''Kadın Sağlığının Medikalizasyonu; Kadının Yaşam Dönemleri Uygulamalar ve Önlemler'' konulu kitabımızı yayımlıyor olmanın mutluluğu içindeyiz. Bu kitap sağlık alanında çok tartışılmayan ancak sağlığın her alanında çok yönlü, olumlu ya da olumsuz etkileri olan kadın sağlığının medikalizasyonuna yani tıbbileştirilmesine ayrılmıştır.
Günümüzde diğer sosyo-ekonomik gelişmelerle birlikte bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelerin insanın sağlığı ve doğumda beklenen yaşam süresine etkisi göz ardı edilemez. Bu kitaptaki bölümler, tıbbın kadın sağlığına olan olumlu katkılarının farkındalığıyla yazılmıştır. Öte yandan kadın sağlığı alanında anne ve bebek ölümlerindeki azalmalar başta olmak üzere tüm iyileşmeler tıp bilim ve teknolojisindeki gelişmelerle ilişkilendirilmiş, bu da kadın sağlığına yapılan ya da yapılacak olan tıbbi müdahaleler için dayanak oluşturmuştur. Geçtiğimiz birkaç yüzyıl boyunca özellikle gebelik ve doğum, tıbbi teknolojiden giderek daha fazla etkilenmeye başlamış ve pek çok ülkede tıbbi müdahaleyle doğum bir norm hâline gelmiştir. Öte yandan kadının sağlığı ile ilgili tıbbileştirmeden etkilenmeyen herhangi bir alan da kalmamış gibi görünmektedir. Aile planlaması, yaşlanma, güzellik, menopoz, menstruasyon gibi yaşamın doğal halleri ve dönemlerinin yanı sıra infertilite, histerektomi, mastektomi gibi sağlıktan sapma durumlarında uygulanan müdahalelerin de medikalizasyon kapsamında ele alınabileceğine işaret edilmektedir. Modern tıbbın ürünlerinin birer tüketim malzemesine dönüşmesi, toplum üzerindeki tartışmasız etkileriyle yeni bir sosyal kontrol aracı olarak kullanılarak sağlığın ve günlük yaşamın her alanında etkili olması, doğal ve tıbbi müdahale olmaksızın ulaşılabilecek sağlık ve sağlık uygulamalarının azımsanması ya da değersiz görülmesi giderek önemli bir sorun hâline gelmeye başlamıştır. Bu kitapta kadın sağlığının her tıbbileştirmeden ençok etkilenen alanlarının tartışılmasına çalışılmıştır. Yazarlar kadın sağlığının çeşitli alanlarının tıbbileştirilmesini feminist bakış açısı, sosyal temsil kuramına temellenen feminist bakış açısı gibi farklı bakış açılarından ele almıştır.
Değişimin her zaman kendi başına iyi olmadığı anlaşılmaktadır. Değişim yönetilmelidir. Hemşireler tıbbi müdahalenin hemen yanı başında olan, müdahaleyi yapan veya eşlik eden ya da tanıklık eden sağlık profesyonelleridir. Bu nedenle hemşireler başta olmak üzere sağlık profesyonellerinin, sağlığın tıbbileştirilmesi olarak tanımlanan medikalizasyona ilişkin anlayış ve farkındalık geliştirmesi, sorunun neresinde ve nasıl yer alacaklarına ilişkin karar vermesi elzem görünmektedir. Hemşireler daha fazla ve gerekli olmayan tıbbi müdahalenin kadın sağlığı üzerindeki etkilerini tartışabilmeli ve tıbbi müdahale olmaksızın uygulanacak hemşirelik bakımı uygulamaları konusunda beceri geliştirmelidir.
Bu kitabın meslektaşlarıma ve ilgilenen tüm okurlara katkı sağlamasını diliyorum. En içten saygı ve sevgilerimle.
Prof. Dr. Özen KULAKAÇ
Editör
We are delighted to publish our book on''Medicalization of Women's Health; Women's Life Periods, Practices and Precautions''. This book is devoted to medicalization of women's health, which is not discussed much, but has multi-faceted, positive or negative effects in all areas of health.
Today, together with other socio-economic developments, the effects of the developments in the field of science and technology on human health and life expectancy at birth cannot be ignored. The chapters in this book have been written with the awareness of the positive contributions of medicine to women's health. On the other hand, all improvements in the field of women's health, especially the reductions in maternal and infant mortality, have been associated with advances in medical science and technology, and this has formed a basis for medical interventions to women's health. Over the past few centuries, pregnancy and childbirth have been increasingly affected by medical technology, and in many countries, medical intervention has become the norm. On the other hand, it seems that there is no area about women's health that is not affected by medicalization. It is pointed out that interventions applied in cases of deviation from health such as infertility, hysterectomy, mastectomy, as well as natural states and periods of life such as family planning, aging, beauty, menopause, menstruation, can be handled within the scope of medicalization. The transformation of the products of modern medicine into consumer goods, their being effective in all areas of health and daily life by using them as a new social control tool with their undisputed effects on the society, and that health and health practices that can be reached without medical intervention are underestimated or considered worthless. In this book, it has been attempted to discuss the areas of women's health that are most affected by every medical treatment. The authors discussed the medicalization of various fields of women's health from different perspectives such as the feminist perspective, the feminist perspective based on the social representation theory.
It is understood that change is not always good on its own. Change must be managed. Nurses are health professionals who are right next to the medical intervention, who perform the intervention or accompany or testify. For this reason, it seems essential for health professionals, especially nurses, to develop an understanding and awareness of medicalization, which is defined as the medicalization of health, and to decide where and how the problem will take place. Nurses should be able to discuss the effects of further and unnecessary medical intervention on women's health and develop skills in nursing care practices that will be implemented without medical intervention.
I hope this book contributes to my colleagues and all interested readers. With my sincere respect and love.
Prof. Dr. Özen KULAKAÇ
Editor
.: Process List