Tüm dünyada COVID-19 pandemisi nedeniyle zor günler yaşanmaktadır. Hemen tüm ülkelerdeki yüksek hasta sayıları ve yaşanan can kayıpları hepimizi kaygılandırmaktadır. Ek olarak salgınla baş edebilmek, sınırlandırmak ve ortadan kaldırabilmek için alınan önlemler, başta karantina olmak üzere, yaşamlarımızı zorlaştırmaktadır. Geçmişte yaşanan benzer olağanüstü durumlarda olduğu gibi günümüzde de çeşitli toplumsal, ekonomik ve kültürel değişiklikler yaşanmaktadır. Biyopsikososyal bir varlık olan insanlarda bu değişimlerin biyolojik, psikolojik ve toplumsal etkileri gözlenmektedir.
Bugünlerde sağlık ve tıp alanlarında yapılan bilimsel çalışmalar da doğal olarak COVID19 odaklı olmaktadır. COVID-19 süreci tıbbın diğer alanları gibi adli tıp ve adli bilimler alanlarını da pek çok yönüyle ilgilendirmektedir. 'Adli Tıp ve COVID-19' kitabında yer alan on bir makale; alanımızda bu süreçte yaşanan çeşitli sorunları ele almaktadır. Bu kitapta; COVID-19'a bağlı ölümleri patolojik bulgular yönüyle değerlendiren çalışmalar yanında klinik adli tıbbi uygulamalarda yaşanan sorunları irdeleyen, çözüm önerilerini tartışan makaleler de bulunmaktadır. Yine salgın sürecinin ruhsal etkileri ve intihar ile ilişkisini irdeleyen bir çalışma, özellikle karantina uygulamasının ev içindeki bireylere ve hayvanlara yönelik şiddet konularını içeren çalışmalar, hekimlerin bu süreçteki etik yaklaşımları ve hukuki sorumluluklarını derleyen makalelerin de okuyucular için yararlı kaynaklar olacağını umut ediyorum. COVID-19'a maruz kalan sağlık çalışanlarının durumunu meslek hastalığı ve iş kazası kapsamında değerlendiren ve sağlık çalışanlarının bu dönemde maruz kaldıkları şiddeti ortaya koyan çalışmalar da, ciddiyetini koruyan ve gündemde olan konular olarak bu kitaba dâhil edilmiştir.
Kuşkusuz bu süreçte; en ağır yük altında çalışan ve büyük sorumluluk taşıyanlar sağlık çalışanları ve hekimlerdir. Ön saflarda hastaların tanı, tedavi ve bakımlarında görev alırken yaşamını yitiren ülkemizdeki ve dünyadaki tüm meslektaşlarımızı ve sağlık çalışanlarını saygıyla anıyorum.
Bilimsellikten ayrılmadan sabır ve özenle yapılan çalışmalarla, bu salgın da sınırlandırılacak ve ortadan kaldırılacaktır. Bu süreçte toplumun her bireyi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Ek olarak bizlerin bilgi düzeyimizi artırma, bilimsel yöntemlerle ürettiğimiz ve/veya edindiğimiz bilgileri paylaşma sorumluluğumuz da bulunmaktadır. Tüm bilimsel çalışmalar gibi bu kitaptaki çalışmaların da belirli bir ömrü vardır. Dilerim ömürleri sona ermeden önce vermeleri gereken mesajları verebilir ve ileriye yönelik bilimsel araştırmalara ilham kaynağı olabilirler.
Son olarak, Türkiye Klinikleri'nin 'Adli Tıp ve COVID-19' adlı kitabı için zaman ayıran ve özenle emek veren tüm yazarlara çok teşekkür ediyorum.
Sağlıkla kalınız,
Saygılarımla.
Prof. Dr. Akça TOPRAK ERGÖNEN
Editör
The COVID-19 pandemic is causing widespread concern. The high number of patients and loss of lives in almost all countries worry us all. In addition, measures that are taken to deal with, limit and eliminate the outbreak make our lives difficult, especially quarantine. Various social, economic and cultural changes are taking place today, just as in the previous similar extraordinary situations. Biological, psychological and social effects of these changes are observed in people because of their being biopsychosocial assets.
Nowadays, scientific studies in the fields of health and medicine are focused on COVID-19. COVID-19 concerns many aspects of forensic medicine and forensic sciences as well as other fields of medicine. Eleven articles in the 'Forensic Medicine and COVID-19' book deal with various problems experienced in this process. In this book; in addition to studies focusing on COVID-19 related deaths in terms of pathological findings, there are also articles about the problems experienced in clinical forensic medical practices and suggestions for solution. It is believed that studies about the psychological effects of the epidemic process and its relation with suicide and violence against individuals and animals at home during quarantine, ethical approaches and legal responsibilities of doctors in this process will be useful sources for the readers. Studies investigating the situation of health workers exposed to COVID-19 within the scope of occupational disease and occupational accidents and those about the violence that health workers are exposed to during this period are included in this book.
Undoubtedly in this process; health workers are the ones who work under the heavy burden and have great responsibility. I respectfully commemorate all our colleagues and healthcare professionals in our country and the world who lost their lives while working in the diagnosis, treatment and care of patients at the front lines.
This epidemic will be limited and eliminated through scientific studies carried out with patience and care. Every member of the society must take the responsibility in this process. In addition, we have a responsibility to improve and share the information that we produce and / or acquire through scientific methods. Like all scientific studies, the studies in this book may lose its validity after a certain period of time but I hope they inspire future scientific research.
Finally, I want to thank all the authors who have spent time and worked hard for this book of Türkiye Klinikleri 'Forensic Medicine and COVID-19'.
Stay healthy,
Sincerely.
Prof. Dr. Akça TOPRAK ERGÖNEN Editor
.: Process List