Kalp yetersizliği, ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık sorunlarından biridir. Hastalığın oluşum mekanizmaları, tanı ve tedavisinde ortaya konan önemli gelişmelere karşın yine de mortalite ve morbidite oranı yüksekliğini sürdürmektedir.
''Kalp Yetersizliği ve Tedavisinde Yeni Hedefler'' başlıklı kitabı; çağımızın önemli bir sağlık sorunu olan bu hastalık için temel bir başvuru kaynağı oluşturmak üzere tasarlamaya özen gösterdik. Bu amaçla kitap aşağıdaki bölümlerden oluşmaktadır;
1.Kalp Yetersizliği Tanımı, Epidemiyolojisi, Doğal Öyküsü, Tanısı ve Tedavisi: Hastalığın tanımı, sınıflandırılması, tanı ve tedavi yöntemleri yıllar içinde değişmiştir. Bu bölümde kalp yetersizliğinin tanısı, sınıflandırılması, biyomarkırları, epidemiyoloji ve doğal öyküsü ile tedavi yöntemleri hakkında geniş bir literatür taraması yapılarak güncel bilgiler sunulmaktadır.
2.Kalp Yetersizliği Sürecinde Gelişen Fizyolojik Kompansatuvar Mekanizmalar ve Önemi: Kalp yetersizliği sürecinde kalp debisinin ve renal perfüzyonun azalmasına yanıt olarak başta sempatik sinir sistemi, renin-anjiotensin-aldosteron sistemi olmak üzere çeşitli hücresel ve moleküler düzeyde gelişen adaptif değişiklikler aracılığıyla, kompansatuvar yanıtlar gelişmektedir. Bu bölümde, oluşan adaptif değişikliklerin önemi ve mekanizmaları üzerinde durulmuştur.
3. Kalp Yetersizliği Gelişiminde Rol Oynayan Mekanizmalar: Yetersizlik gelişiminde rol oynadığı bilinen (örneğin inflamasyon, mitokondriyal disfonkiyon) mekanizmalar güncel literatür bilgileri ışığında derlenmiştir
4. Kalp Yetersizliği ve Komorbidite: Kalp yetersizliği ile birlikte görülen kardiyovasküler komorbiditeler ile obezite ve diyabet gibi diğer komorbiditeler de ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir.
5.Kalp Yetersizliği ve Spesifik Durumlar: Kalp yetersizliği ile ilişkili olarak başta miyokardit ve amiloidoz olmak üzere çeşitli spesifik durumlar değerlendirilmiştir.
6.Gebelikte Kalp Yetersizliği ve Peripartum Kardiyomiyopati: Bu bölümde gebelik sırasında veya doğum sonrası erken dönemde sistolik kalp yetersizliği olan kadınlar için en yaygın tanı olan peripartum kardiyomiyopati hakkında güncel literatür ışığında ayProf. Dr. Zeliha KERRY Editor Prof. Dr. Tahir YAĞDI Editor . rıntılı bilgiler verilmektedir. Ayrıca peripartum kardiyomiyopati tanımı, klinik ve ayırıcı tanısı, tedavi yönetimi, doğum, emzirme ayrı alt başlıklar altında irdelenmiş ve gebelik planlaması ve kontrasepsiyon hakkında öneriler sunulmuştur.
7.Kalp Yetersizliğinde Farmakolojik Tedavi: Kalp yetersizliğinde kullanılan geleneksel farmakolojik ajanlar (örneğin diüretikler, anjiotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri gibi) ile yeni ilaçlar (örneğin sodyum glukoz ko-transporter 2 inhibitörleri, solubl guanilat siklaz stimülatorü gibi), etki mekanizmaları, dozlam, yan etkiler açısından ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca beta arrestin, hidrojen sülfür gibi kalp yetersizliğinin tedavisindeki yeni hedefler güncel literatür bilgileri ışığında derlenmiştir.
8.Kalp Yetersizliği Hastasının Takibinde Önemli Noktalar: Bu bölümde kalp yetersizliği hastasının takibinde önemli noktalar olan hasta eğitimi, aktivite ve egzersiz, uyku durumu, sıvı alımı, diyet, alkol, immünizasyon, sigara, cinsel hayat, sosyal hayat ve psikolojik destek konu başlıkları ele alınmıştır.
9.Kalp Yetersizliğinin Tedavisinde Klinik Eczacılık Yaklaşımları: Kalp yetersizliği ve neden olduğu diğer sorunlar kapsamlı ve karmaşık bir tedavi gerektirmektedir. Klinik eczacı; ilaç kullanımını optimize ederek bireysel ve toplumsal sağlığı iyileştirmeyi hedefleyen bir araştırma ve uygulama alanı olarak tanımlanan klinik eczacılığın temsilcisi olarak, bu tedavi ekibinin önemli üyelerindendir. Bu bölümde kalp yetersizliğinin tedavisinde klinik eczacılık yaklaşımları konu edilmiştir.
10.Kalp Yetersizliği Tedavisinde Multidisipliner Yaklaşımda Yeni Hedefler: Tanımı gereği, hemodinamik sonuçları olan bu sendromun çoklu organ sistemlerini etkilemesi kaçınılmazdır. Bu nedenle, multidisipliner bir bakış açısıyla ve kişiye özel yaklaşımla yönetilmesi gerekmektedir. Bu bölümde, multidisipliner kalp yetersizliği yönetiminin ana unsurları gözden geçirilmekte, yeni hedefler belirtilmektedir.
Kitabın hazırlanmasında yer alan değerli yazarlarımıza verdikleri güncel bilgiler, emek, katkı ve destekleri için sonsuz teşekkür ederiz.
Kitabın yayımlanmasına olanak sağlayan Türkiye Klinikleri Baş Editörü Sayın Prof. Dr. Hikmet Akgül'e ve yayın süresinde destek ve katkıları için Türkiye Klinikleri Yazı İşleri Birimi'nin çalışanlarına teşekkür ederiz.
Prof. Dr. Zeliha KERRY
Editor
Prof. Dr. Tahir YAĞDI
Editor
Heart failure is one of the most important health problems in our country and the world. Despite the important developments in the formation mechanisms, diagnosis and treatment of the disease, the rate of mortality and morbidity still remains high.
We have taken care to design the book titled ''New Targets in Heart Failure and its Treatment'' to be a basic reference source for this disease, which is an important health problem of our time. For this purpose, the book consists of the following sections;
1. Definition, Epidemiology, Natural History, Diagnosis and Treatment of Heart Failure: The definition, classification, diagnosis and treatment methods of the disease have changed over the years. In this section, novel information is presented by means of a comprehensive literature review of on the diagnosis, classification, biomarkers, epidemiology and natural history of heart failure and treatment methods.
2. Physiological Compensatory Mechanisms That Develop in the Process of Heart Failure and Their Importance: In response to the decrease in cardiac output and renal perfusion in the process of heart failure, compensatory responses develop through adaptive changes at the cellular and molecular level, primarily the sympathetic nervous system, renin-angiotensin-aldosterone system. In this section, the importance and mechanisms of adaptive changes are emphasized.
3. Mechanisms That Play a Role in the Development of Heart Failure: Mechanisms that are known to play a role in the development of heart failure (e.g., inflammation, mitochondrial dysfunction) have been compiled in the light of current literature.
4. Heart Failure and Comorbidity: Cardiovascular comorbidity associated with heart failure and other comorbidities such as obesity and diabetes have been were evaluated in detail.
5. Heart Failure and Specific Conditions: Various specific conditions, primarily myocarditis and amyloidosis, have been evaluated in relation to heart failure.
6. Heart Failure and Peripartum Cardiomyopathy in Pregnancy: In this section, detailed information about peripartum cardiomyopathy, which is the most common diagnosis for women with systolic heart failure during pregnancy or in the early postpartum . Prof. Dr. Zeliha KERRY Editor Prof. Dr. Tahir YAĞDI Editor period, is given in the light of current literature. In addition, the definition of peripartum cardiomyopathy, clinical and differential diagnosis, treatment management, delivery, breastfeeding is examined under separate subheadings and recommendations about pregnancy planning and contraception are presented.
7. Pharmacological Treatment in Heart Failure: Traditional pharmacological agents used in heart failure (such as diuretics, angiotensin converting enzyme inhibitors) and new drugs (such as sodium glucose co-transporter 2 inhibitors, soluble guanylate cyclase stimulator) are in terms of their mechanism of action, dosage, and side effects have has been evaluated in detail. In addition, new targets in the treatment of heart failure such as beta arrestin and hydrogen sulfide have been compiled in the light of current literature.
8. Important Points in the Follow-up of the Heart Failure Patient: In this section, the important points in the follow-up of the heart failure patient are patient education, activity and exercise, sleep status, fluid intake, diet, alcohol, immunization, smoking, sexual life, social life and psychological support. taken.
9. Clinical Pharmacy Approaches in the Treatment of Heart Failure: Heart failure and other problems it causes require a comprehensive and complex treatment. The clinical pharmacist is an important member of this treatment team as the representative of clinical pharmacy, which is defined as a research and practice area that aims to improve individual and social health by optimizing drug use. In this section, clinical pharmacy approaches in the treatment of heart failure are discussed.
10. New Targets in Multidisciplinary Approach in the Treatment of Heart Failure: By definition, this syndrome, which has hemodynamic consequences, is inevitably inevitable to affect s multiple organ systems. Therefore, it should be managed with a multidisciplinary perspective and a personalized approach. This chapter reviews the main elements of multidisciplinary heart failure management and sets new targets.
We would like to thank our esteemed authors who took part in the preparation of the book for their up-to-date information, efforts, contribution and support.
We would like to thank the Editor-in-Chief of Türkiye Klinikleri, Prof. Dr. Hikmet Akgül, for enabling the publication of the book, and the staff of the Türkiye Klinikleri Editorial Office for their support and contribution during the publication process.
Prof. Dr. Zeliha KERRY
Editor
Prof. Dr. Tahir YAĞDI
Editor
.: İşlem Listesi