Dergimizin bu özel sayısında onkoloji ve kadın sağlığı konusunu ele aldık. Bu konuyu ele almamızın nedenleri, kanserin kadın sağlığında her geçen gün daha önemli bir konu haline gelmesi, ancak hemşirelik alanında bu konu ile ilgili çok sınırlı sayıda yayının olmasıdır. Bu nedenle bu özel sayının onkoloji hemşireliğine önemli katkı sağlayacağı inancındayım. Bu sayıda özenle hazırlanmış, dokuz çok önemli makale yer almaktadır.
Bu sayıda yer alan ilk makale "Gebelikle İlişkili Meme Kanserinin Tanı, Tedavi Süreci ve Hemşirelik Yaklaşımları: Otoetnoğrafik Çalışma" isimli bir deneyim paylaşımıdır. Dergi editörlüğünü kabul ettikten sonra konuyu belirterek yayınların başvurusunu almak üzere tüm meslektaşlarıma e-mail yoluyla çağrıda bulundum. Buna yanıt verenlerden biri de Sayın Gözde GÖKÇE İSBİR oldu. Kendisi yakın bir zamanda yaşadığı bir deneyimi paylaşmak istediğini söylediğinde açıkçası değişik duygular yaşadım. Bunun nasıl bir fikir olduğu konusunda kendisi ile konuştum. Sayın İSBİR yaşadığı bu deneyimde çok şey öğrendiğini ve bunu okurlarla, meslektaşları ile paylaşmak istediğini söyledi. Okuduğunuzda makalenin ne kadar özel olduğu konusunda sizlerin de bana katılacağınıza inanıyorum. Çünkü makale bir deneyim paylaşımı olmasının yanında, çok iyi bir bilimsel bilgi sunmaktadır. Sayın İSBİR'e çok özel bu deneyimini bizimle paylaştığı için çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bu makalenin hazırlanmasındaki özenli çalışması için de kendisini kutluyorum.
Dergide yer alan ikinci makale "Gebelikte Görülen Jinekolojik Kanserler ve Yönetimi" isimli makaledir. Makale Sayın Dilek BİLGİÇ ve Nuran Nur AYPAR tarafından hazırlandı. Bu makale gebelik gibi kadının yaşamında çok özel ve mutlulukla yaşanması gereken bir dönemdeki jinekolojik kanseri anlatmaktadır. Kanser çok karmaşık ve kişiyi alt üst eden bir deneyimken, bunu gebelik döneminde yaşamak, sorunu daha da büyütmektedir. Makalede tüm jinekolojik kanserler tek tek ve çok ayrıntılı bir şekilde açıklanmaktadır. Konuyu tüm yönleri ile inceleyen bu makale literatüre önemli katkı sağlayacaktır.
Üçüncü makale "Jinekolojik Kanserlerde Fertilite Koruyucu Yaklaşımlar" Sayın Derya Yüksel KOÇAK ve Nuriye BÜYÜKKAYACI DUMAN tarafından hazırlandı. Kanser bazen kadınların doğurganlık planları tamamlanmadan kişilerin başına gelebilir. Bu durumda fertilitenin korunması gündeme gelir. Bu makalede her bir jinekolojik kanserde fertilite korunması ile ilgili bilgiye ulaşabileceksiniz. Bu özel durumda makalede yer alan hemşirelik yaklaşımları ile ilgili bilgi, meslektaşlarımızın bu süreçteki kadınlara nitelikli bakım vermesine katkı sağlayacaktır.
Dördüncü makalemiz "İnfertiliteTedavisi Jinekolojik Kanser Riskini Arttırıyor mu?" Bu makale Sayın Özlem ÇİÇEK ve Sevcan FATA tarafından hazırlandı. Günümüzde infertilite giderek artan bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Her geçen gün daha çok çift infertilite tedavisi için kliniklere başvurmakta ve çeşitli tedaviler almaktadırlar. Çocuk sahibi olmak için yapılan infertilite tedavisi bir başka soruna, kansere neden oluyor mu? Bu önemli soruya yanıt vermek için hazırlanan bu makalede az bilinen bilgilere ulaşabileceksiniz.
Beşinci makale Sayın Nebahat ÖZERDOĞAN ve Elif GÜRSOY tarafından hazırlanan "Serviks Kanserinde Korunma ve Hemşirelik" isimli makaledir. Bu makalede serviks kanseri ve bunu önleme aşısı olarak tanıtılan HPV aşısı, ayrıntılı biçimde açıklanmaktadır. Yeni bir uygulama olması nedeniyle çok soruların olduğu bu konu açıklığa kavuşturulmaktadır. Hemşirenin sağlığı koruma, eğitim ve danışmanlık rolü gereği bilgi sahibi olması gereken bu konuda, ayrıntılı bilgiye bu makaleden ulaşılabilir.
Altıncı makale Samiye METE, Buse BAHITLI, Hülya ÖZBERK tarafından hazırlanan "Serviks Kanseri Tanısı Alan Kadının Cinselliğe İlişkin Hemşirelik Bakımı" adlı makaledir. Makalede serviks kanseri tanısı alan bir hastanın verileri kullanılarak bilimsel bilgilerin ışığında cinsellik hemşirelik tanısına ilişkin bakım uygulamasında, kavram haritası kullanılmasına bir örnektir. Hemşirelik bakımında kavram haritasının kullanılması yeni bir kavram değildir. Ancak hemşirelik bakımında kavram haritası kullanımının örnekleri çok azdır. Bu nedenle cinsellik hemşirelik tanısı örneği kullanılarak hazırlanan kavram haritası ile, hemşire meslektaşlarımıza yeni bir bakış açısı kazandırmak amaçlanmıştır.
Yedinci makale "Over Kanserli Hastanın Hemşirelik Bakımında Kavram Haritası Kullanımı" isimli makale Sayın Samiye METE, Elif ULUDAĞ ve Merve ERTUĞRUL tarafından hazırlanmıştır. Bu makalede kavram haritasının kullanıldığı diğer makaleden farklı olarak, over kanseri tanısı alan kadında ele alınması gereken temel hemşirelik tanılarına yer verilmiştir. Bu makaledeki kavram haritasında, hemşirelik tanıları ve hemşirelik girişiminin temel bilgisi ilişkilendirilerek verilmektedir. Bu makale hemşirenin bakım verirken her bir girişimini bilgiye dayalı olarak uygulamasını sağlamayı amaçlayan bir yöntem olarak sunulmaktadır.
Sekizinci makale Sayın Nuriye BÜYÜKKAYACI DUMAN ve Derya Yüksel KOÇAK tarafından hazırlanan "Jinekolojik Onkolojide Tamamlayıcı ve Alternatif Uygulamalar" dır. Bu makalede, kişilerin tedaviden umutlarının az olduğu her durumda olduğu gibi kanser tanısı alan kişilerin sıklıkla başvurduğu tamamlayıcı ve alternatif tedavileri anlatmaktadır. Kanserde uygulanan kemoterapiyi bazen olumlu bazen de çok olumsuz yönde etkileyebilecek bu tedavilerin hemşireler tarafından bilinmesi çok önemlidir. Bu makale jinekolojik kanser tanısı alan kadınlara bakım veren hemşirelere katkı verecektir.
Son makale Sayın Pınar SERÇEKUŞ ve Okan VARDAR tarafından hazırlanan "Jinekolojik Kanserin Aile Üzerine Etkisi"dir. Kanser tanısı alan kişiler kadar, aileler de bu süreçten etkilenmektedir. Hemşireler hastasına bakım verirken aile ile işbirliği yapmak zorundadır. Ailelerden hasta bakımına katılmaları ve destek vermeleri beklenirken, ailelerin neler yaşadığı ve bu süreçten nasıl etkilendiği genellikle gözden kaçmaktadır. Bu makale jinekolojik kanser tanısı alan hastaların ailelerinin bu süreçten nasıl etkilendiğini her yönü ile ele almaktadır. Bu bilgiler hem hemşireye, hem de bakım verdiği hasta ve ailesine katkı sağlayacaktır.
Değerli okuyucular, bu sayıda yer alan dokuz makalenin başta hastalarımıza, sizlerin çalışmalarına ve ülkemiz hemşireliğine katkı sağlamasını diliyorum. Dergimizin yayınlanmasında katkı sağlayan tüm yazarlara ve derginin yayına hazırlanmasında yoğun emek veren tüm ekibe teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca terör nedeniyle sıkıntılı günler geçiren ülkemiz için barışın, sağlığın, mutluluğun, huzurun hâkim olduğu günlerin yakın olmasını diliyorum.
Prof.Dr. Samiye METE
Sayı Editörü
.: Process List