Ultrasonografi, tıp alanında ilk defa beyin ventrikül boyutundaki değişiklikleri göstermeye çalışan Avusturyalı bir nörolog olan Karl Dussik (1908-1968) tarafından kullanıldı. Hastanın kafasını suya batırarak kayıt yapılıyordu. Aslında yapılan kayıtlar, kemikler nedeni ile beyin ventriküllerinin gerçek görüntülerine ait olmasa da bu önemli bir girişimdi. Bu yöntem sonraları terk edildi ve amplitud mod (A-mod), organların derinlik ve boyutlarını belirlemek için kullanılmaya başlandı. George D. Ludwig (1922-1973), metaldeki küçük kusurları tespit etmek için kullanılan A-mod görüntülemeyi tıbbi uygulamalara dönüştüren ilk kişiydi. İnsan safra taşlarını köpeklerin sırtına ve safra kesesine implante ederek bunlara ait ekoları gösterdi. Daha sonra B-mod (brightness) US veya gri skala ile tek boyutlu A moddan iki boyuta ve dolayısıyla kesitsel görüntülemeye geçilmiş oldu. US, renkli Doppler, power Doppler, elastografi gibi ileri görüntüleme araçlarını geliştirinceye kadar Tıp, Fizik, Matematik, Mühendislik, Bilgisayar Bilimleri gibi birçok bilim dalının önemli katkılarına sahne oldu.
Ultrasonografi, anatomik ve fonksiyonel bilgi sağlayan gösterim metotları ile artık sadece radyologların teşhis ve tedavi amaçlı değerlendirmelerinin değil giderek artan oranda birçok başka tıp branşının fiziksel muayenesinin de bir parçası hâline gelmektedir. Farklı ülkelerde teknikerler tarafından uygulanmakla birlikte, Türkiye'de başta Radyologlar olmak üzere tıp doktorları tarafından uygulanmaktadır. Doğru kullanımının sağlanması için anatomi, fizyoloji ve patoloji bilgisine sahip olmak ve US'nin fiziksel prensiplerine aşina olmak gerekir. US'nin en önemli çekincesi olan operatör bağımlılığının, deneyim, bilgi ve özellikle yöntemi en fazla kullanan radyologların eğitici-öncü rolleri ile de aşılması beklenebilir. Ayrıca, öznellik sorununun giderilmesi amacı ile birçok alanda gündeme gelen yapay zekâ, ileride belki de US'de de kullanılabilecektir. Uygulayıcıların bilgi ve deneyimlerinin artırılması ve işlemeye uygun standart veri toplanması, verinin depolanması ve kliniği etkileyecek önemli noktaları barındıran sonuçlara ulaşma ihtimali yüksek araştırmaların yapılması hedeflenmelidir. Radyologların, bu gereksinimi zamanında fark ederek bilgisayar veya yazılım mühendisleri ile işbirliğine açık olması ve kendi verilerimizle nitelikli sonuçlara ulaşılması gerekir.
Ultrasonografi ve yapay zekâ gibi klinik çalışmalara açık bir bilim alanına dikkat çekmek istediğimiz ve Türkiye Klinikleri ev sahipliğinde oluşturmaya çalıştığımız bu kitapta; konuya birçok açıdan bakmaya, alanlarında uzman hekim ve mühendisleri bir araya getirmeye çalıştık. Yapay zekâ algoritmaları oluşturmaya niyetli uzmanların hazır oluş ve farkındalıkları, etik konular, yapay zekânın radyolojiye katkısı, verinin nitelik ve niceliği, radyologlardan beklentiler, yapay zekânın temel kavramları, organ ve sistemlerde yapılmış olan çalışmalara ait sonuçlar (tiroid, akciğer, karaciğer, obstetri, jinekoloji, kas iskelet sistemi, meme, aksilla, vasküler yapılar), biyobankalar, biyobelirteçler gibi konuların işlendiği bu kitabı keyifle okumanız, yeni işbirlikleri ile verimli çalışmalara esin kaynağı olması dileklerimizle.
Prof. Dr. Irmak DURUR SUBAŞI
Editör
Prof. Dr. Hasan Fehmi ATEŞ
Editör
Ultrasonography was first used in medicine by Karl Dussik (1908-1968), an Austrian neurologist who tried to show changes in brain ventricle size. The recording was made by immersing the patient's head in the water. This was an important attempt, although the recordings did not belong to the real images of the brain ventricles due to the reflection by the bones. This method was later not used much longer and the amplitude mode (A-mode) was used to determine the depth and size of organs. George D. Ludwig (1922-1973) was the first to use A-mode imaging, previously detecting minor defects in metals, with the aim of medical imaging. He implanted human gallstones in the back and gallbladder of dogs and showed their echoes. Later, with B-mode (brightness) the US or grayscale, one-dimensional A mode turned to two-dimensional and therefore cross-sectional imaging. Until the US with advanced imaging tools such as color Doppler, power Doppler, and elastography, significant contributions from many branches of science such as Medicine, Physics, Mathematics, Engineering, and Computer Sciences have been required.
Ultrasonography, with its imaging methods that provide anatomical and functional information, is no longer only a part of the diagnostic and therapeutic evaluations of radiologists, but increasingly a part of the physical examination of many other medical branches. Although it is applied by technicians in different countries, it is applied by Medical Doctors, especially Radiologists in Turkey. To ensure its correct use, it is necessary to have knowledge of anatomy, physiology, and pathology and to be familiar with the physical principles of the US. Operator dependence, which is the most important drawback of the US, can be expected to be overcome with experience, knowledge, and especially the educator-leading roles of radiologists who use the method the most. In addition, artificial intelligence, which has come to the fore in many areas to eliminate the subjectivity problem, may be used in the US in the future. It should be aimed to increase the knowledge and experience of the practitioners, collect standard data suitable for processing, store the data, and conduct research with a high probability of reaching results that have important points that will affect the clinic. Radiologists, should realize this need on time and be open to cooperation with computer or software engineers and reach qualified results with our data.
We wanted to draw attention, from many perspectives to a field of science open to clinical studies such as ultrasonography and artificial intelligence, under the hosting of Türkiye Klinikleri, and to bring together physicians and engineers who are experts in their fields. We hope that you enjoy reading this book; which covers topics such as awareness and readiness of experts who intend to create artificial intelligence algorithms, ethical issues, the contribution of artificial intelligence to radiology, quality and quantity of data, expectations from radiologists, basic concepts of artificial intelligence, results of studies on some organs and systems (thyroid, lung, liver, obstetrics, gynecology, musculoskeletal system, breast, axilla, vascular structures), biobanks, biomarkers, and that it will be a source of inspiration for productive studies with new collaborations.
Prof. Dr. Irmak DURUR SUBAŞI
Editor
Prof. Dr. Hasan Fehmi ATEŞ
Editor
.: İşlem Listesi