Ağrı şikâyeti insanlığın varoluşuyla birlikte başlar. Ağrının bir kesik ya da sıyrık gibi görünür sebeplere bağlı olması durumunda ilkel insanların bunu anladığı, ama iç organlardan kaynaklandığında algılayamadıkları belirtilmektedir. Eski kültürlerde bu ağrıların sebebinin kötü ruhlar olduğuna inanılırdı ve bu ruhun kişiyi terk etmesi için çeşitli gürültüler çıkartılır veya kafalarında küçük delikler açılırdı. Tıbbın babası olarak kabul edilen Hipokrat bile eserlerinde trepanasyon olarak bilinen yöntemin nasıl uygulanacağından bahsetmiştir. Yine Hipokrat, ağrısı olan hastalara eski kültürlerden duyduğu söğüt kabuğu ve yapraklarını çiğnemelerini önermiştir. Söğüt ağaçlarının aspirinin aktif etken maddesi olan salisilik asit içerdiği daha sonra ortaya çıkartıldığından, Hipokrat'ın bu önerisinin oldukça yerinde olduğu da anlaşılmıştır. Ağrının kendisi gibi onunla baş etme çabaları da insanlık kadar eskidir
Uluslararası Ağrı Araştırmaları Derneği (IASP) ağrıyı 'gerçek veya olası doku hasarıyla ilişkili veya buna benzer hoş olmayan duyusal ve duygusal bir deneyim' olarak tanımlar. Orofasiyal ağrı terimi genellikle baş, yüz, ağız boşluğu ve boynun sert ve yumuşak dokularıyla ilişkili ağrıyı ifade eder. Orofasiyal ağrının; odontojenik kökenli ağrılar, nörovasküler hastalıklalar, temporomandibuler eklem hastalıkları, uyku bozuklukları, travma, yansıyan ağrılar, çeşitli malign ve benign lezyonlar gibi oldukça geniş bir yelpazeyi içeren sebepleri bulunabilir. Birbirinden oldukça farklı sebeplerle ortaya çıkabilen ancak, bazen benzer bulgular verebilen orofasiyal ağrıların tedavilerinin gerçekleştirilmesinde ilk adım doğru tanıdır.
Diş hekimlerine başvuran hastaların çok büyük bir kısmında ağrı ana şikâyettir. Bu ağrıların yine çok büyük bir kısmı odontojenik kökenli ağrılardır. Diş hekimleri lisans eğitimi sırasında akut ağrı tanısı / tedavisi ve anksiyeteyle baş etme konusunda oldukça iyi eğitildiklerinden, akut odontojenik kökenli ağrılar, oral ve perioral bölgeden kaynaklanan ağrılarla baş etmede, hastalarımızı rahatlatmada oldukça başarılıyız. Ancak hastaların dişlerinden veya oral dokularından kaynaklandığını ifade ettikleri ağrıların bir kısmının kökeni oral ve perioral dokular değildir. Yüz, baş ve boynun karmaşık anatomisi ve özel duyusal inervasyonu nedeniyle orofasiyal ağrıların hasta tarafından belirtilen bulguları çok farklı özellikler gösterebilir. Bu nedenle bu ağrıların değerlendirilmesi, teşhisi ve tedavisi bazen oldukça karmaşık, çok faktörlü ve farklı disiplinlerin bir arada çalışmasını gerektiren bir süreçtir.
Bu kitap meslektaşlarımıza orofasiyal ağrı konusunda kısa bir hatırlatma ve ihtiyaç duyulduğunda başvurulabilecek bir rehber olabilmesi amaçlanarak hazırlanmıştır.
Değerli katkılarıyla 'Orofasiyal Ağrı: Tanı ve Güncel Tedavi Yaklaşımları' başlıklı bu kitabın hazırlanmasında emeği geçen tüm meslektaşlarıma, yayınlanmasını sağlayan Türkiye Klinikleri'ne teşekkür eder, tüm meslektaşlarımıza ve öğrencilerimize yararlı bir kaynak olmasını dilerim.
Prof. Dr. Füsun YAŞAR
Editör
The complaint of pain begins with the existence of humanity. It is stated that ancient people understand pain when it was due to visible causes such as a cut or scrape, but they cannot perceive it when it originates from internal organs. In ancient cultures, it was believed that the cause of this internal pain was evil spirits, and various noises were made or small holes were drilled in their heads to make this spirit leave the person. Even Hippocrates, who is considered the father of medicine, talked about how to apply the method known as trepanation in his works. Again, Hippocrates advised patients with pain to chew willow bark and leaves, which he heard from ancient cultures. Since it was later revealed that willow trees contain salicylic acid, the active ingredient of aspirin, it was understood that this suggestion of Hippocrates was quite appropriate. Efforts to cope with it, like pain itself, are as old as humanity.
The International Association for the Study of Pain (IASP) defines pain as 'an unpleasant sensory and emotional experience associated with or similar to actual or potential tissue damage'. The term orofacial pain generally refers to pain associated with the hard and soft tissues of the head, face, oral cavity and neck. Orofacial pain can have a wide range of causes, such as odontogenic pain, neurovascular diseases, temporomandibular joint diseases, sleep disorders, trauma, referred pain, various malignant and benign lesions. The first step in the treatment of orofacial pain, which can occur for very different reasons but sometimes give similar findings, is the correct diagnosis.
Pain is the main complaint in the vast majority of patients who apply to dentists. Most of these pains are of odontogenic origin. Since dentists are very well trained in the diagnosis/treatment of acute pain and coping with anxiety during their undergraduate education, we are quite successful in handling with acute odontogenic pain, pain originating from the oral and perioral region, and in relieving our patients. However, the origin of some of the pain that patients state that they originate from their teeth or oral tissues is not oral and perioral tissues. Due to the complex anatomy and specific sensory innervation of the face, head, and neck, patient-reported manifestations of orofacial pain can have very different characteristics. For this reason, the evaluation, diagnosis and management of these pains is sometimes a very complex, multifactorial process that requires the work of different disciplines.
This book has been prepared with the aim of providing a brief reminder to our colleagues about orofacial pain and a guide that can be consulted when needed.
I would like to thank all my colleagues who contributed to the preparation of this book titled 'Orofacial Pain: Diagnosis and Current Treatment Approaches' with their valuable contributions, and the Türkiye Klinikleri for publishing it, and hope it will be a useful resource for all of our colleagues and students.
Prof. Dr. Füsun YAŞAR
Editor
.: Process List