Türkiye Klinikleri Adli Tıp ve Adli Bilimler Dergisi

.: EDİTÖRDEN
Editörden
Editorials
Sermet KOÇ
YARDIMCI EDİTÖRLER
Mehmet Akif İNANICI, Abdi ÖZASLAN, Nesime YAYCI
Makale Dili: TR
Türkiye Cumhuriyeti ve UNICEF işbirliği ile geliştirilip Avrupa Birliği'nin mali ve UNICEF'in teknik desteği ile 2008-2009 yıllarında gerçekleştirilen ''Önce Çocuklar: Çocuk Koruma Mekanizmalarının İl Düzeyinde Modellenmesi Projesi'' içerisinde alt proje bünyesindeki ''Üniversitelerde Çocuk Koruma Merkezleri Yapılandırılması'' çalışmaları, ''Üniversite Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezleri'nin kurulmasını önermesiyle sonuçlanmıştır.

Proje sonlanmadan birçok üniversitemizde kuruluş çalışmaları başlatılmış, proje öncesi kurulmuş olan Gazi Üniversitesi (Ankara) yanında Erciyes (Kayseri), Marmara (İstanbul), Cumhuriyet (Sivas), Kocaeli, Çukurova (Adana), Mersin ve Karadeniz Teknik (Trabzon) Üniversiteleri merkez kuruluşlarını tamamlamıştır. Son olarak Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nin 03.11.2014 tarihinde Merkez kuruluşunu yaparak, ülke çapında toplam dokuz üniversitede, çocuk koruma alanında uygulama ve araştırma merkezine ulaşılmıştır.

Çocuk hakları alanında Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesinin öngördüğü evrensel standartlara ulaşılması hedefiyle kurulan merkezlerde; üniversitelerin tüm olanakları kullanılarak ihmal ve istismara uğrayan çocuklar gibi korunma ihtiyacı olan çocukların tanı, tedavi, korunma ve izlenmelerine dair ve ayrıca suça sürüklenen çocuklar ve engelli çocuklar gibi dezavantajlı çocuklarla ilgili eğitim, uygulama ve araştırmaların yapılacağı ortam sağlanacaktır.

Bu çalışmalar devam ederken, yine UNICEF'in teknik desteğiyle; bir grup üniversite ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle birlikte, üniversite çocuk koruma uygulama ve araştırma merkezleri arasında eşgüdüm çalışmaları başlatılmıştır. Eşgüdüm çalışmaları; yeni merkezlerin kurulması, kurulmuş merkezlerin geliştirilmesi, merkezler arası eşgüdümün sağlanması, bu merkezlere bağlı ya da tekil olarak kurulan çocuk koruma birimlerinde çalışacak olan uzmanların bilgi, becerilerinin geliştirilmesi ve belgelendirilmesi, eğitim programlarının geliştirilmesi ve eğitim materyallerinin hazırlanması gibi bir dizi alanı kapsamaktadır. Bu çalışmaların devamlılığını sağlamak amacıyla yeni bir dernek kurma çalışmalarına başlanmış ve 2012 Ocak ayında bir Dernek kurulmuştur.

23-25 Ekim 2014 tarihlerinde Marmara Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Çocuk Koruma Merkezlerini Destekleme Derneği ve Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği ile birlikte 1. Uluslararası Çocuk Koruma Kongresi Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsünde gerçekleştirilmiştir. 80 uluslararası ve ulusal konuşmacı yanında farklı uzmanlık dallarından yaklaşık 500 katılımcı kongrede yer almıştır. Kongre sonuç bildirisi şu şekildedir.

1. ULUSLARARASI ÇOCUK KORUMA KONGRESİ SONUÇ BİLDİRGESİ

Sağlıklı bir toplumun ana kaynağı olan çocukların korunmasına ilişkin konuları, farklı uzmanlık alanlarından katılımcılarla tartışarak bu alanda bütüncül ve işlerlikli bir model oluşturmak üzere düzenlenen 1. Uluslararası Çocuk Koruma Kongresi çıktılarının toplumda ve bilim evreninde bir farkındalık ve duyarlılık oluşturması amaçlanmaktadır. Bu sonuç bildirgesi, kongrede bu bağlamda tartışılan uluslararası ve ulusal boyutta çocuk koruma sistemleri, ülkemizde ve dünyada bu alanda yaşanan sorunlar, çocuk haklarının işlerliği, çocukların sağlıklı gelişimini sağlamak ve onları örselenmeden korumak için yapılan ve yapılması gereken önleme, savunu, sağaltım ve izlem çalışmaları, eğitim, araştırma ve uygulamaların eşgüdümü konularını içermektedir.

Çocuğu ve Ergeni Çevreleyen Risk Etmenleri ve Ülkemizdeki Durum

■ Küreselleşme sürecinde aile içi ve akranlar arası ve toplumsal şiddetin artması, yabancılaşma ve yalnızlaşmanın ortaya çıkması, özkıyım, madde ve internet bağımlılığının artması, çocuk ve ergenlerin gelişimi üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Bu bağlamda çocuklarla ilgili olarak istismar/ihmal, erken yaşta evlilikler, çocuk ve suç, çocuk işçiliği, medya içeriği, eğitim düzenlemeleri, toplumsal/politik çatışmalar, göç, çevre sorunları, sağlık ve sosyal politikalar etik değerlendirme gerektiren konular olarak ele alınmalıdır.

■ Çocuk sağlığı düzeyinin en önemli göstergelerinden biri olan bebek ve çocuk ölümleri genel olarak dünyanın sosyoekonomik açıdan gelişmiş ülkelerinde düşükken, yoksul ve gelir dağılımının adaletsiz olduğu, savaş ve göçlerin yaşandığı ülkelerde daha yüksektir. Ülkemizde yıllar içinde özellikle önlenebilir çocuk ölümlerinde bir düşüş görülmekle birlikte gelişmiş ülkelerin oranlarına göre henüz istenilen düzeyde değildir. Son yıllarda ülkemizdeki çocukluk çağı ölümlerine bakıldığında cinayet ve özkıyım olgularının giderek arttığı, özellikle güneydoğu Anadolu bölgesindeki genç kızların özkıyımlarının töre baskısı ile ilişkisi; aile içi şiddet, istismar, ataerkil namus kavramının objesi olma sonucu ortaya çıkan ruhsal travmaların bu ölümlerde etken olduğu vurgulanmıştır.

■ Olumsuz çocukluk çağı deneyimleri ile erişkinlikteki sağlık sorunları arasında doğrusal ilişki bulunmaktadır. Uluslararası çocuk istismarı ve ihmalini önleme derneği tarafından oluşturulan çocuk istismarını tarama aracı ile 7540 çocuk üzerinde yapılan çalışmaya göre ülkemizde olumsuz çocukluk çağı deneyimleri sıklığının %42-70 arasında olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar ülkemizde bu konunun çok önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve erişkinlik döneminde bir sağlık riski taşıdığını göstermektedir.

■ Çocukların ticari cinsel sömürüsü ülkemizde ve dünyada öne çıkan çocuk istismarı alt başlıklarından biridir. Erken yaşta yapılan evlilikler ve ''çocuk gelinler'' sorunu da ticari cinsel sömürü kapsamında ele alınmalı ve bu durumun çocukları fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden olumsuz etkilediği bilinmelidir. Bu birliktelikler kız çocuklarının sağlık, eğitim, çalışma haklarını elinden almakta, toplumsal etkinliklerden uzaklaşma, özgüven eksikliği ve akranlardan kopmaya yol açmaktadır. Bu konular; kapsamı, mağduriyeti ortaya çıkaran riskler, konuya ilişkin toplumsal bakış açısı, kuşak aşkın etkileri ve önlemler açısından dikkate alınmalıdır.

■ Suç ve çocuk açısından bakıldığında erken çocukluk dönemi yaşantılarının olumsuzluğunun, aile içi sorunların ve şiddetin, suça yönelmenin kuşaklararası aktarımın, olumsuz okul ikliminin etken olduğu üzerinde durulmuştur. Ülkemizde 21 ilde yapılan bir çalışmada çocukların karıştığı suçların içinde en sık olanın akranlar arasında aletle yaralama ve hırsızlık suçları olduğu, bunların daha ağır suçlara geçiş yolu olduğu, yargılama ve infaz sisteminin bu durumu pekiştirdiği ve madde kötüye kullanımının çocukların suça yönelmesinde önemli bir etken olduğu sonucuna varılmıştır.

■ Suça sürüklenen çocukların yargılanmasında çocukların kişilik özelliklerini, aile yapılarını ve sosyal çevrelerini yeterince dikkate almayan bir sistem bulunduğu görülmektedir. Çocuk Koruma Kanunu, suça sürüklenen çocuklar için klasik ceza sistemi yerine etkin bir yargılama dışı sistem kuramamıştır. Mevcut koruma tedbirleri ise yeterli kurum ve uzman personel bulunmadığı için hedeflenen sonuca ulaşamamaktadır. Bu da çocuğun yeniden suça sürüklenmesine yol açmaktadır.

■ Çocukların cinsel istismarı ile ilgili 6545 Sayılı Kanunla yapılan değişiklikle; çocukların sağlıklı cinsel gelişiminin önündeki engelleri kaldırmak ve toplumda infial uyandıran bu suçların sadece ağır cezalar yoluyla çözümlenmesi amaçlanmış, uygulama sorunlarını çözmek için ağırlaştırıcı neden olan beden ve ruh sağlığının bozulması kavramı kaldırılmıştır. Yasal değişiklik, cezaları artırma ve kapsamı genişletme anlamında olumlu olsa da; çocukların bu süreçte korunmasını, psikolojik ve sosyal destek ihtiyacını göz ardı etmesi ve akranlar arası ilişkiler konusunu istismar kapsamında sayması nedeniyle çocukları koruma açısından yetersiz kalmıştır.

■ Çocuk odaklı habercilik kapsamında konuya bakıldığında ülkemizde ana akım medya, mağdur ve suça sürüklenen çocukları kurban ya da toplumu tehdit eden özneler olarak damgalamakta ve sansasyonel anlatılarla haberleştirmektedir. Medyada çocuk hakları ihlallerinin temel nedenleri Türkiye?de bu alanın ekonomi ve siyaset alanından bağımsızlaş(a)maması, mevcut medya pratiğinin sorgulanmaksızın sürmesi ve kültürel çocuk algısının sorunlu olmasıdır.

Etkin Bir Çocuk Koruma Sistemi İçin Öneriler

■ Çocuğa yönelik hiçbir şiddet hoş görülemez. Çocuklara yönelik şiddetin önlenmesi toplumun her bireyinin sorumluluğudur. Devletin de hem yasal düzenlemeler hem de sağlık, sosyal hizmet ve eğitim gibi alanlardaki kurum ve kuruluşlarıyla sorunu sahiplenmesi ve hizmetlerin nitelikli olarak sunulmasını ve kurumlar arası koordinasyonu sağlaması gerekir. Çocukları istismardan korumak için etkin bir sistem farklı meslekleri, disiplinleri ve kurumları içermelidir ve çocukların yüksek yararı doğrultusunda işletilmelidir. Bu sistem çocukların istismardan korunması için aileleri de kapsayan önleyici -tedavi ve rehabilite edici- destekleyici hizmetleri içermelidir. Bu hizmetlerin kapsamında yalnızca istismara uğrayan çocuk ve ailesiyle değil, istismar eden kişilerle de çalışmalar yapılmalıdır. Koruyucu önleyici hizmetlere yeterli bütçenin ayrılması politik olarak erken dönemde sonuçlarının daha az göze görünür olması nedeniyle ihmal edilmektedir. Oysa ki gerçekte maliyet etkin olan bir yaklaşımdır ve tercih edilmesi çocuğun yüksek yararınadır.

■ Çocuklara yönelik koruyucu ve rehabilite edici programlarda çalışan ve yönetici konumunda bulunan profesyoneller, çocuğa ve aileye yönelik uygun müdahalelerin belirlenmesi ve etkinliğinin değerlendirilmesi için kanıta dayalı yöntemler kullanmalıdırlar. Bu yöntemlerden biri olan ve gelişmiş ülkelerde kullanılmakta olan ''Çocuk koruma analiz çerçevesi'' yöntemi, çocuğun gelişimsel ihtiyaçlarının, ebeveynin bu ihtiyaçları karşılayabilme kapasitesinin, aile ve çevresel bağlamda değerlendirilmesi sırasında elde edilen bilgilerin analizini içerir ve çocuğun yararı ilkesini gözetir. Bu tür yöntemler kaynakların etkin kullanımını da sağlayacaktır.

■ Çağdaş toplum içinde; ailenin ve aile içindeki bireylerin, bir değerler sistemi üzerinde birleşerek, kendi oluşum sürecine ve içinde bulunduğu kültüre yabancılaşmaksızın, çocuk ve gençlerin gelişimsel düzeyleri doğrultusunda sorumluluklar üstlendiği bir aile yapılanması olmalıdır. Bu yapılanma içerisinde sanal gerçekliğin yerine gerçek yaşantıyı koyarak, çatışma ve savaşları körükleme yerine barış sürecine sahip çıkmaları, çağımızda çocuk ve ergenleri çevreleyen risk etmenlerine karşı olan onları koruyacak önemli adımlar olarak vurgulanmalı ve dikkate alınmalıdır.

■ Gebelik döneminden başlayarak yaşamın ilk 5 yılında gelişimin her alanda desteklenmesini sağlamak, bebek ruh sağlığını yaygınlaştırmak, aile temelli yaklaşıma odaklanarak aileleri çocuklarına bakabilmeleri için desteklemek, çocukların ailelerinden ayrılmasını önlemek önemlidir.

Bunların olası olmadığı durumlarda koruyucu aile, evlat edinme gibi alternatif hizmet modellerinin uygulanması önerilmelidir.

■ Hak temelli ve disiplinler arası yaklaşım benimsenerek, koruma altındaki çocuklarla ilgili güvenilir veri tabanları oluşturulmalıdır. Çocuk bakım hizmetlerinin niteliğini ve kalitesini arttırmak için öz değerlendirme sistemi çerçevesinde değerlendirme sürecinde hizmetten yararlanan çocuklar ve aileleri ile hizmet sunumunu gerçekleştiren çalışanların bu sürece katılmaları çok önemlidir.

■ Gelişmiş ülkelerde kullanılmakta olan ve belli bir zaman içinde ölen bebeklerin multidisipliner olarak değerlendirilmesi sonucu, önlenebilir bebek ölüm nedenleri konusunda çalışmalar yürütmek üzere kurulan ''bebek ölüm izlem ekipleri''nin ülkemizde de oluşturulması ve verilerin çocuk koruma penceresinden değerlendirilerek koruyucu ve önleyici çalışmalara katkı sağlaması hedeflenmelidir.

■ Çocuk ihmal ve istismarı açısından risk etkenlerinin ve riskli olguların belirlenmesi, değerlendirilmesi ve hukuki süreç dahil tüm süreçlerin çocuk yararına yönetilmesi için üniversitelerde kurulan çocuk koruma merkezlerinin sayısı ve kapasitesinin arttırılması ve cinsel istismara uğrayan çocukların ilk değerlendirmelerini yapmak üzere oluşturulan çocuk izlem merkezlerinin çocuk koruma sistemi içinde, çocuk yararına daha verimli ve etkin olarak çalışması için çocuk koruma merkezleri ile, çocuk izlem merkezlerinin işbirliğinin geliştirilmesi önemlidir.

■ Çocuklara yönelik her türlü hizmeti kapsaması gereken çocuk koruma sisteminin önemli parçalarından biri de etkin bir çocuk koruma yasasıdır. Bunun için yasa yapıcılar ve alan uygulayıcıları bir araya gelerek çocuğun yüksek yararı ve korunmasını esas alacak biçimde yasal değişiklikleri gözden geçirmelidir.

■ Çocuklar üzerinde bedensel, sosyal ve ruhsal sorunlara yol açtığı bilinen erken evliliklerin önlenmesi için gerekli çalışmaların yapılmasının yanı sıra evlenmiş olanların ve doğacak bebeklerin korunması ve gerekli tedavileri alabilmeleri sağlanmalıdır.

Prof.Dr. Mehmet Akif İNANICI

Yardımcı Editör

.: Güncel

Giriş



İletişim


Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.

.: Adres

Türkocağı Caddesi No:30 06520 Balgat / ANKARA
Telefon: +90 312 286 56 56
Faks: +90 312 220 04 70
E-posta: info@turkiyeklinikleri.com

.: Yazı İşleri Servisi

Telefon: +90 312 286 56 56/ 2
E-posta: yaziisleri@turkiyeklinikleri.com

.: İngilizce Dil Redaksiyonu

Telefon: +90 312 286 56 56/ 145
E-posta: tkyayindestek@turkiyeklinikleri.com

.: Reklam Servisi

Telefon: +90 312 286 56 56/ 142
E-posta: reklam@turkiyeklinikleri.com

.: Abone ve Halkla İlişkiler Servisi

Telefon: +90 312 286 56 56/ 118
E-posta: abone@turkiyeklinikleri.com

.: Müşteri Hizmetleri

Telefon: +90 312 286 56 56/ 118
E-posta: satisdestek@turkiyeklinikleri.com

1. KULLANIM KOŞULLARI

1.1. http://www.turkiyeklinikleri.com alan adından veya bu alan adına bağlı alt alan adlarından ulaşılan internet sayfalarını (Hepsi birden kısaca "SİTE" olarak anılacaktır) kullanmak için lütfen aşağıda yazılı koşulları okuyunuz. Bu koşulları kabul etmediğiniz takdirde "SİTE"yi kullanmaktan vazgeçiniz. "SİTE" sahibi bu "SİTE"de yer alan veya alacak olan bilgileri, formları, içeriği, "SİTE"'yi, "SİTE" kullanma koşullarını dilediği zaman değiştirme hakkını saklı tutmaktadır.

1.2. Bu "SİTE"'nin sahibi Türkocağı cad. No:30, 06520 Balgat Ankara adresinde ikamet eden Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'dir (bundan böyle kısaca "Türkiye Klinikleri" olarak anılacaktır). "SİTE"'de sunulan hizmetler "Türkiye Klinikleri" tarafından sağlanmaktadır.

1.3. Bu "SİTE"'de sunulan hizmetlerden belirli bir bedel ödeyerek ya da bedelsiz olarak yararlananlar veya herhangi bir şekilde "SİTE"ye erişim sağlayan her gerçek ve tüzel kişi aşağıdaki kullanım koşullarını kabul etmiş sayılmaktadır. İşbu sözleşme içinde belirtilen koşulları "Türkiye Klinikleri" dilediği zaman değiştirebilir. Bu değişiklikler periyodik olarak "SİTE"'da yayınlanacak ve yayınlandığı tarihte geçerli olacaktır. "Türkiye Klinikleri" tarafından işbu sözleşme hükümlerinde yapılan her değişikliği "SİTE" hizmetlerinden yararlanan ve "SİTE"ye erişim sağlayan her gerçek ve tüzel kişi önceden kabul etmiş sayılmaktadır.

1.4. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" 30.03.2014 tarihinde en son değişiklik yapılarak ve web sitesi üzerinden yayınlanarak; "SİTE"yi kullanan her kişi tarafından erişimi mümkün kılınıp yürürlülüğe konmuştur. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" ayrıca, "Türkiye Klinikleri" hizmetlerinden belli bir bedel ödeyerek veya ödemeden yararlanacak olan kullanıcılarla yapılmış ve/veya yapılacak olan her türlü "KULLANICI Sözleşmesi"nin de ayrılmaz bir parçasıdır.

2. TANIMLAR

2.1. "SİTE" : "Türkiye Klinikleri" tarafından belirlenen çerçeve içerisinde çeşitli hizmetlerin ve içeriklerin sunulduğu çevrimiçi (on-line) ortamdan http://www.turkiyeklinikleri.com alan adından ve/veya bu alan adına bağlı alt alan adlarından erişimi mümkün olan web sitesi.

2.2. KULLANICI : "SİTE"ye çevrimiçi (on-line) ortamdan erişen her gerçek ve tüzel kişi.

2.3. LİNK : "SİTE" üzerinden bir başka web sitesine, dosyalara, içeriğe veya başka bir web sitesinden "SİTE"ye, dosyalara ve içeriğe erişimi mümkün kılan bağlantı.

2.4. İÇERİK : "Türkiye Klinikleri" "SİTE"yi ve/veya herhangi bir web sitesinden yayınlanan veya erişimi mümkün olan her türlü bilgi, dosya, resim, rakam, fiyat v.b görsel, yazınsal ve işitsel imgeler.

2.5. "KULLANICI SÖZLEŞMESİ" : "Türkiye Klinikleri"nin sunacağı özel nitelikteki hizmetlerden yararlanacak olan gerçek ve/veya tüzel kişilerle "Türkiye Klinikleri" arasında elektronik ortamda akdedilen sözleşme.

3. HİZMETLERİN KAPSAMI

3.1. "Türkiye Klinikleri", "SİTE" üzerinden sunacağı hizmetlerin kapsamını ve niteliğini belirlemekte tamamen serbesttir.

3.2. "Türkiye Klinikleri" "SİTE" bünyesinde sunulacak servislerden yararlanabilmek için, "KULLANICI"nın "Türkiye Klinikleri" tarafından belirlenecek özellikleri taşıması gereklidir. "Türkiye Klinikleri", bu gerekliliği tek taraflı olarak dilediği zaman değiştirebilir.

3.3. "Türkiye Klinikleri"nin "SİTE" üzerinden belirli bir ücret karşılığı veya ücretsiz olarak vereceği hizmetler sınırlı sayıda olmamak üzere;

- Sağlık sektörüne yönelik bilimsel makaleler, kitaplar ve bilgilendirici yayınları sağlamak.

- - Bilimsel dergilere yönelik makale hazırlama aşamasında biçimsel, istatistikî ve editöryal destek sağlamak.

4. GENEL HÜKÜMLER

4.1. "Türkiye Klinikleri", "SİTE" dâhilinde erişime açtığı hizmetler ve içeriklerden hangisinin ücrete tabi olacağını belirlemekte tamamen serbesttir.

4.2. "Türkiye Klinikleri"'nin sunduğu hizmetlerden yararlananlar ve siteyi kullananlar, yalnızca hukuka uygun ve şahsi amaçlarla "SİTE" üzerinde işlem yapabilirler. Kullanıcıların, "SİTE" dâhilinde yaptığı her işlem ve eylemdeki hukuki ve cezai sorumluluk kendilerine aittir. Her KULLANICI, "Türkiye Klinikleri"nin ve/veya başka bir üçüncü şahsın haklarına tecavüz teşkil edecek nitelikteki herhangi bir iş ve eylemde bulunmayacağını; yazılı, görsel ve işitsel bilgileri açıklamayacağını, "Türkiye Klinikleri"ne açıkladığı ve/veya "SİTE"ye gönderdiği her türlü yazılı, görsel ve işitsel bilginin "Türkiye Klinikleri"ne açıkladığı ve/veya "SİTE"ye gönderdiği sırada her türlü biçimde kullanılması, işlenmesi, saklanması, açıklanması ve üçüncü kişilere karşı ifşa edilmesi konusunda münhasır hak sahibi olduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder. "KULLANICI" "SİTE" dâhilinde bulunan resimleri, metinleri, görsel ve işitsel imgeleri, video klipleri, dosyaları, veritabanları, katalogları ve listeleri çoğaltmayacağı, kopyalamayacağı, dağıtmayacağı, işlemeyeceğini, gerek bu eylemleri ile gerekse de başka yollarla "Türkiye Klinikleri" ile doğrudan ve/veya dolaylı olarak rekabete girmeyeceğini kabul ve taahhüt etmektedir.

4.3. "SİTE" dâhilinde üçüncü kişiler tarafından sağlanan hizmetlerden ve yayınlanan içeriklerden dolayı "Türkiye Klinikleri"nin, işbirliği içinde bulunduğu kurumların, "Türkiye Klinikleri" çalışanlarının ve yöneticilerinin, "Türkiye Klinikleri" yetkili satıcılarının sorumluluğu bulunmamaktadır. Herhangi bir üçüncü kişi tarafından sağlanan ve yayınlanan bilgilerin, içeriklerin, görsel ve işitsel imgelerin doğruluğu ve hukuka uygunluğunun taahhüdü bütünüyle bu eylemleri gerçekleştiren üçüncü kişilerin sorumluluğundadır. "Türkiye Klinikleri", üçüncü kişiler tarafından sağlanan hizmetlerin ve içeriklerin güvenliğini, doğruluğunu ve hukuka uygunluğunu taahhüt ve garanti etmemektedir.

4.4. "KULLANICI"lar, "SİTE"yi kullanarak, "Türkiye Klinikleri"nin, diğer "KULLANICI"ların ve üçüncü kişilerin aleyhine hiçbir faaliyette bulunamazlar. "KULLANICI"ların işbu "SİTE Kullanım Koşulları" hükümlerine ve hukuka aykırı olarak gerçekleştirdikleri "SİTE" üzerindeki faaliyetler nedeniyle üçüncü kişilerin uğradıkları veya uğrayabilecekleri zararlardan dolayı "Türkiye Klinikleri"nin doğrudan ve/veya dolaylı hiçbir sorumluluğu yoktur.

4.5. "KULLANICI"lar, "SİTE" dâhilinde kendileri tarafından sağlanan bilgilerin ve içeriklerin doğru ve hukuka uygun olduğunu kabul ve taahhüt etmektedirler. "Türkiye Klinikleri", "KULLANICI"lar tarafından "Türkiye Klinikleri"ne iletilen veya "SİTE" üzerinden kendileri tarafından yüklenen, değiştirilen ve sağlanan bilgilerin ve içeriklerin doğruluğunu araştırma; bu bilgi ve içeriklerin güvenli, doğru ve hukuka uygun olduğunu taahhüt ve garanti etmekle yükümlü ve sorumlu değildir.

4.6. "KULLANICI"lar, "SİTE" dâhilinde Türk Ticaret Kanunu hükümleri uyarınca haksız rekabete yol açacak faaliyetlerde bulunmayacağını, "Türkiye Klinikleri"nin ve üçüncü kişilerin şahsi ve ticari itibarı sarsacak, kişilik haklarına tecavüz ve taarruz edecek fiilleri gerçekleştirmeyeceğini kabul ve taahhüt etmektedir.

4.7. "Türkiye Klinikleri", "SİTE" dâhilinde sunulan hizmetleri ve içerikleri her zaman değiştirebilme hakkını saklı tutmaktadır. "Türkiye Klinikleri", bu hakkını hiçbir bildirimde bulunmadan ve önel vermeden kullanabilir. "KULLANICI"lar, "Türkiye Klinikleri"nin talep ettiği değişiklik ve/veya düzeltmeleri ivedi olarak yerine getirmek zorundadırlar. "Türkiye Klinikleri" tarafından talep edilen değişiklik ve/veya düzeltme istekleri gerekli görüldüğü takdirde "Türkiye Klinikleri" tarafından yapılabilir. "Türkiye Klinikleri" tarafından talep edilen değişiklik ve/veya düzeltme taleplerinin, "KULLANICI"lar tarafından zamanında yerine getirilmemesi sebebiyle doğan veya doğabilecek zararlar, hukuki ve cezai sorumluluklar tamamen kullanıcılara aittir.

4.8. "SİTE" üzerinden, "Türkiye Klinikleri"nin kendi kontrolünde olmayan ve başkaca üçüncü kişilerin sahip olduğu ve işlettiği başka web sitelerine ve/veya "İÇERİK"lere ve/veya dosyalara link verebilir. Bu link'ler sadece referans kolaylığı nedeniyle sağlanmış olup ilgili web sitesini veya işleten kişiyi desteklemek amacıyla veya web sitesi veya içerdiği bilgilere yönelik herhangi bir türde bir beyan veya garanti niteliği taşımamaktadır. "SİTE" üzerindeki linkler vasıtasıyla erişilen web siteleri, dosyalar ve içerikler, bu linkler vasıtasıyla erişilen web sitelerinden sunulan hizmetler veya ürünler veya bunların içeriği hakkında "Türkiye Klinikleri"nin herhangi bir sorumluluğu yoktur.

4.9. "Türkiye Klinikleri", "SİTE" üzerinden "KULLANICILAR" tarafından kendisine iletilen bilgileri "Gizlilik Politikası" ve "KULLANICI Sözleşmesi" hükümleri doğrultusunda kullanabilir. Bu bilgileri işleyebilir, bir veritabanı üzerinde tasnif edip muhafaza edebilir. "Türkiye Klinikleri" aynı zamanda; KULLANICI veya ziyaret edenin kimliği, adresi, elektronik posta adresi, telefonu, IP adresi, "SİTE"nin hangi bölümlerini ziyaret ettiği, domain tipi, tarayıcı (browser) tipi, tarih ve saat gibi bilgileri de istatistiki değerlendirme ve kişiye yönelik hizmetler sunma gibi amaçlarla kullanabilir.

5. FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI

5.1. Bu "SİTE" dâhilinde erişilen veya hukuka uygun olarak kullanıcılar tarafından sağlanan bilgiler ve bu "SİTE"nin (sınırlı olmamak kaydıyla tasarım, metin, imge, html kodu ve diğer kodlar) tüm elemanları (Hepsi birden "Türkiye Klinikleri"nin telif haklarına tabi çalışmaları olarak anılacaktır) "Türkiye Klinikleri"ne aittir. Kullanıcılar, "Türkiye Klinikleri" hizmetlerini, "Türkiye Klinikleri" bilgilerini ve "Türkiye Klinikleri"nin telif haklarına tabi çalışmalarını yeniden satmak, işlemek, paylaşmak, dağıtmak, sergilemek veya başkasının "Türkiye Klinikleri"nin hizmetlerine erişmesi veya kullanmasına izin vermek hakkına sahip değildirler. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" dâhilinde "Türkiye Klinikleri" tarafından sarahaten izin verilen durumlar haricinde "Türkiye Klinikleri"nin telif haklarına tabi çalışmalarını çoğaltamaz, işleyemez, dağıtamaz veya bunlardan türemiş çalışmalar yapamaz veya hazırlayamaz.

5.2. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" dâhilinde "Türkiye Klinikleri" tarafından sarahaten yetki verilmediği hallerde "Türkiye Klinikleri"; "Türkiye Klinikleri" hizmetleri, "Türkiye Klinikleri" bilgileri, "Türkiye Klinikleri" telif haklarına tabi çalışmaları, "Türkiye Klinikleri" ticari markaları, "Türkiye Klinikleri" ticari görünümü veya bu SİTE vasıtasıyla sağladığı başkaca varlık ve bilgilere yönelik tüm haklarını saklı tutmaktadır.

6. SİTE KULLANIM KOŞULLARINDA DEĞİŞİKLİKLER

"Türkiye Klinikleri", tamamen kendi takdirine bağlı olarak işbu "SİTE Kullanım Koşulları"nı herhangi bir zamanda "SİTE"'da ilan ederek değiştirebilir. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları"nın değişen hükümleri, ilan edildikleri tarihte geçerlilik kazanacaktır. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" kullanıcının tek taraflı beyanları ile değiştirilemez.

7. MUCBİR SEBEPLER

Hukuken mücbir sebep sayılan tüm durumlarda, "Türkiye Klinikleri" işbu "SİTE Kullanım Koşulları", gizlilik politikası ve "KULLANICI Sözleşmesi"nden herhangi birini geç ifa etme veya ifa etmeme nedeniyle yükümlü değildir. Bu ve bunun gibi durumlar, "Türkiye Klinikleri" açısından, gecikme veya ifa etmeme veya temerrüt addedilmeyecek veya bu durumlar için "Türkiye Klinikleri"nin herhangi bir tazminat yükümlülüğü doğmayacaktır. "Mücbir sebep" terimi, ilgili tarafın makul kontrolü haricinde ve "Türkiye Klinikleri"nin gerekli özeni göstermesine rağmen önleyemediği olaylar olarak yorumlanacaktır. Bunu yanında sınırlı olmamak koşuluyla, doğal afet, isyan, savaş, grev, iletişim sorunları, altyapı ve internet arızaları, elektrik kesintisi ve kötü hava koşulları gibi durumlar mücbir sebep olaylarına dâhildir.

8. UYGULANACAK HUKUK VE YETKİ

İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" uygulanmasında, yorumlanmasında ve bu "SİTE Kullanım Koşulları" dâhilinde doğan hukuki ilişkilerin yönetiminde yabancılık unsuru bulunması durumunda Türk kanunlar ihtilafı kuralları hariç olmak üzere Türk Hukuku uygulanacaktır. İşbu sözleşmeden dolayı doğan veya doğabilecek her türlü ihtilafın hallinde Ankara Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.

9. YÜRÜRLÜLÜK VE KABUL

İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" "Türkiye Klinikleri" tarafından "SİTE" içersinde ilan edildiği tarihte yürürlülük kazanır. Kullanıcılar, işbu sözleşme hükümlerini "SİTE"yi kullanmakla kabul etmiş olmaktadırlar. "Türkiye Klinikleri", dilediği zaman iş bu sözleşme hükümlerinde değişikliğe gidebilir ve değişiklikler sürüm numarası ve değişiklik tarihi belirtilerek "SİTE" üzerinde yayınlandığı tarihte yürürlülüğe girer.

30.03.2014

Gizlilik Bildirimi

  Sitemizi ziyaret etmeden önce aşağıda yazılı kullanım ilkelerini mutlaka okumanızı öneririz. Bu şartları kabul etmeniz halinde sitemizden faydalanırken kurallarımıza uymanız yararınıza olacaktır. Lütfen Kullanım İlkelerimizin tamamını okuyunuz.

  www.turkiyeklinikleri.com Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye ait hekimleri sağlık alanında bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış bir web sitesidir.

  www.turkiyeklinikleri.com kullanıcılarının kimliklerine, adreslerine, hizmet sağlayıcılarına ve benzeri bilgilerine erişemez. Bu bilgileri kullanıcılar isterse formlar yoluyla siteye gönderebilirler. Ancak, www.turkiyeklinikleri.com donanım ve yazılım bilgilerinizi toplayabilir. Bu bilgiler arasında şunlar yer alır: IP adresiniz, tarayıcı türü, işletim sistemi, etki alan adı, erişim süreleri ve ilgili web adresleri. www.turkiyeklinikleri.com kullanıcılardan aldığı kişisel bilgileri (isminiz, elektronik posta adresiniz, ev ve iş adresiniz, telefon numaranız, vb.) üçüncü bir kuruma satamaz, kamuoyuna yayınlayamaz, site içinde tutamaz. Alınan bilgiler sitenin ziyaretçi profili, raporlama ve hizmetlerin tanıtımına kaynak olması için yönlendirici özellik taşır.

  www.turkiyeklinikleri.com sizden aldığı bilgileri şu amaçlar için kullanır:

-Web sitesini iyileştirmek,geliştirmek ve kaliteyi korumak,

-Ziyaretçi profili ve genel istatistik veriler oluşturmak,

-Ziyaretçilerin sitemizi nasıl kullandığı ile ilgili eğilimlerini belirlemek,

-Asılı yayınlar/yazışmalar göndermek,

-Elektronik posta yoluyla basın bültenleri veya bildirimler göndermek,

-Etkinlik ya da yarışma için liste oluşturmak.

  www.turkiyeklinikleri.com adresini kullanmakla;

-Herhangi bir kullanıcının yasal ve ahlaki olmayan davranışlarından Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin sorumlu tutulamayacağını,

-Kullanım ilkelerinin zaman zaman değiştirebileceğini,

-Diğer bağlantı sağladığı ama denetleyemediği sitelerin içeriklerinden veya bilgisayarınıza verecek zararlardan sorumlu olmadığını kabul etmiş sayılırsınız.

  Aşağıda belirtilen durumlarda Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. sitesini kullanıcılara kapatabilir:

-Yanlış, eksik, yanıltıcı ve genel ahlak kurallarına uygun olmayan ifadeleri içeren bilgilerin siteye kaydedilmesi durumunda,

-İstenilen bilgilerin içine ilan, reklam, duyuru, özel veya tüzel kişiliklere hakaret içeren ifadeler kullanıldığında,

-Çeşitli yollarla siteye yapılan saldırılar sırasında

-Virüs nedeniyle sitenin yapısının bozulması durumunda.

  Kod ve yazılım da dahil, sitede yer alan yazılı, görüntülü ve sesli fikir ürünleri Telif Hakları ile ilgili yasal mevzuat uyarınca güvence altındadır.

  Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.in yazılı izni olmadığı sürece sitede yer alan bilgiler; başka bir bilgisayara yüklenemez, değiştirilemez, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yeniden yayınlanamaz, postalanamaz, dağıtılamaz.

  Sitede bulunan yazılım ve tasarımların her hakkı Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye aittir.

  Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. kullanım ilkelerimizle ilgili yorumlarınızı almaktan memnuniyet duyacaktır. Sitemizi zenginleştirebileceğini düşündüğünüz konuları ya da sitemizle ilgili yaşadığınız bir problem olursa lütfen bizimle paylaşın.

info@turkiyeklinikleri.com

04.04.2014