E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2005 - Volume 15 - Issue 5

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
2211 Viewed1382 Downloaded

THE CORRELATION OF ANGIOGENESIS AND C-ErbB-2 EXPRESSION WITH THE CHEMOSENSITIVITY IN EPITHELIAL OVARIAN CANCER
Epitelial Over Kanserli Olgularda Anjiyogenez ve C-ErbB-2 Ekspresyonunun Kemosensitivite ile İlişkisi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2005;15(5):249-58

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Primer cerrahi uygulanan over kanserinde, tedavi sonrası bir yıldan önce ve bir yıldan sonra nüks gösteren hastaların tümör dokularındaki anjiogenez parametrelerini ve c-erbB-2 ekspresyonunu karşılaştırmak ve kemosensitivite ile olan ilişkisini ortaya koymak. Gereç ve Yöntemler: 1993 ile 2003 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde IC ve daha ileri evrelerde opere edilen, 43 epiteliyal over tümörlü hastanın parafin bloklarında, anjiogenez değerlendirmesi için immunohistokimyasal olarak CD-34 antijen yoğunluğu ve c-erbB-2 ekspresyonu dereceleri değerlendirildi. CD-34 ile vasküler epiteli döşeyen endotel hücreleri görülebilir hale getirildikten sonra morfometrik olarak vasküler yüzey yoğunluğu (VSD=Vascular Surface Density), mikrodamar sayısı (NVES =Number of Vessels), ve her olgu için sayılan 10 alandaki muskuler duvarı olmayan, birim alan içinde kalan toplam kapiller damar sayısı (NV= total capillary vessel number) değerlerinin en yüksek üçünün aritmetik ortalaması alınarak (NVES-MAX) hesaplandı. Bu hastalar, postop dönemde adjuvan tedavi olarak cisplatin-karboplatin/siklofosfamid-paklitaksel almış olup, adjuvan tedavi sonrası ilk on iki ay içinde nüks görülen 14 hasta kemorezistan, oniki ay sonrası rekürrens gelişen 29 hasta ise ise kemosensitif olarak kabul edildi. Bulgular: Kemorezistans olgular ile kemosensitif olgular arasında; anjiogenez parametreleri ve c-erbB-2 ekspresyonu için hücresel boyanma dereceleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p> 0.05). Yaş, evre, histolojik tip, grade, asit sitolojisi, lenf nodu metastazı durumu ve preopoperatif CA-125 değerleri ile anjiogenez parametreleri ve c-erbB-2 arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı (p> 0.05). Sonuç: Bizim çalışmamızda c-erbB-2 ekspresyonunun ya da anjiogenez paremetrelerinin medikal tedavi öncesi immünohistokimyasal tespitinin, kemoterapiye yanıtı önceden belirlemede etkili olmadığı tespit edilmiştir.
ABSTRACT
Objective: To investigate the difference in tumor tissue expression of c-erbB-2 and angiogenesis parameters between patients with ovarian carcinoma who had tumor recurrence before and after one year of the operation and to demonstrate the correlation with chemosensitivity. Materials and Methods: The expression of CD-34 and c-erbB-2 levels were analyzed by immunohistochemically in paraffin tissues of 43 ovarian carcinoma patients with Stage IC or more advanced disease who were operated at our department between 1993 and 2003. The NVES-MAX value was analyzed morphometrically by calculating the mean number of the highest values for vascular surface density, number of vessels, and total capillary vessel number which was assesed by counting of amuscular vessels in 10 fields at microscopic examination of each patient, after visualizing the endothelial cells by CD-34 antigen. All patients recieved postoperative adjuvan chemotherapy (Cysplatin-carboplatin/cyclophosphamide-paclitaxel). Fourteen patients who had tumor recurrence before 12 months after adjuvan chemotherapy were accepted as chemoresistant, whereas 29 patients with tumor recurrence after 12 months were accepted as chemosensitive. Results: There were no significant differences in angiogenesis parameters and c-erbB-2 expression between chemoresistant and chemosensitive patients (p> 0.05). There were no significant correlations between patients' age, stage, histology, grade, peritoneal cytology, lymph node metastasis, preoperative CA-125 level and angiogenesis parameters and c-erbB-2 (p> 0.05). Conclusion: Detection of the expression of c-erbB-2 and angiogenesis parameters before the adjuvan chemotherapy don't seem to corralate with tumor chemosensitivity.