Türkiye Klinikleri yöneticilerine 'Tıp Eğitimi' konusunda hocalarımızın bilgi ve öneri paylaşımlarına fırsat vermelerinden dolayı teşekkür ederim. Dünyada ve Türkiye'de COVID-19'un neden olduğu salgın hastalık nedeniyle ölüm vakalarının yaşandığı bu günlerde tıp eğitiminin önemini bir kez daha vurgulamak isterim. Pandemi olarak adlandırılan bu salgın hastalık, Türkiye'de konu ile ilgili hekimlerimizin ve hocalarımızın öncülüğünde tüm dünyada dikkat çeken tedavi yöntemleri ve başarılı sonuçları ile sürdürülmektedir. Bu durumun, şu anda tıp fakültesinde okuyan ve tıp fakültesi tercihi yapmak isteyen öğrencilerimizin dikkatlerinden kaçmadığını ve onlar için de ilerideki mesleki hayatlarında yol gösterici olacağını düşünüyorum. Tıp eğitiminin her olağanüstü durumda nasıl şekillendiği ve karar verme yetisine sahip hekimler yetiştirmenin önemi, 'Tıp Eğitimin'de COVID-19 ve benzeri salgınlarda yaklaşım' başlığı ile bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Henüz bitmemiş olan bu salgın hastalığın çok kısa bir sürede tamamen dünyadan kalkmasını temenni eder, bu kitabın hazırlanmasında katkıda bulunan eğitimci hocalarımıza ve kitabın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eder saygılar sunarım.
Uzm. Dr. Necla ÖZCAN
Editör
Değerli okurlar,
Türkiye'de Tıp Eğitimi anabilim dalları (TEAD); mezuniyet öncesi ve mezuniyet sonrası tıp eğitiminin kanıta dayalı, güncel ve değişime açık olarak yapılmasını sağlar. Yaptığı uygulamalarla yaşam boyu öğrenmenin temellerinin atılmasına katkıda bulunur. Diğer anabilim dalları ile koordineli olarak çalışır ve klinik yük altında zorlanan öğretim üyelerine rehberlik eder.
İlk TEAD, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kararı ile 1999 yılında Ankara ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültelerinde kurulmuştur. Devam eden süreçte, TEAD bulunan Tıp Fakültesi sayısı 32'ye ulaşmış fakat ne yazık ki Ocak 2009'da YÖK kararı ile kapatılmıştır. Kendini kabul ettirme sürecinde çalkantılı dönemler geçiren Tıp Eğitimi Anabilim Dalları Ağustos 2009'da yeniden aktif hâle gelmiştir. TEAD, özellikle günümüz COVID-19 pandemi sürecinde tıp eğitiminin adeta olmazsa olmazıdır.
Kitabımızda; TEAD'ın kuruluşu, diğer bilim dallarının TEAD'a bakışı, TEAD'ın gelecekteki eğitim planı, tıp eğitiminin paradigmasal değişimine TEAD'ın katkısı ve bir fakültemizde TEAD kurulduktan sonra yapılan faaliyetler hakkındaki çalışmaları sizinle buluşturmayı amaçladık. Ayrıca artırılmış gerçeklik ile değişen tıp eğitimi ve öğrencilerin gözünden lisansüstü tıp eğitimi araştırmalarını da sizlerin bilgisine sunduk. Son olarak, değerli hocamız Prof. Dr. Nazmi ZENGİN'in yorumu ile tıp eğitiminde örtük öğrenmeyi sizinle paylaştık.
Bu olağan dışı süreçte, kitabımızın siz değerli okuyucularımızla buluşmasında emeği geçen tüm meslektaşlarıma ve COVID-19 pandemi sürecine rağmen projeyi hayata geçiren Türkiye Klinikleri ailesine şükranlarımı sunuyor ve bu kitabın tıp ve tıp eğitimi ailesine yararlı olmasını diliyorum.
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin LAYIK
Editör
I would like to thank Türkiye Klinikleri managers for the opportunity to share our information and suggestions. At these times where many death occurs caused by the COVID-19 both in the world and Turkey, I would like to emphasize the importance of medical education one more time. Now called the pandemic, this widespread disease has been handled with success with the distinct treatment methods by the lead of our knowledgable doctors around Turkey. From what I see, this situation is not ignored by the medical students or student candidates, and I believe this will be a good experience and guidance to light their career path in the incoming future. How medical education takes shapes under exceptional situations and the importance of educating medical students with the ability to give critical decisions under pressure is now resurfaced under the title of 'Approach in medical education to the COVID-19 and pandemics alike'. I'm hoping that this pandemic will end in the soonest future and I give my respects and appreciation for everyone who participated in the preparation of this book.
Dr. Necla ÖZCAN
Editor
Dear readers,
Departments of Medical Education (TEAD) provides updated and evidence-based undergraduate and postgraduate medical education in Turkey. It contributes to the foundations of lifelong learning with its applications. It always works in coordination with other departments and guides faculty members who have difficulties under clinical load.
Departments of Medical Education (TEAD) was first established in 1999 in Ankara and Ege University Medical Faculties by the decision of the Higher Education Council (YÖK). In the ongoing process, the number of Faculty of Medicine that has TEAD reached 32, but unfortunately it was closed in January 2009 by the decision of YÖK. Departments of Medical Education, which went through turbulent periods in the process of self-acceptance, became active again in August 2009. TEAD is an essential part of medical education, especially in today's COVID-19 pandemic process.
In the first 5 review of this book; We aim to bring together compilations about the establishment of TEAD, the view of other disciplines to TEAD, the future education plan of TEAD, TEAD's contribution to the paradigmatic change of medical education, and the activities carried out in one of our faculties after established TEAD. In addition, we have presented medical education that changes with augmented reality and postgraduate medical education searches from the perspective of students. Finally, with worthful ophthalmologist Prof. Dr. Nazmi ZENGİN's comment, we presented implicit learning in medical education.
I present my gratitude to all my colleagues and the family of Türkiye Klinikleri for all the efforts in the process of this valuable book, despite COVID-19 pandemic. I expect this book to be useful to the medical education family.
Dr. Mehmet Emin LAYIK
Editor
.: Process List