Günümüz, ilerleme ve sürdürülebilirlik kelimeleriyle sıkça karşılaştığımız ve bir o kadar da işlevsel olabilmek adına çabaladığımız süreçlerle uğraşmayı gerektirmektedir. Tüm bu çabalar ancak bireysellikten çıkmak zorunda olarak, alanlar (disiplinler) arası çalışma içerikleriyle daha iyi sonuçlara ulaşma hedefleriyle neticeye kavuşacaktır. Günümüzde bu disiplinler arası alanlara örnek olarak, pek çoğumuzun ilgi gösterdiği biyomekanik ve biyomalzeme alanları sayılabilir. Bu alanlar tıp, mühendislik, temel bilimler (fen bilimleri) ve spor bilimleri disiplinlerinin kesişim noktasında önemli bir yer tutmaktadır. Hâlihazırda bu kadar farklı ayrıca çok sayıda araştırmacı ve okuyucunun ilgi odağında yer alan biyomekanik ve biyomalzeme konusunda gerek temel gerekse heyecan verici niteliksel alanlardaki kavramları bir araya getirerek, bilim insanlarına, öğrencilere, okuyuculara ve endüstri profesyonellerine kapsamlı bir kaynak sunmayı bu kitap içeriği ile amaçlamaktayız.
Bu kitap ve bölümlerinde yer alan içeriklerin bir diğer önemi ise dünyada hızla yükselen yüksek katma değerli ürünlere olan araştırma ilgisinin artmasına yönelik olmasıdır. Önümüzdeki altı yıl içerisinde (2024-2029) dünya her üretimin ve teknolojinin olumlu ve olumsuz getirilerini çok daha fazla irdeleyecek, ülkelerin birbirleriyle olan rekabet gücü durumlarını yüksek katma değerli ürünlere odaklanarak değerlendirecektir. Ancak, yüksek katma değerli ürünlerin üretimi aynı zamanda nitelikli işgücüne duyulan ihtiyaç, eğitim gereksinimleri ve süreç yönetimi gibi bazı zorlukları da beraberinde getirecektir. İşte tam olarak bu noktada disiplinler arası çalışma motivasyonu ve süreçlerini şimdiden geliştiren, bu alanda bilim alanları arasında köprüler kuran ayrıca tüm bu süreçlerin her detayını maliyet açısından planlayabilen ülkeler ayrışmaya başlayacaktır. Sağlık, temel bilimler ve mühendislik bilimleri alanlarının kesişim noktasına konumlanan BİYO ön başlıklı konulardan biyomekanik ve biyomalzeme alan çalışmaları bu açıdan büyük bir önem arz etmektedir.
Günümüzde teknolojik aygıtların da destekleriyle her alanda pek çok araştırma, süreç takibi, geliştirme, izleme, cerrahi planlama gibi içerikler daha hızlı ancak daha çok bilgi gerektiren detaylara sahip olarak yapılmaktadır. Konu içreklerimizden biyomekanik; biyolojik sistemlerin mühendislik prensipleriyle incelenmesine odaklanırken, biyomalzeme; biyolojik sistemlerle etkileşime giren malzemelerin tasarımını, geliştirilmesini, uygulama ve değerlendirilmesini ele almaktadır. Çalışma içeriklerimiz, bu iki alandaki temel teorileri, uygulamaları ve gelecekteki yönelimleri farklı bir bakış açısıyla güncel gereksinimler ile takip etmek arzusu duyan ve gelecekteki çalışmalarında içerik ve konu detaylarını çok daha geliştirebilecek ayrıca farklı fikirlere olanak sağlayacak okuyuculara rehberlik etmeyi hedeflemektedir. Kendi içeriğinde ana konuların alt alan bazlı detayları olarak da düşünülebilecek her bir bölüm, konunun bilgi birikimi yüksek, saha ve bölüm; tecrübesine sahip araştırmacılar tarafından yazılmış güncel araştırmalara dayanmaktadır. Bu sayede, okuyucularımız, biyomekanik ve biyomalzeme alanındaki en yeni gelişmeleri keşfederken aynı zamanda derinlemesine bir anlayış geliştirebileceklerdir.
Kitabın, biyomekanik ve biyomalzeme alanında çalışan araştırmacılar ile konuya ilgi duyan okuyuculara kısaca bizlere ilham verici bir bilgi kaynağı olmasını diler, biyomekanik ile biyomalzeme dünyasındaki tüm çalışmaların, eğitim süreçlerinin ve bu alandaki artarak devam edecek farkındalığın, ülkemize katma değer sağlamasını temenni ederim.
Prof. Dr. Arif ÖZKAN
Editör
Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, Biyomedikal Mühendisliği Bölümü, Biyomekanik AD, Kocaeli, Türkiye
Today, it is necessary to deal with processes in which we frequently encounter the words progress and sustainability and at the same time strive to be functional. All these efforts will only come to fruition with the goals of achieving better results with interdisciplinary study contents. Today, examples of these interdisciplinary fields include biomechanics and biomaterials, which many of us are interested in. These fields occupy an important place at the intersection of medicine, engineering, basic sciences (natural sciences) and sports sciences. We aim to provide a comprehensive resource for scientists, students, readers and industry professionals by bringing together concepts in both fundamental and exciting qualitative areas of biomechanics and biomaterials, which are currently in the focus of interest of so many different researchers and readers.
Another importance of the contents of this book and its chapters is that they are aimed at increasing research interest in high value-added products, which are rapidly rising in the world. In the next six years (2024-2029), the world will examine the positive and negative returns of every production and technology much more and will evaluate the competitiveness of countries with each other by focusing on high valueadded products. However, the production of high value-added products will also bring some challenges such as the need for a qualified workforce, training requirements and process management. It is precisely at this point that countries that have already developed the motivation and processes for interdisciplinary work, built bridges between scientific fields in this field, and can plan every detail of all these processes in terms of cost will start to differentiate. Biomechanics and biomaterials, which are among the subjects with the prefix BIOM, located at the intersection of the fields of health, basic sciences and engineering sciences, are of great importance in this respect.
Today, with the support of technological devices, many research, process tracking, development, monitoring, surgical planning in every field are carried out faster but with details that require more information. While biomechanics focuses on the study of biological systems with engineering principles, biomaterials deal with the design, development, application and evaluation of materials that interact with biological systems. Our study contents aim to guide readers who want to follow the basic theories, applications and future directions in these two fields from a different perspective with current requirements and who can improve the content and subject details in their future studies and allow for different ideas.
Nowadays, with the support of technological devices, many contents such as research, process tracking, development, monitoring and surgical planning in every field are carried out faster but with details that require more information. While biomechanics, one of our subject contents, focuses on the examination of biological systems with engineering principles, biomaterials deal with the design, development, application and evaluation of materials that interact with biological systems. Our study contents aim to guide readers who want to follow the basic theories, applications and future trends in these two fields from a different perspective, with current needs, and who will be able to further develop the content and subject details in their future studies and enable different ideas. Each chapter, which can be considered as a sub-field-based detail of the main topics in its content, is based on current research written by researchers with high knowledge of the subject and field and departmental experience. In this way, our readers will be able to develop an in-depth understanding while exploring the latest developments in the field of biomechanics and biomaterials.
I hope that the book will be an inspiring source of information for researchers working in the field of biomechanics and biomaterials and for readers who are interested in the subject, and I hope that all studies, educational processes and increasing awareness in the world of biomechanics and biomaterials will provide added value to our country.
Prof. Dr. Arif ÖZKAN
Editor
Kocaeli University Faculty of Technology, Department of Biomedical Engineering, Division of Biomechanics, Kocaeli, Türkiye
.: Process List