Şaşılıkta; diğer branşlarda olduğu gibi hastalıklar zamanla değişim göstermekte, bazı atipik formları ortaya çıkmakta ve bazen kompleks bir şekilde karşımıza çıkabilmektedir. Bu nedenle tanı ve tedavide zorluklar yaşanabilmektedir.
Türkiye Klinikleri'nin bu ''Şaşılık'' kitabında; zor şaşılık olguları ve cerrahi tedavileri literatür eşliğinde sunulması amaçlanmıştır.
İlk olarak, klinikte en sık karşılaştığımız komitan, ve restriktif veya paralitik olmayan inkomitan şaşılıklar gözden geçirilerek cerrahi kararında dikkat edilmesi gerekenler kendi uyguladığım cerrahi miktarlar ile birlikte verilmiştir. Daha sonra, cerrahi sırasında dikkat edilmesi gereken önemli hususlar belirtilmiştir
Kitabın bundan sonraki bölümleri tamamen zor şaşılık olgularını ve cerrahi tedavilerini içermektedir ve deneyimli hekimlerce bu konulardaki bilgiler aktarılmıştır. Son zamanlarda özellikle Gökyiğit, Nishida, modifiye Nishida, Yokoyama ve Yamada tekniği gibi transpozisyon cerrahileri ile çok başarılı sonuçlar alınması mümkün olmuştur. Duane sendromunun atipik formları daha sıklıkla görülmeye başlanmış, cerrahi tedavileri geliştirilmiştir. İnferior oblik anterior transpozisyonu veya geriletmelerinden sonra görülen antielevasyon sendromu komplikasyonu için ise önlem ve tedavide güncellemeler olmuştur. Tiroid oftalmopatinin şaşılık tedavisindeki kritik noktalar belirtilmiştir. Tekrarlayan şaşılıklardaki reoperasyon ve restriksiyon gelişen durumlarda ne yapılmasına nasıl karar verildiği detaylı olarak anlatılmıştır.
Ne güzel ki, literatüre biz Türk hekimlerinin de önemli katkılarını görmekteyiz. Bunun genç meslektaşlarımız için de teşvik edici olacağını, bilimsel ilerlemenin her neslin bir öncekinden daha yetkin olması ile mümkün olacağı düşüncesindeyim.
Bilimsel gelişmeler için literatür takibi ile güncel yaklaşımları bilmek çok önemlidir. Bazen aklımıza takılan konularda ilk yayınları bularak ''yazar burada aslında ne demek istemiş'' anlamak önemlidir, çünkü bilgi, özellikle binoküler görme konusunda, ilk . ortaya çıkışından farklı hâle gelebilir. Örnek olarak, Irvine; prizma testini ilk olarak şaşılık ve ambliyopi tanısı için herhangi bir diyoptride ve tabanı herhangi bir pozisyonda olacak şekilde ve sadece fiksasyon refleksini izleyerek tanıtmıştır. Fakat sonraları sadece mikrotropya tanısı için ve 4 prizm diyoptri ve tabanı dışarda olarak füzyonal hareketi izleyerek rutinleşmiştir. Böylece, çeşitli atipik cevaplar ile ilk tanımlandığından daha karmaşık bir hâle gelmiştir.
Ayrıca, özellikle transpozisyon cerrahisinde eski cerrahi teknikler modifiye edilerek hem komplikasyonlar önlenmiş hem de daha başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Yeni şeyler üretmek; yeni bilgileri eski ile harmanlayıp akıl yürüterek olacaktır kanısındayım. Son olarak, kitabın yazılmasında emeği geçen tüm yazarlara bilgi ve deneyimlerini aktardıkları için çok teşekkür ederim. Bizlere bu imkânı sunan Türkiye Klinikleri baş editörü Prof. Dr. Hikmet Akgül'e, Ayfer Koç, Beydanur Ahi ve Türkiye Klinikleri çalışanlarına en içten teşekkürlerimi sunarım.
Sayın meslektaşlarımıza katkı sağlaması umuduyla iyi okumalar dilerim.
Saygılarımla.
Prof. Dr. Sühan TOMAÇ
Editör
In strabismus, as in other branches, the diseases change over time, some atypical forms appear, and sometimes we encounter them in a complex manner. Therefore, difficulties may be experienced in diagnosis and treatment.
In this ''Strabismus'' book of Türkiye Klinikleri, it is aimed to present difficult strabismus cases and their surgical treatments in the light of literature.
First, comitant, and nonrestrictive or nonparalytic incomitant strabismus, that we encounter most commonly in clinics are reviewed, and the points to be considered in the surgical decision were given together with the surgical amounts I have applied. Later, important points to be considered during surgery are stated.
The following chapters of the book completely cover difficult cases of strabismus and its surgical treatments, and experienced physicians are informed about these issues. Recently, it has been possible to achieve very successful results with transpositon surgeries such as Gökyiğit, Nishida, modified Nishida, Yokoyama, and Yamada technique. Atypical forms of Duane syndrome have started to be seen more frequently, and surgical treatments have been developed. There have been updates in prevention and treatment of antielevation syndrome, seen as complication after inferior oblique anterior transposition or recession. Critical points in the treatment of strabismus in thyroid ophthalmopathy are stated. It is explained in detailed what to do and how to decide on reoperation and restriction in recurrent strabismus.
It is nice that we, Turkish physicans have also made important contributions to the literature on this subject. I think that this will be encouraging for our young colleagues and that scientific progress will be possible with each generation being more competent than the previous one.
For scientific developments, it is very important to know the current approaches with the literature follow-up. Sometimes, it is important to find the first publications on the . subjects that come to our mind and understand ''what did the author actually mean here'', because knowledge may become different from its first appeared, especially in binocular vision. For example, Irvine first introduced the prism test for the diagnosis of strabismus and amblyopia, with any diopter and base in any position, and simply by following the fixation reflex. But later, it has become routine to use it only for the diagnosis of microtropia, with 4 prism diopters and its base-out, and by following the fusional movement. Thus, it has become more complex than it was originally described, causing a variety of atypical responses. Also, especially in transposition surgery, by modifying old surgical techniques both complications have been prevented and more successful results have been obtained. I believe that new ideas will be produced by blending new knowledge with old one and by reasoning.
Finally, I would like to thank the contributing authors for sharing their knowledge and experiences with us. Also, I would like to express my sincere thanks to Prof. Dr. Hikmet Akgül, the editor-in chief of Türkiye Klinikleri, for giving us this opportunity, Ayfer Koç, Beydanur Ahi, and Türkiye Klinikleri staff.
I wish you a good reading in hope that it will contribute to our esteemed colleagues.
Kind regards.
Prof. Dr. Sühan TOMAÇ
Editor
.: İşlem Listesi