Psikiyatri; zihinsel, duygusal ve davranışsal bozuklukların teşhisi, tedavisi ve önlenmesini kapsayan tıp dalıdır. Çok yakın bir geçmişe kadar, ruh-zihin gibi kavramların bedenin işlevlerinden bağımsız olduğu düşüncesi yaygındı, oysa bugün bilim, nörokimyasal çalışmaların ışığı altında ''ruh'' kavramından oldukça uzaklaşmış, zihinsel işleyişi nörodinamikler vasıtasıyla anlamlandırmaya odaklanmıştır.
İnsanlığın, hayvanların üzülme, sevme, özleme, sevinç, korku gibi duyguları olduğunu kavraması çok uzun zaman almıştır. Fakat hayvanların düşünebildiği, öğrenebildiği, veriden bilgi çıktısı elde etme kabiliyetinde olduğu gerçeği bilimsel olarak kanıtlansa da, kolektif direncin önünde çok zayıf bir önerge olarak kalmıştır. Düşünce ve zekâ temel olarak bilişsel yetenekler vasıtasıyla değerlendirilir. Bilişsel yetiler; dikkat, bellek, farkındalık, kavrayış, odaklanma, sezgi, muhakeme, iletişim, öğrenme, değerlendirme, sorun çözme ve karar verme gibi zihinsel yetileri oluşturan bir kümeyi tanımlamada kullanılan bilimsel bir terimdir.
Kedi ve köpekler, bilişsel yetenekler açısından oldukça gelişmiş canlılardır. Öğrenme, hafıza, algılama ve duygusal tepkiler gibi bilişsel işlevlerde insanlarla benzer yeteneklere sahip oldukları, eski düşünceyle kabaca koşullanma olarak değerlendirilen pek çok davranışın, verinin değerlendirilmesi, analiz ve bilgi olarak içselleştirme basamaklarını başarıyla yerine getirdiği bilimsel olarak defalarca ortaya konulmuştur.
Gelinen noktada psikiyatrinin somatik yansımaları ve psikosomatik hastalıkların yüksek insidansı, düşünce ve zekâ hassasına sahip hayvanların sağlığı ele alındığında, psikiyatrinin mutlaka sağlık konsepti içinde yer almasını zorunlu hâle getirmiştir.
Dünyada bile mazisi yeni sayılabilecek bu konu, ülkemizde Prof. Dr. H. Tamer DODURKA Hocamız tarafından ilk kez gündeme getirilmiştir. Kendisi, psikiyatri kavra- . mını bilimsel temelde, genel algıya karşıt olarak anlatma savaşını vermiş, hem biz veteriner hekimlere, hem de hasta yakınlarına yılmadan usanmadan kitaplarıyla, konferanslarıyla, medya konuşmalarıyla ve dersleriyle veteriner psikiyatrinin anlamını, önemini, davranış sorunu nedeniyle terk edilen hayvanların aslında tedavi edilebileceklerini, psikiyatrik sorunların ortaya çıkmaması için oluşturulması gereken koşulları, üstün belagatiyle yıllarca anlatmış ve aktarmıştır.
Veteriner Hekimlik mesleğinin doğasında ''Lal ile sohbet ehli olmak'' yer alır. Bu meziyeti mesleğimize kazandırmak için emek veren Prof. Dr. Tamer DODURKA Hocama da burada bir kez daha meslek adına şükranlarımı ifade etmeyi borç bilirim.
Bu kitapta, değerli hocalarımızın katılımı ve emekleriyle veteriner psikiyatrinin başlıca konuları, tanı ve tedavileri ele alındı. Psikiyatrinin sağlık konseptinin bütünlüğü içinde gereken yeri alması, sessiz hastalarımızın duygu ve düşüncelerini kavramak, pratisyen meslektaşlarımız ve öğrencilerimize katkı sunmak için hazırlanan kitabın faydalı olacağı ümidiyle, katkıda bulunan tüm değerli Hocalarımıza teşekkür ederim.
Prof. Dr. Duygu DALĞIN
Editör
It took a long time for humanity to realize that animals have feelings such as sadness, love, longing, joy, fear, but the fact that animals can think, learn, and have the ability to extract information from data, though scientifically proven, remains a very weak proposition to collective resistance. Thought and intelligence are evaluated mainly through cognitive abilities. Cognitive abilities are a scientific term used to describe a set of mental abilities such as attention, memory, awareness, cognition, focus, intuition, reasoning, communication, learning, evaluation, problem solving, and decision making.
Cats and dogs are highly developed creatures in terms of cognitive abilities. It has been scientifically proven many times that they have similar abilities with humans in cognitive functions such as learning, memory, perception and emotional reactions, and that many behaviors, which are roughly considered as conditioning with the old thought, successfully fulfill the steps of data evaluation, analysis and internalization as information.
Currently, when the health of animals with thought and intelligence are taken into account, the somatic reflections of psychiatry and the high incidence of psychosomatic diseases, it has made it compulsory for psychiatry to be included in the concept of animal health.
This subject, whose history can be considered new even in the world, has been discussed by Prof. Dr. Tamer DODURKA for the first time in Türkiye. He put up a tough fight to explain the concept of psychiatry on a scientific basis, against the general perception, with his books, conferences, media talks and lectures tirelessly to both veterinarians and pet owners, the meaning and importance of veterinary psychiatry, and the fact that animals abandoned due to behavioral problems can actually be treated, For years, he explained and conveyed the conditions that should be created in order to prevent psychiatric problems from occurring with his superior eloquence.
It is in the nature of the veterinary profession to be able to converse with the mute. Working hard to bring this virtue to our profession, I would like to once again express my gratitude to Prof. Dr. H. Tamer DODURKA on behalf of his profession.
In this book, the main topics, diagnosis and treatments of veterinary psychiatry were discussed with the participation and efforts of our valuable. I would like to thank all our valuable academicians who contributed to this book, which was prepared to comprehend the feelings and thoughts of our silent patients, and to contribute to our practitioner colleagues and students, will be useful.
Prof. Dr. Duygu DALĞIN
Editor
.: Process List