Tıbbi Hata ve Hasta Güvenliği kavramları, tıp alanının önemli gündem başlıklarındandır. Son yıllarda her iki konu üzerinde de çok yönlü olarak ulusal ve uluslararası boyutta araştırmalar yürütülmektedir. Günümüz tıbbının ulaştığı teknolojik boyut ile hekim ve hasta ilişkilerinin etik yönü düşünüldüğünde konu başlıkları bugün olduğu gibi gelecekte de gündemdeki önemini koruyacaktır. Bu kitapta, kavramları çok boyutlu olarak değerlendirmeye çalıştık.
Kitabın ilk bölümünde; Dr. Nazan ÜLGEN TEKEREK ve Dr. Oğuz DURSUN, 'Dahili Tıp Bilimlerinde Tıbbi Hata ve Hasta Güvenliği' konu başlığını ele almış, dahili tıp bilimlerinde sağlık hizmetine bağlı hataların neler olduğu, hataların önlenmesi ve bu hatalara bağlı hasarların ortadan kaldırılması veya azaltılması konularında ayrıntılı olarak bilgi vermektedir.
Kitabın ikinci bölümünde; Dr. Erdem ÇEBİŞLİ ve Dr. Oğuz DURSUN, 'Kritik Hasta Çocuklarda Tıbbi Hata ve Hasta Güvenliği; Acil Serviste, Yoğun Bakımda ve Transport Sırasında Tıbbi Hata ve Hasta Güvenliği' konu başlığını incelemekte, hastane öncesi dönem, acil servis, transport, yoğun bakım, servis veya poliklinik izlemi tıbbi ve sosyal yönlerini ayrıntılı olarak ele almaktadır. Kitabın üçüncü bölümünde; Dr. Nurten KAYACAN ve Dr. Bilge KARSLI, 'Cerrahi Tıp Bilimlerinde Tıbbi Hata ve Hasta Güvenliği' kavramlarını derinlemesine irdelemekte, cerrahi bilimlerdeki güvenli cerrahi ve anestezi uygulamalarını örnekler ile belirtmektedir.
Kitabın dördüncü bölümünde; Dr. Kerime BADEMLİ ve Dr. Neslihan LÖK 'Hemşirelikte Tıbbi Hata ve Hasta Güvenliği' başlığını tüm yönleri ile ele alarak hasta bakımı kavramının önemine dikkat çekmekte ve bakım sürecinin güvenli bir şekilde nasıl yürütülmesi gerektiği konusunda ayrıntılı olarak bilgi vermektedir
Kitabın beşinci bölümünde; Dr. A. Kürşat ERSÖZ 'Hasta Güvenliği ve İdare İlişkisi' konu başlığını hukuki yönüyle ele almakta, hasta güvenliğinin idari hukuk boyutunu ulusal ve uluslararası hukuk literatürü ile kapsamlı bir şekilde vermektedir.
Kitabın altıncı bölümünde; Dr. M. Levent ÖZGÖNÜL 'Tıp Etiği Açısından Tıbbi Hata ve Hasta Güvenliği' kavramlarını ulusal ve uluslararası boyutuyla irdelemekte ve konuyu tıp etiği açısından kapsamlı bir şekilde sunmaktadır.
Kitabın yedinci bölümünde Dr. Mustafa DALOĞLU, Dr. Sümer MAMAKLI ve Dr. Mustafa Kemal ALİMOĞLU 'Tıp Eğitimi Açısından Tıbbi Hata ve Hasta Güvenliği' başlığını tıp eğitim yöntemleri bağlamında değerlendirmiş, uygulama örneklerine ayrıntılı ve açıklayıcı olarak yer vermiştir.
Bu çalışmanın gerçekleştirilmesini sağlayan Türkiye Klinikleri'ne ve emekleri ile çok değerli katkılar sunan yazarlara içtenlikle teşekkür ediyor, tıp tarihi ve etik ve sağlık bilimleri alanlarının eğiticilerine yararlı olmasını diliyorum.
Saygılarımla.
Doç. Dr. Mustafa Levent ÖZGÖNÜL
Editör
The concepts of Medical Error and Patient Safety are important agenda topics in the field of medicine. In recent years, multidimensional national and international research has been carried out on both subjects. Considering the technological dimension of today's medicine and the ethical aspect of doctor-patient relations, the topics will maintain their importance in the future as well. In this book, we tried to evaluate the concepts in a multidimensional way.
In the first part of the book; Dr. Nazan ÜLGEN TEKEREK and Dr. Oğuz DURSUN have discussed the topic of 'Medical Error and Patient Safety in Internal Medical Sciences' and gives detailed information about what the errors related to health care in internal medical sciences are, prevention of errors and elimination or reduction of damages due to these errors.
In the second part of the book titled 'Medical Error and Patient Safety in Critically Ill Children; Medical Error and Patient Safety in Emergency Service, Intensive Care and Transport'; Dr. Erdem ÇEBİŞLİ and Dr. Oğuz DURSUN evaluate the medical and social aspects in pre-hospital period, emergency service, transport, intensive care, wards or outpatient clinic follow-up in detail.
In the third part of the book; Dr. Nurten KAYACAN and Dr. Bilge KARSLI scrutinizing the concepts of 'Medical Error and Patient Safety in Surgical Medical Sciences' in depth, and give examples of safe surgery and anesthesia practices in surgical sciences.
In the fourth part of the book; Dr. Kerime BADEMLİ and Dr. Neslihan LÖK, evaluate all aspects of 'Medical Error and Patient Safety in Nursing' and draw attention to the importance of the concept of patient care and give detailed information on how the care process should be carried out safely.
In the fifth part of the book titled 'Relationship Between Patient Safety and Administration', Dr. A. Kürşat ERSÖZ evaluates the legal aspect of the topic and presents the administrative law dimension of patient safety in a comprehensive way with national and international legal literature.
In the sixth part of the book; Dr. M. Levent ÖZGÖNÜL scrutinize the concepts of 'Medical Error and Patient Safety in Terms of Medical Ethics' considering national and international dimensions and presents the subject in a comprehensive manner in terms of medical ethics.
In the seventh part of the book, Dr. Mustafa DALOĞLU, Dr. Sümer MAMAKLI and Dr. Mustafa Kemal ALİMOĞLU evaluate 'Medical Error and Patient Safety in Medical Education' in the context of medical education methods and provide explanatory examples of practice
I would like to thank to the 'Türkiye Klinikleri' for publication of this book and also to the authors for their invaluable contributions. I hope that the issue will be useful for educators in the fields of medical history and ethics, and health sciences.
Best regards.
Assoc. Prof. Mustafa Levent ÖZGÖNÜL, MD
Editor
.: Process List