedirler. "Türkiye Klinikleri", "KULLANICI"lar tarafından "Türkiye Klinikleri"ne iletilen veya "SİTE" üzerinden kendileri tarafından yüklenen, değiştirilen ve sağlanan bilgilerin ve içeriklerin doğruluğunu araştırma; bu bilgi ve içeriklerin güvenli, doğru ve hukuka uygun olduğunu taahhüt ve garanti etmekle yükümlü ve sorumlu değildir.

4.6. "KULLANICI"lar, "SİTE" dâhilinde Türk Ticaret Kanunu hükümleri uyarınca haksız rekabete yol açacak faaliyetlerde bulunmayacağını, "Türkiye Klinikleri"nin ve üçüncü kişilerin şahsi ve ticari itibarı sarsacak, kişilik haklarına tecavüz ve taarruz edecek fiilleri gerçekleştirmeyeceğini kabul ve taahhüt etmektedir.

4.7. "Türkiye Klinikleri", "SİTE" dâhilinde sunulan hizmetleri ve içerikleri her zaman değiştirebilme hakkını saklı tutmaktadır. "Türkiye Klinikleri", bu hakkını hiçbir bildirimde bulunmadan ve önel vermeden kullanabilir. "KULLANICI"lar, "Türkiye Klinikleri"nin talep ettiği değişiklik ve/veya düzeltmeleri ivedi olarak yerine getirmek zorundadırlar. "Türkiye Klinikleri" tarafından talep edilen değişiklik ve/veya düzeltme istekleri gerekli görüldüğü takdirde "Türkiye Klinikleri" tarafından yapılabilir. "Türkiye Klinikleri" tarafından talep edilen değişiklik ve/veya düzeltme taleplerinin, "KULLANICI"lar tarafından zamanında yerine getirilmemesi sebebiyle doğan veya doğabilecek zararlar, hukuki ve cezai sorumluluklar tamamen kullanıcılara aittir.

4.8. "SİTE" üzerinden, "Türkiye Klinikleri"nin kendi kontrolünde olmayan ve başkaca üçüncü kişilerin sahip olduğu ve işlettiği başka web sitelerine ve/veya "İÇERİK"lere ve/veya dosyalara link verebilir. Bu link'ler sadece referans kolaylığı nedeniyle sağlanmış olup ilgili web sitesini veya işleten kişiyi desteklemek amacıyla veya web sitesi veya içerdiği bilgilere yönelik herhangi bir türde bir beyan veya garanti niteliği taşımamaktadır. "SİTE" üzerindeki linkler vasıtasıyla erişilen web siteleri, dosyalar ve içerikler, bu linkler vasıtasıyla erişilen web sitelerinden sunulan hizmetler veya ürünler veya bunların içeriği hakkında "Türkiye Klinikleri"nin herhangi bir sorumluluğu yoktur.

4.9. "Türkiye Klinikleri", "SİTE" üzerinden "KULLANICILAR" tarafından kendisine iletilen bilgileri "Gizlilik Politikası" ve "KULLANICI Sözleşmesi" hükümleri doğrultusunda kullanabilir. Bu bilgileri işleyebilir, bir veritabanı üzerinde tasnif edip muhafaza edebilir. "Türkiye Klinikleri" aynı zamanda; KULLANICI veya ziyaret edenin kimliği, adresi, elektronik posta adresi, telefonu, IP adresi, "SİTE"nin hangi bölümlerini ziyaret ettiği, domain tipi, tarayıcı (browser) tipi, tarih ve saat gibi bilgileri de istatistiki değerlendirme ve kişiye yönelik hizmetler sunma gibi amaçlarla kullanabilir.

5. FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI

5.1. Bu "SİTE" dâhilinde erişilen veya hukuka uygun olarak kullanıcılar tarafından sağlanan bilgiler ve bu "SİTE"nin (sınırlı olmamak kaydıyla tasarım, metin, imge, html kodu ve diğer kodlar) tüm elemanları (Hepsi birden "Türkiye Klinikleri"nin telif haklarına tabi çalışmaları olarak anılacaktır) "Türkiye Klinikleri"ne aittir. Kullanıcılar, "Türkiye Klinikleri" hizmetlerini, "Türkiye Klinikleri" bilgilerini ve "Türkiye Klinikleri"nin telif haklarına tabi çalışmalarını yeniden satmak, işlemek, paylaşmak, dağıtmak, sergilemek veya başkasının "Türkiye Klinikleri"nin hizmetlerine erişmesi veya kullanmasına izin vermek hakkına sahip değildirler. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" dâhilinde "Türkiye Klinikleri" tarafından sarahaten izin verilen durumlar haricinde "Türkiye Klinikleri"nin telif haklarına tabi çalışmalarını çoğaltamaz, işleyemez, dağıtamaz veya bunlardan türemiş çalışmalar yapamaz veya hazırlayamaz.

5.2. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" dâhilinde "Türkiye Klinikleri" tarafından sarahaten yetki verilmediği hallerde "Türkiye Klinikleri"; "Türkiye Klinikleri" hizmetleri, "Türkiye Klinikleri" bilgileri, "Türkiye Klinikleri" telif haklarına tabi çalışmaları, "Türkiye Klinikleri" ticari markaları, "Türkiye Klinikleri" ticari görünümü veya bu SİTE vasıtasıyla sağladığı başkaca varlık ve bilgilere yönelik tüm haklarını saklı tutmaktadır.

6. SİTE KULLANIM KOŞULLARINDA DEĞİŞİKLİKLER

"Türkiye Klinikleri", tamamen kendi takdirine bağlı olarak işbu "SİTE Kullanım Koşulları"nı herhangi bir zamanda "SİTE"'da ilan ederek değiştirebilir. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları"nın değişen hükümleri, ilan edildikleri tarihte geçerlilik kazanacaktır. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" kullanıcının tek taraflı beyanları ile değiştirilemez.

7. MUCBİR SEBEPLER

Hukuken mücbir sebep sayılan tüm durumlarda, "Türkiye Klinikleri" işbu "SİTE Kullanım Koşulları", gizlilik politikası ve "KULLANICI Sözleşmesi"nden herhangi birini geç ifa etme veya ifa etmeme nedeniyle yükümlü değildir. Bu ve bunun gibi durumlar, "Türkiye Klinikleri" açısından, gecikme veya ifa etmeme veya temerrüt addedilmeyecek veya bu durumlar için "Türkiye Klinikleri"nin herhangi bir tazminat yükümlülüğü doğmayacaktır. "Mücbir sebep" terimi, ilgili tarafın makul kontrolü haricinde ve "Türkiye Klinikleri"nin gerekli özeni göstermesine rağmen önleyemediği olaylar olarak yorumlanacaktır. Bunu yanında sınırlı olmamak koşuluyla, doğal afet, isyan, savaş, grev, iletişim sorunları, altyapı ve internet arızaları, elektrik kesintisi ve kötü hava koşulları gibi durumlar mücbir sebep olaylarına dâhildir.

8. UYGULANACAK HUKUK VE YETKİ

İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" uygulanmasında, yorumlanmasında ve bu "SİTE Kullanım Koşulları" dâhilinde doğan hukuki ilişkilerin yönetiminde yabancılık unsuru bulunması durumunda Türk kanunlar ihtilafı kuralları hariç olmak üzere Türk Hukuku uygulanacaktır. İşbu sözleşmeden dolayı doğan veya doğabilecek her türlü ihtilafın hallinde Ankara Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.

9. YÜRÜRLÜLÜK VE KABUL

İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" "Türkiye Klinikleri" tarafından "SİTE" içersinde ilan edildiği tarihte yürürlülük kazanır. Kullanıcılar, işbu sözleşme hükümlerini "SİTE"yi kullanmakla kabul etmiş olmaktadırlar. "Türkiye Klinikleri", dilediği zaman iş bu sözleşme hükümlerinde değişikliğe gidebilir ve değişiklikler sürüm numarası ve değişiklik tarihi belirtilerek "SİTE" üzerinde yayınlandığı tarihte yürürlülüğe girer.

30.03.2014

Gizlilik Bildirimi

  Sitemizi ziyaret etmeden önce aşağıda yazılı kullanım ilkelerini mutlaka okumanızı öneririz. Bu şartları kabul etmeniz halinde sitemizden faydalanırken kurallarımıza uymanız yararınıza olacaktır. Lütfen Kullanım İlkelerimizin tamamını okuyunuz.

  www.turkiyeklinikleri.com Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye ait hekimleri sağlık alanında bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış bir web sitesidir.

  www.turkiyeklinikleri.com kullanıcılarının kimliklerine, adreslerine, hizmet sağlayıcılarına ve benzeri bilgilerine erişemez. Bu bilgileri kullanıcılar isterse formlar yoluyla siteye gönderebilirler. Ancak, www.turkiyeklinikleri.com donanım ve yazılım bilgilerinizi toplayabilir. Bu bilgiler arasında şunlar yer alır: IP adresiniz, tarayıcı türü, işletim sistemi, etki alan adı, erişim süreleri ve ilgili web adresleri. www.turkiyeklinikleri.com kullanıcılardan aldığı kişisel bilgileri (isminiz, elektronik posta adresiniz, ev ve iş adresiniz, telefon numaranız, vb.) üçüncü bir kuruma satamaz, kamuoyuna yayınlayamaz, site içinde tutamaz. Alınan bilgiler sitenin ziyaretçi profili, raporlama ve hizmetlerin tanıtımına kaynak olması için yönlendirici özellik taşır.

  www.turkiyeklinikleri.com sizden aldığı bilgileri şu amaçlar için kullanır:

-Web sitesini iyileştirmek,geliştirmek ve kaliteyi korumak,

-Ziyaretçi profili ve genel istatistik veriler oluşturmak,

-Ziyaretçilerin sitemizi nasıl kullandığı ile ilgili eğilimlerini belirlemek,

-Asılı yayınlar/yazışmalar göndermek,

-Elektronik posta yoluyla basın bültenleri veya bildirimler göndermek,

-Etkinlik ya da yarışma için liste oluşturmak.

  www.turkiyeklinikleri.com adresini kullanmakla;

-Herhangi bir kullanıcının yasal ve ahlaki olmayan davranışlarından Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin sorumlu tutulamayacağını,

-Kullanım ilkelerinin zaman zaman değiştirebileceğini,

-Diğer bağlantı sağladığı ama denetleyemediği sitelerin içeriklerinden veya bilgisayarınıza verecek zararlardan sorumlu olmadığını kabul etmiş sayılırsınız.

  Aşağıda belirtilen durumlarda Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. sitesini kullanıcılara kapatabilir:

-Yanlış, eksik, yanıltıcı ve genel ahlak kurallarına uygun olmayan ifadeleri içeren bilgilerin siteye kaydedilmesi durumunda,

-İstenilen bilgilerin içine ilan, reklam, duyuru, özel veya tüzel kişiliklere hakaret içeren ifadeler kullanıldığında,

-Çeşitli yollarla siteye yapılan saldırılar sırasında

-Virüs nedeniyle sitenin yapısının bozulması durumunda.

  Kod ve yazılım da dahil, sitede yer alan yazılı, görüntülü ve sesli fikir ürünleri Telif Hakları ile ilgili yasal mevzuat uyarınca güvence altındadır.

  Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.in yazılı izni olmadığı sürece sitede yer alan bilgiler; başka bir bilgisayara yüklenemez, değiştirilemez, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yeniden yayınlanamaz, postalanamaz, dağıtılamaz.

  Sitede bulunan yazılım ve tasarımların her hakkı Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye aittir.

  Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. kullanım ilkelerimizle ilgili yorumlarınızı almaktan memnuniyet duyacaktır. Sitemizi zenginleştirebileceğini düşündüğünüz konuları ya da sitemizle ilgili yaşadığınız bir problem olursa lütfen bizimle paylaşın.

info@turkiyeklinikleri.com

04.04.2014