The word ''pain'' originated from Poena or Poine (the goddess of punishment in Greek Mythology). It has adverse effects on function, social and psychological well-being.
Despite being a common syndrome, it is often underestimated by healthcare givers and society itself. The prevalence of chronic pain ranges from 11% to 40%. An estimated 20.4% of U.S. adults (50 million) have chronic pain and 8.0% of U.S. adults (19.5 million) had high-impact chronic pain based on U.S. Department of Health and Human Services website https://health.gov/healthypeople/objectives-and-data/browse-objectives/chronic-pain. Therefore, pain is the most common reason for physician consultation globally. Patients with pain experience impaired concentration, working memory, mental flexibility, problem solving and information processing speed. These patients are more likely to experience irritability, depression, and anxiety.
Based on etiology, pain can be acute, subacute, recurrent, or chronic. For example, a rotten tooth can create pain. This is acute pain- as it can be managed by fixing the problem immediately. On the other hand, a condition such as pancreatitis can cause chronic abdominal pain. Consequently, its management can be more complex than a simple rotten tooth pain. For instance, chronic leg pain can be a part of complex regional pain syndrome in some clinical practices. In special cases, chronic leg pain can be even more complex than chronic pancreatitis pain. Pain generally starts as acute and if it is not resolved in a timely manner it goes into chronic stage. When it's get chronic, it's get more complex than acute phase.
For the last couple decades, pain was studied by many national/international pain societies. Both advancements in imaging technology and talent of Interventional Radiology physicians have opened a new window for the management of pain. High resolution and faster imaging abilities made it easier to localize anatomical points of interest for pain control precisely. Furthermore, the field of Interventional Radiology has started developing new techniques.
In our institution this year, 9.3% of cases were pain management procedures versus 5% five years ago. This increased role of IR in pain management prompted this book. The goal of this book is to not only serve as a reference for trainees, but also to update the knowledge of practicing interventionalists.
In this book, authors addressed following sections:
Pain Pathways and Mechanisms
Chronic Pelvic Pain: An Interventional Radiologist's Guide to Common Neural Blockades and Neurolytic Procedures
Bone Interventions: Ablation and Embolization in the Knee and Shoulder
Somatic Nerve Blockade
The Role of Vertebral Augmentation in Pathologic Vertebral Compression Fractures
Intercostal Nerve Blocks, Ablations, and Infusion Catheters
Celiac Plexus Block and Neurolysis
Epidural Steroid Injections
Prof. Dr. Bahri ÜSTÜNSÖZ
Editor
Louisiana State University Health Science Center, Department of Radiology, Division of Interventional Radiology, New Orleans, LA, USA
Ağrı, sözcük olarak, Poena veya Poine kelimelerinden üretilmiştir (Yunan Mitolojisindeki cezalandırma tanrısı). Fonksiyonel, sosyal ve psikolojik sağlıkta istenmeyen yan etkileri vardır.
Oldukça yaygın bir sendrom olmasına karşın, toplum ve sağlık çalışanları tarafından yeterince dikkate alınmamaktadır ağrı. Kronik ağrı prevalansı %11 ile 40 arasında değişmektedir. Erişkin Amerikan nüfusunun %20.4'ünde (50 milyon) kronik ağrı mevcuttur ve Amerika Birleşik Devletleri, Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bölümünün internet sayfasına göre yetişkin Amerikan nüfusunun %8'inde (19.5 milyon) yüksek dereceli ağrı mevcuttur. Bu nedenle ağrı, küresel olarak en yaygın doktor konsültasyonuna yol açan nedendir (https://health.gov/healthypeople/objectives-and-data/browse-objectives/chronic-paini). Ağrı deneyimi yaşayan olgular, bozulmuş konsantrasyon ve hafıza, bozulmuş zihinsel esneklik, sorun çözme ve bilgiyi işleme hızı bozukluğu yaşarlar. Bu hastalar büyük olasılıkla huzursuzluk, depresyon ve gerginlik deneyimleri gösterirler.
Etiyolojisine göre ağrı, akut, subakut, tekrarlayıcı veya kronik olabilir. Örneğin bir çürük diş, ağrı oluşturabilir. Bu akut ağrıdır-problemi çözmekle hemen çözümlenebilir. Diğer yandan, pankreatit gibi bir durum kronik karın ağrısına neden olabilir. Sonuç olarak, onun tedavisi basit bir diş çürüğünden daha karmaşık olabilir. Bazı hastalarda, kronik ayak ağrısı bölgesel ağrı sendromunun bir parçası olabilir ve kronik bacak ağrısından daha karmaşık olabilir. Ağrı genellike akut başlar ve çözümlenmezse zaman içerisinde kronik safhaya geçer. Kronikleştiği zaman da akut dönemden daha karmaşık duruma gelir.
Son on yıllık dönemlerde ağrı, birçok ulusal ve uluslararası ağrı gruplarınca çalışıldı. Hem görüntüleme teknolojisindeki gelişme, hem de yetenekli girişimsel radyologlar, ağrı tedavisinde yeni bir pencere açtılar. Yüksek çözünürlüklü ve hızlı görüntüleme olanakları, ağrı kontrolü için kesin ilgili alanların bulunmasını kolaylaştırdılar. Böylelikle, Girişimsel Radyoloji, yeni tekniklerin gelişmesini de başlatmış oldu.
Bizim kurumumuzda, 5 yıl önce tüm girişimlere oranı yıllık %5 olan ağrı işlem sayısı, bu yıl %9.3'e ulaştı. Ağrı tedavisinde girişimsel radyolojinin bu artan rolü, bu kitabı çıkarmamızı hızlandırdı. Bu kitabın amacı sadece eğitim görenlere bir referans hazırlamak değil ama aynı zamanda işlem yapan uzmanlar için de bilgi tazelemektir.
Bu kitapta yazarlar aşağıdaki bölümleri irdeleyeceklerdir:
Ağrı Yolakları ve Mekanizmaları
Kronik Pelvik Ağrı: Bir Girişimsel Radyoloğun Sıkça Yapılan Nöral Bloklar ve Nörolitik İşlemler İçin Rehberi
Kemik Müdahaleleri: Diz ve Omuzda Ablasyon ve Embolizasyon
Somatik Sinir Blokajı
Patolojik Kompresyon Kırıklarında Vertebral Ogmentasyonun Rolü
İnterkostal Sinir Blokları, Ablasyonlar ve İnfüzyon Kateterler
Çölyak Pleksus Blok ve Nörolizisi
Epidural Steroid Enjeksiyonları
Prof. Dr. Bahri ÜSTÜNSÖZ
Editör
Louisiana Eyalet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi, Radyoloji ABD, Girişimsel Radyoloji BD, New Orleans, LA, ABD
.: Process List