This book discusses the impact of climate change from its effects on fetuses in the womb, including its epigenetic effects, to its influence on the growth of human offspring during the early years of life. It further explores the role of climate change in the etiology of neurodevelopmental disorders such as autism spectrum disorder, attention deficit hyperactivity disorder, and others during childhood. Additionally, it delves into the relationship between climate change and factors related to aggression, self-harm, suicidal behavior, major depressive disorder, and mood disorders during adolescence, including the influence of rising temperatures and symptom severity.
The book particularly addresses the mental health issues experienced when people face fundamental food security problems and displacement due to climate change-related disasters. Furthermore, it discusses climate change-specific concepts, including eco-grief, eco-anxiety, and the reflections of environmental-induced solastalgia in young individuals. It also covers the effects of climate change on aspects such as food access, quality nutrition sources, water resources, vector-borne diseases, temperature fluctuations, and growth development related to greenhouse gas emissions, as well as its impact on puberty and neurological disorders.
While preparing this book, we, the editors, aimed to channel the feelings of despair and sadness we experienced into hopeful sections for mental health professionals, rather than dwelling on unchangeable circumstances. We found solace in the data indicating that mindfulness and psychological resilience are the most significant protective and healing factors in the face of mental health issues related to climate change.
Climate change is a subtle, ongoing situation that is not readily observable. We believe that acknowledging this and preventing its progression with both individual and collective efforts is of utmost importance. It's also essential to recognize climate change as a vulnerability factor in many areas for every profession working with babies, children, adolescents, and their families. Of course, we cannot say that the impact of climate change is limited to the topics within the scope of this book. This is because every moment and every event involving human thoughts, behaviors, emotions, and experiences can lead to mental health-related consequences.
We extend our gratitude to all the authors who contributed to turning this theme, which illuminated us during the 27th Adolescent Days Symposium in Aydın, into a book. Additionally, we take great pride in publishing this book on the occasion of the 100th anniversary of the founding of the Republic of Türkiye.
Prof. Dr. Hatice AKSU
Editor
Aydın Adnan Menderes University Faculty of Medicine, Department of Child and Adolescent Psychiatry, Aydın, Türkiye
Assoc. Prof. Dr. Börte GÜRBÜZ ÖZGÜR
Editor
Aydın Adnan Menderes University Faculty of Medicine, Department of Child and Adolescent Psychiatry, Aydın, Türkiye
Bu kitapta; iklim değişikliğinin henüz anne karnındaki fetüse olan etkilerinden başlayarak epigenetik olarak etkilerinin yanı sıra insan yavrusunun doğumdan ilk yıllarına kadar olan gelişim döneminde büyümesine etkisinden söz edilmekte, daha sonra çocuk yaş döneminde otizm spektrum bozukluğu, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu gibi nörogelişimsel bozuklukların etiyolojisindeki yeri ele alınmaktadır. Bunun yanı sıra iklim değişikliğinin gençlik dönemindeki agresyon, kendine zarar verme, intihar davranışı, majör depresif bozukluk ve duygudurum bozukluklarında sıcaklık artışının yanı sıra semptom şiddetleriyle ilişkili faktörlerden bahsedilmektedir.
Özellikle iklim değişikliği kaynaklı insanların temel gıda ihtiyaç sorunları ve afetlere bağlı göçe zorlanma durumlarında yaşanan ruhsal bozukluklar ele alınmıştır. Daha sonra iklim değişikliğine özgü kavramlar olan eko-keder, eko-anksiyete ve çevresel kaynaklı stresle ilişkili solastaljinin gençlerdeki yansımaları, iklim değişikliğinin gıda erişimi, nitelikli besin kaynakları, su kaynakları, vektör kaynaklı hastalıklar, hava sıcaklığı değişiklikleri ve sera gazına bağlı büyüme gelişme, puberte ve nörolojik hastalıklar üzerine etkileri tartışılmıştır.
Bu kitap hazırlanırken biz editörlerin hissettiği umutsuzluğu ve hüznü, değiştiremeyeceğimiz durumların üzerinde takılı kalmak yerine, ruh sağlığı profesyonelleri açısından umut vaat eden bölümlerle kapatmak istedik. Bilinçli farkındalık ve psikolojik dayanıklılığın iklim değişikliğine bağlı ruh sağlığı sorunları önünde en büyük koruyucu ve iyileştirici faktörler olduğuyla ilgili veriler içimize su serpti.
Anlık olarak gözle görülmeyen sinsi giden bir durum iklim değişikliği. Bunu kabul etmek ve hassasiyetle ilerlemesini önlemeye yönelik bireysel ve kitlesel çabaların . Prof. Dr. Hatice AKSU Editör Doç. Dr. Börte GÜRBÜZ ÖZGÜR Editör öneminin yanı sıra bebek-çocuk ve gençlerle ve aileleriyle çalışan her meslek grubunun iklim değişikliğinin birçok alanda kırılganlık faktörü olarak ele alınmasının akılda tutulması gerektiğini düşünüyoruz. Elbette iklim değişikliğinin sadece bu kitabın sınırları içerisinde yer alan konular bağlamında bireylere etkisi olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü insan düşünce, davranış, duygu ve deneyimlerinin yer aldığı her an, her olay ruh sağlığı ile bağlantılı sonuçlara yol açabilir.
Aydın'da 27. Ergen Günleri Sempozyumunda bize ışık olan bu temanın kitap hâline getirilmesinde emeği geçen tüm yazarlara teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ayrıca bu kitabı Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılında çıkarıyor olmaktan büyük bir gurur duyuyoruz.
Prof. Dr. Hatice AKSU
Editör
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları ABD, Aydın, Türkiye
Doç. Dr. Börte GÜRBÜZ ÖZGÜR
Editör
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları ABD, Aydın, Türkiye
.: Process List