Myopathy develops as a result of hereditary (congenital or genetic) disorders or acquired conditions of the muscles. Electrolyte imbalance, dehydration are the most common causes of myopathy. Immune disorders accompanied by myopathy may result with inflammation and pain. Also, various inherited myopathies may be associated with rapidly progressive weakness, muscle atrophy, inflammation, muscle fiber metabolism dysfunction, muscle spasm, or stiffness.
Metabolic myopathies are a group of inherited metabolic muscle diseases caused by enzymatic defects due to genetic mutations. These defects impaire the muscle energy metabolism, resulting with skeletal muscle dysfunction. Metabolic myopathies primarly include congenital disorders of glycogen, lipid or mitochondria metabolism. Metabolic myopathies are rare and usually their clinical findings consist of exercise intolerance, cramping, and myoglobinuria or progressive muscle weakness. Exercise, fasting, cold, infections and some medications can trigger symptoms in metabolic diseases that affect the muscle.
Altought in some of this group of diseases, the problem is limited to the skeletal muscle, in most of them, involvement of other organs such as the retina, brain, kidney, liver and especially the heart, which have significant energy needs may be seen. Diagnosis of metabolic myopathies is usually consist of detailed exercise and diet history and careful evaluation of clinical, histopathological, biochemical and, more recently, molecular analysis. Most of them have no specific treatment, but supportive care that includes changes in physical activity and diet, aerobic exercise training, and the addition of various vitamins and supplements may help. Since supportive treatment provide patients to continue to their routine daily activities and a normal life, it is of great importance to make a correct diagnosis according to clinical approach and laboratory studies. In recent years, thanks to advanced biochemical techniques and new generation sequencing analyses, the time to make a diagnosis is shortening and the chance of diagnosis is increasing. The fact that chaperone treatments used in some mutations causing misfolding of proteins, treatments that reduce the accumulated substrate, and gene therapies have been used in human studies in these disease groups, increases the importance of early diagnosis. For this reason, ''Inherited Metabolic Myopathies'' have been discussed with all aspects in this book in order to raise awareness for the hereditary metabolic myopathies, which can first apply to family physicians, pediatricians, internal medicine specialists, and then to can be consulted to pediatric metabolism, pediatric neurology and neurology departments.
Prof. Dr. İlyas OKUR
Editor
Gazi University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Metabolism Diseases, Ankara, Türkiye
Miyopatiler, kalıtsal (konjenital veya genetik) bozuklukların ya da kasların edinilmiş durumlarının bir sonucu olarak ortaya çıkarlar. Genellikle, kas yorgunluğu, elektrolit dengesizliği veya dehidrasyondan kaynaklı gelişen rahatsızlıklar en yaygın görülen miyopati rahatsızlıklarıdır. Ayrıca, miyopatinin nedenleri arasında inflamasyon ve ağrıya neden olan bağışıklık bozuklukları da sayılabilir. Hızla ilerleyen güçsüzlük, atrofi, inflamasyon, kas lifi metabolizması disfonksiyonu, kas spazmı veya sertlik ile ilişkili olabilen çok sayıda kalıtsal miyopati bulunmaktadır.
Metabolik miyopatiler, genetik bozukluklara bağlı enzimatik defektlerin neden olduğu kalıtsal metabolik kas hastalıkları grubudur. Bu defektlerin kas enerji metabolizmasında bozukluklara neden olması iskelet kasında fonksiyon bozuklukları ile sonuçlanır. Çoğu, glikojen, lipid veya mitokondri metabolizmasının primer doğumsal bozukluklarıdır. Metabolik miyopatiler nadir görülür ve genellikle klinik olarak egzersiz intoleransı, kramp ve miyoglobinüri veya ilerleyici kas güçsüzlüğü oluşur. Egzersiz, açlık, soğuk, enfeksiyonlar ve bazı ilaçlar kası etkileyen metabolik hastalıklarda semptomları ortaya çıkarabilir. Bu hastalık grubunun bir kısmında problem iskelet kasında sınırlı kalır, ancak çoğunda, belirgin enerji ihtiyacı olan retina, beyin, böbrek, karaciğer ve özellikle kalp gibi organların tutulumu da bulunabilir. Metabolik miyopatilerin tanısı genellikle egzersiz ve diyet öyküsünün dikkatle alınması, klinik, histopatolojik, biyokimyasal ve son zamanlarda, moleküler özelliklerinin değerlendirilmesi ile konur. Çoğunda; fiziksel aktivitede ve diyette yapılacak değişiklikler, aerobik egzersiz eğitimi ve çeşitli vitaminler ve tamamlayıcıların eklenmesini içeren destekleyici tedavi yardımcı olabilir. Normal yaşamını sürdüren hastaların çoğunda destekleyici tedavi olanağı olması nedeni ile, klinik yaklaşım ve laboratuvar çalışmaları ile doğru tanı yapılması büyük önem taşır. Son yıllarda, tanıda ileri biyokimyasal teknikler ve yeni nesil dizileme analizleri sayesinde tanı koyabilme süresi kısalmakta ve tanı şansı artmaktadır. Katlanma bozukluklarında kullanılan şaperon tedavileri, biriken substratı azaltıcı tedaviler ve gen tedavilerinin bu hastalık gruplarında da insan çalışmalarına geçmiş olması erken tanının önemini artırmaktadır. Bu nedenle, öncelikle aile hekimleri, pediatristler, iç hastalıkları uzmanlarına başvuran ve pediatrik metabolizma, pediatrik nöroloji, nöroloji uzmanlarına danışılan bu hastalarda kalıtsal metabolik miyopatilerin farkındalığını artırmak amacıyla tüm yaklaşımları ile bu ''Kalıtsal Metabolik Miyopatiler'' kitabı yayınlandı.
Prof. Dr. İlyas OKUR
Editör
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Metabolizma Hastalıkları BD, Ankara, Türkiye
.: Process List