Nöromüsküer hastalıklar; ilerleyici seyirli olabilen yürüme, nefes alma, konuşma, yutma gibi hayati fonksiyonları bozabilen ve günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlılıklar oluşturarak bağımsızlığı etkileyen hastalıklardır. Fiziksel tıp ve rehabilitasyon tıp branşının hedefi, bu hastalıklarda tıbbi rehabilitasyonun bütün girişimlerini kullanarak kısıtlılıkları en aza indirgemek ve hastayı olabilecek en iyi seviyeye ulaştırmaktır. Bu bağlamda hastayı bütüncül bir yaklaşımla ve biyo-psiko-sosyal yönleriyle ele alan fiziksel tıp ve rehabilitasyon tıp branşı; tıbbi değerlendirme sonrasında hastanın meydana gelmiş motor kayıp, postür ve duruş bozuklukları, eklem immobilizasyonu, kontraktürler, kas kuvveti kaybı, atrofi, spazm, kramp, ağrı, disfaji, solunum sıkıntısı gibi problemlerini belirler. Bu komplikasyonların ortaya çıkardığı kısıtlılıklarla ve hastalığın izlemi sırasında gelişen yeni sorunlarla rehabilitasyon tıbbı uygulamalarını kullanarak mücadele eder. Pozisyonlama, hastanın gereksinimine ve kapasitesine göre dozu, süresi, sıklığı, tipi belirlenmiş egzersiz reçeteleri, yardımcı cihazlar, medikal tedaviler, aile eğitimi, transfer eğitimi, yutkunma ve beslenmenin izlenmesi ve düzenlenmesi, bağırsak ve nörojenik mesanenin rehabilitasyonu ve kardiyopulmoner rehabilitasyon, tıbbi rehabilitasyonun kapsamındadır.
Editörler olarak nöromüsküler hastalıkların tıbbi rehabilitasyonunu her yönü ile ele alan bir Türkçe kaynağın eksikliğini düşünerek, bu alana bir nebze olsun katkıda bulunmayı amaçlayan bu kitabı hazırladık. Ülkemizde köklü bir geçmişi olan fiziksel tıp ve rehabilitasyon branşının, son yıllarda şehir hastanelerinin de kurulması ile birlikte klinik donanımları daha da geliştirilmekte ve bu hastanelerde nöromüsküler hastalıkların rehabilitasyonu için servisler oluşturulmaktadır. Bu kitabın nöromüsküler hastalıklar konusunda çalışan uzmanlık dalları için tıbbi rehabilitasyon uygulamaları konusunda farkındalık ve bilgi birikiminin artmasına yardımcı olacağını düşünüyoruz.
Kitabın hazırlanmasında emeği geçen yazarlara, bizi teşvik eden, süreci büyük bir titizlikle yürüten Türkiye Klinikleri Yazı İşleri çalışanlarına teşekkürü bir borç biliriz. Kitabımızın nöromüsküler hastalıkla mücadele eden hastalarımıza, bu alanda çalışan tüm meslektaşlarımıza faydalı olmasını diliyoruz.
Saygılarımızla.
Prof. Dr. Halil UÇAN
Editör
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AD, Ankara, Türkiye
Prof. Dr. Ebru ALEMDAROĞLU
Editör
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AD, Ankara, Türkiye
İTHAF
Bu eseri; eşim Dr. Nazmiye Uçan'a, kızım Nazlı Özge Uçan'a ve ebediyete irtihâl eden annem Hava Uçan, babam İsmail Uçan'a (büyük bir özlem ve dua ile) ithaf ediyorum.
Prof. Dr. Halil UÇAN
Bu eseri; beni yetiştirip bugünlere ulaşmamı sağlayan annem Fatma Ferzan Kocaoğlu ve babam Dr. Salih Kocaoğlu'na, her zaman desteğini yanımda hissettiğim sevgili eşim Dr. Kadir Bahadır Alemdaroğlu'na, kızlarımız Ayşegül ve Yasemin başta olmak üzere aileme ithaf ediyorum.
Prof. Dr. Ebru ALEMDAROĞLU
Neuromuscular diseases are diseases that can sometimes have a progressive course, disrupt vital functions such as walking, breathing, speaking and swallowing, and affect independence by creating limitations in daily life activities. The goal of the physical medicine and rehabilitation branch of medicine is to minimize the limitations and bring the patient to the best possible level by using all interventions of medical rehabilitation in these diseases. In this context, the branch of physical medicine and rehabilitation medicine, which deals with the patient with a holistic approach and bio-psycho-social aspects, examines the patient's motor loss, posture and postural disorders, joint immobilization, contractures, loss of muscle strength, atrophy, spasm, cramps after medical evaluation and it identifies problems such as pain, dysphagia and respiratory distress. It combats the limitations caused by these complications and new problems that develop during the follow-up of the disease by using rehabilitation medicine practices. Positioning, exercise prescriptions with dose, duration, frequency and type determined according to the patient's needs and capacity, assistive devices, medical treatments, family education, transfer training, monitoring and regulation of swallowing and nutrition, rehabilitation of the bowel and neurogenic bladder, cardiopulmonary rehabilitation are within the scope of medical rehabilitation.
As editors, we prepared this book, which aims to contribute to this field to some extent, considering the lack of a Turkish source that addresses all aspects of medical rehabilitation of neuromuscular diseases. The branch of physical medicine and rehabilitation, which has a long history in our country, has been further developed with the establishment of city hospitals in recent years and services for the rehabilitation of neuromuscular diseases have been established in these hospitals. We believe that this book will help increase awareness and knowledge about medical rehabilitation practices for specialties working on neuromuscular diseases.
We would like to express our gratitude to the authors who contributed to the preparation of the book, and to the staff of the Türkiye Klinikleri Editorial Office, who encouraged us and carried out the process with great care. We hope that our book will be useful to our patients struggling with neuromuscular disease and to all our colleagues working in this field.
Best regards.
Prof. Dr. Halil UÇAN
Editor
University of Health Sciences Faculty of Medicine, Ankara Bilkent City Hospital, Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Ankara, Türkiye
Prof. Dr. Ebru ALEMDAROĞLU
Editor
University of Health Sciences Faculty of Medicine, Ankara Bilkent City Hospital, Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Ankara, Türkiye
DEDICATION
I dedicate this work to my wife, Dr. Nazmiye Uçan, to my daughter Nazlı Özge Uçan, and my mother, Havva Uçan; my father, İsmail Uçan (with great passion and prayer).
Prof. Dr. Halil UÇAN
I dedicate this work to my mother, Fatma Ferzan Kocaoğlu, and to my father, Dr. Salih Kocaoğlu, who raised me and allowed me to reach today; to my dear husband whose support I always felt by my side; our daughters Ayşegül and Yasemin and to my family.
Prof. Dr. Ebru ALEMDAROĞLU
.: İşlem Listesi