Temporomandibular rahatsızlıkların etiyolojisi karmaşıktır ve hâlâ açıkça anlaşılamamıştır. Son zamanlarda bilinen ya da tanımlanan nedenlere ilaveten biyolojik ve psikososyal etmenlerin üzerinde durulmaktadır. Ayrıca şiddetli ve dirençli ağrı şikâyetlerinin periferal ve merkezi sinir sistemi ile ilişkili olabilme durumundan başka, genetik etmenler ile eklem patolojilerinde otoimmün hastalıkların sistemik yansımaları ile bağlantılı olabileceği üzerine açıklamalar vardır.
Temporomandibular eklemlerin sağlığı ve işlevi ile ilgili ortaya çıkan sorunlar; ağrısız durumlar, kas ve baş ağrısı gibi ağrılı sorunlar, kondil-disk düzensizlikleri ve kas rahatsızlıkları gibi durumlardan dejeneratif eklem hastalıkları ve ankiloz gibi ileri sorunlara kadar geniş bir alana yayılabilmektedir. Dolayısıyla, temporomandibular eklemler ile çevre yapıları ve çiğneme kasları sorunlarının içinde; işlevsel, fizyolojik ya da patolojik sorunlar, rahatsızlıklar, bozukluklar, düzensizlikler veya daha ileri düzeyde tedaviyi gerektiren sorunlar bulunabilmektedir. Buna göre; temporomandibular eklemler ve ağız-yüz bölgesinin sağlığının en basit sorunundan, en ileri ya da karmaşık sorunlarına kadar olan durumların, ''şemsiye terim veya kavram'' niteliği taşıyan tek terim ile ifade edilmesi daha betimleyici olarak gözükmektedir. Bu nedenle, kitabımızda, kapsayıcı ya da genel bir tanımlama niteliği taşıdığını düşündüğümüz ''Temporomandibular Rahatsızlıklar'' (Temporomandibular Disorders) teriminin kullanılması tercih edilmiştir.
Temporomandibular rahatsızlıkların konservatif ve geri döndürülebilir tedavi yöntemleri ve kanıta dayalı bakış açısı ile değerlendirilmesi ya da incelenmesi oldukça önemsen- . mektedir. Bu rahatsızlıklarda, ağız-yüz bölgesinde temporomandibular eklem ve çiğneme kaslarının değerlendirilmesinin yanı sıra, bir bütün olarak hastanın genel sağlığının değerlendirilmesinin önemi üzerinde durulmaktadır. Bundan dolayı, konu ile ilgili bölümlerden başka bölümler arası değerlendirmeler ile sağlanacak iş birliği ve fikir birliği, bu rahatsızlıkların tedavisinde oldukça büyük önem taşımaktadır.
Bu kitapta ''Temporomandibular Rahatsızlıklarda Konservatif-Destekleyici ve Kalıcı Tedavi Uygulamaları'' ana başlığı altında klinik değerlendirmeler-tanı ve radyolojik tanı bölümleri ve ardından konservatif tedavi kapsamında yer alan farmakolojik, psikolojik, fiziksel tedavi ve splintler ve botulinium toksin uygulamalarına yer verilmiştir. Her ne kadar konservatif yaklaşımlara vurgu yapılsa da ortodontik ve cerrahi tedavi gibi kalıcı ya da invaziv tedaviler çözümün bir parçası olarak yerlerini korumaktadır.
Her biri alanında uzman olan arkadaşlarımızla beraber bu çalışma yapılmıştır. Amacımız, bu konu ile ilgili özellikle güncel yaklaşımları hatırlatmaktır. Bu kitabın hazırlanmasında zaman ayırarak emek veren ve özenli katkısını sunan değerli akademisyen arkadaşlarıma sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Saygılarımla.
Prof. Dr. Canan HEKİMOĞLU
Editör
The etiology of temporomandibular disorders is complex and has not yet clearly understood. Recently, in addition to known or identified causes, biological and psychosocial factors have been emphasized. Furthermore, there are explanations suggesting that severe and persistent pain complaints may be associated with the peripheral and central nervous systems, as well as genetic factors and systemic reflections of autoimmune diseases in joint pathologies.
Problems arising from the health and function of temporomandibular joints can range from painless conditions to painful problems such as muscle pain and headache, condyle disc derangements, and muscle disorders, to advanced problems such as degenerative joint diseases and ankylosis. Therefore, problems with temporomandibular joints, surrounding structures, and masticatory muscles may include functional, physiological, or pathological problems, disorders, disturbances, irregularities, or other problems that require advanced treatment. Accordingly, it is more descriptive to express the range of conditions related to the health of the temporomandibular joints and the oral-facial region, from the simplest to the most advanced or complex problems, with a single term that serves as an "umbrella term or concept". Therefore, we preferred to use the term ''Temporomandibular Disorders'' (Temporomandibular Rahatsızlıklar) in our book, which we believe is an inclusive or general definition.
It is considered highly important to evaluate or examine temporomandibular disorders with conservative and reversible treatment methods, adopting an evidence-based perspective. In these disorders, there is an emphasis on the importance of evaluating the tem- . poromandibular joint and masticatory muscles in the oral-facial region, as well as the overall health of the patient. Therefore, achieving cooperation and consensus through disciplinary and multidisciplinary evaluations is of great importance in the treatment of these disorders.
This book titled ''Conservative-Supportive and Permanent Treatment Applications in Temporomandibular Disorders'' includes clinical evaluation, diagnostic, and radiological diagnosis sections, followed by pharmacological, psychological, physical treatment, splints, and botulinum toxin applications within the scope of conservative treatment. Although conservative approaches are emphasized, permanent or invasive treatments, such as orthodontics and surgical treatment maintain their place as part of the solution.
We conducted this study together with our colleagues, each of whom is an expert in their field. Our aim is to remind, particularly current approaches on this subject. I would like to express my endless gratitude to my esteemed academic friends who took the time and contributed to the preparation of this book.
Kind Regards.
Prof. Dr. Canan HEKİMOĞLU
Editor
.: Process List