Ancak günümüzde ruhsal bozukluklar oldukça yaygın olarak görülmekte ve büyük bir hastalık yüküne, üretkenlik kaybına, morbiditeye ve ölüme neden olmaktadır. Bu bozuklukların tedavisinde önemli ilerlemeler kaydedilmiş olmasına rağmen, ruh sağlığının küresel yükündeki artışla ilişkili sağlık, sosyal ve ekonomik maliyetler yalnızca ruhsal bozuklukların tedavisi ile azaltılamamaktadır. Bu yükü azaltmak için, ruhsal bozuklukları önlemeye ve ruh sağlığını geliştirmeye daha fazla dikkat edilmesi gerekmektedir. Ruhsal bozuklukların önlenmesine ve ruh sağlığının ve refahının geliştirilmesine odaklanan müdahalelerin, bireylerin ruh sağlıklarını güçlendirmesi ve korumasını sağlamada kritik öneme sahip olduğuna dair en azından giderek artan bir kabul vardır. Ruh sağlığının geliştirilmesi; ruhsal hastalıklar için risk faktörlerinin önlenmesinden ziyade, her şeyden önce koruyucu faktörlere ve ruh sağlığı kaynaklarının desteklenmesine odaklanmaktadır. Çocukluk döneminden yaşlılığa kadar bireylere, gruplara ve toplumun yapısal problemlerine yönelik birçok kanıta dayalı ruh sağlığı programı ve etkili biçimde tasarlanmış müdahaleler, ruhsal hastalıkların ülkelere olan etkilerini önlemede en etkili yollardan biri olduğunu göstermektedir. Ruh sağlığının geliştirilmesi, büyük kümülatif kazanımlarla tüm topluma fayda sağlayabilecektir. Ancak ruh sağlığının geliştirilmesi; yalnızca sağlık sektörünün çalışmalarıyla değil birey, toplum, kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin topyekûn gayretleriyle elde edilebilir. Bu nedenle ruh sağlığının geliştirilmesine ve hastalıkların önlenmesine daha fazla odaklanılması ve küresel, ulusal ve yerel politika ve uygulamalara kanıta dayalı ruh sağlığı geliştirme müdahalelerinin dahil edilmesi bir gerekliliktir.
Ruh sağlığı profesyonelleri; ruh sağlığının önlenmesi ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmaların ve hizmetlerin iyileştirilmesinde, programların geliştirilmesi için ilgili paydaşların katılımının sağlanmasında ve uygulamalarında profesyonel bakım sağlayıcıları olarak önemli bir role sahiptir.
Türkiye Klinikleri'nin ''Ruh Sağlığının Geliştirilmesi'' adlı bu kitabında, ruh sağlığı ve psikiyatri hemşirelerine ruh sağlığının korunması ve geliştirilmesinin önemi, bu kapsamda yer alan birçok kanıta dayalı ruh sağlığı programı ve etkili biçimde tasarlanmış müdahaleler, güncel literatür ışığında ele alınmakta ve uygulama alanında rehberlik etmesi amaçlanmaktadır. Bu kitabın; alandaki tüm hemşirelerin, bireylerin ruhsal sağlığının korunmasında, geliştirilmesinde ihtiyaç duyacakları bilgi, beceri ve tutumu içeren yetkinlik kazanmasına katkı vereceğini umuyor, ülkemizde bu hizmetlerin yaygın ve etkili şekilde sunulmasını diliyorum.
Bu kitabın ortaya çıkmasına katkı sağlayan tüm bölüm yazarlarına, ayrıca Türkiye Klinikleri çalışanlarına, özenli çalışmaları ve emekleri için gönülden teşekkür ederim.
Sevgi ve saygılarımla.
Prof. Dr. Derya TANRIVERDİ
Editör
Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, Psikiyatri Hemşireliği AD, Gaziantep, Türkiye
However, today, mental disorders are highly prevalent, causing a large burden of disease, lost productivity, morbidity and mortality. Despite significant progress in the treatment of these disorders, the health, social and economic costs associated with the increasing global burden of mental health cannot be reduced by treating mental disorders alone. To reduce this burden, greater attention needs to be paid to preventing mental disorders and promoting mental health. There is at least increasing recognition that interventions focused on preventing mental disorders and promoting mental health and well-being are critical to ensuring that individuals strengthen and maintain their mental health. The promotion of mental health focuses primarily on protective factors and supporting mental health resources rather than preventing risk factors for mental illnesses. Many evidence-based mental health programs and effectively designed interventions targeting individuals, groups and structural problems of society from childhood to old age show that it is one of the most effective ways to prevent the effects of mental illnesses on countries. The promotion of mental health can benefit the whole society with great cumulative gains. However, the promotion of mental health can be achieved not only with the work of the health sector but also with the collective efforts of individuals, society, public institutions and organizations and civil society organizations. Therefore, it is necessary to focus more on the promotion of mental health and the prevention of diseases and to include evidence-based mental health development interventions in global, national and local policies and practices.
Mental health professionals have an important role as professional care providers in improving studies and services related to the prevention and promotion of mental health, ensuring the participation of relevant stakeholders in the development of programs and their applications.
In this book of Türkiye Klinikleri titled ''Mental Health Promotion'', the importance of protecting and improving mental health for mental health and psychiatric nurses, many evidence-based mental health programs and effectively designed interventions within this scope are discussed in the light of current literature and it is aimed to guide in the field of practice. I hope that this book will contribute to all nurses in the field gaining competence including the knowledge, kills and attitudes they will need in protecting and improving the mental health of individuals, and I wish that these services are provided widely and effectively in our country.
I would like to thank all the chapter writers who contributed to the emergence of this book, as well as the employees of Türkiye Klinikleri for their meticulous work and efforts.
With my love and respect.
Prof. Dr. Derya TANRIVERDİ
Editor
Gaziantep University Faculty of Health Sciences, Department of Nursing, Division of Psychiatric Nursing, Gaziantep, Türkiye
.: Process List